Apartman, site yönetimleri zaman zaman gelir elde eden faaliyetlerde bulunabilmektedirler. Dış duvarların ya da asansör duvarlarının kiralanması, sosyal tesis, havuz ya da otopark gibi ortak alanların işletilmesi, ortak bir bağımsız bölümün örneğin kapıcı dairesinin kiraya verilmesi gibi işlemler sonucunda gelir elde etmektedirler.
Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik konumundadırlar. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar veya ana yapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir (m.45). Dolayısıyla tüm kat maliklerinin onayının alınması şarttır. Yöneticinin ya da yönetim kurulunun kendi alacakları kararlar üzerine bu tip gelir elde edici faaliyetlerde bulunulması mümkün değildir.
Diğer yandan apartman, site yönetim planlarında yöneticilere ya da yönetim kurullarına bu konuda verilen bir yetki ve görev varsa yöneticiler kendilerine verilen bu yetki ve görevler çerçevesinde kararlar alabilir. Ancak şu da ifade edilmelidir ki KMK m.45 emredici bir düzenleme olduğundan, bu maddeye aykırı yönetim planları iptal edilebilir.
Elde edilen gelirler yönetimin geliri değildir. Bu gelirler kat maliklerinin geliri kabul edilir. Kat malikleri elde edilen geliri yönetimlerin tasarrufuna bıraksa dahi sonuç değişmeyecektir. Kat malikleri gelirleri beyan edecekler mi yoksa etmeyecekler mi bu konuda şahsi durumlarını kişisel olarak değerlendirmelidirler.
Elde edilen gelirler kat maliklerinin geliri kabul edildiğinden, yönetimin yapması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Bir diğer ifadeyle beyanname verilmesi vb. bir işleme gerek yoktur.
Apartman ve Site Yönetimlerine Vergi Denetimi
Apartman ve Site Yönetimi Vergi İncelemelerinde En Çok Eleştirilen Hususlar Nelerdir?