Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri İçin Vergi

Özellikle son yıllarda artarak yaygınlaşan apartman ve sitelerin gelir kaynaklarından birisi "kiralama yoluyla gelir" elde etmektedir. Örneğin dış duvarların, çatı veya damın reklam maksadıyla kiralanması, kapıcı dairesinin ya da ortak alanların kiraya verilmesi, baz istasyonu kurulması amacıyla ortak alanın kiralanması sıkça görülen durumlar arasına girmiştir. Bu yazımızda buralardan gelir elde eden kat maliklerinin özel bir durumu hakkında bilgilere yer vermek istedik.

Ortak Yerlerin Kiralanmasından Gelir Elde Edilirse Ne Yapmak Gerekir?

Ortak yerlerin, örneğin; otopark, kantin, büfe, kafeterya, çatı, dam, yan duvarlar vb. yerlerin çeşitli şekillerde ya da baz istasyonu için ortak alanın kiralanması durumunda elde edilen kazanç, kat malikleri açısından gayrimenkul sermaye iradı sayılmaktadır. Diğer deyişle, her bir kat maliki kira geliri elde etmiş gibi kabul edilir ve gayrimenkul sermaye iradının vergilendirilme rejimine göre gerekirse her bir kat maliki adına gelir vergisi hesaplanır.


Kat maliklerinin gerek ortak alanlardan, gerekse başka kazanç ve iratları nedeniyle elde ettiği gelirler, her bir kat maliki başına değerlendirilmesi gereken bir konudur. Örneğin, kimi kat malikleri çeşitli gelirleri nedeniyle beyanname veriyorsa ortak alanlar nedeniyle elde ettikleri gelirleri de beyannamelerine dahil etmek durumunda kalabilir. Bu konuda kat maliklerinin mali danışmanları ile istişare etmelerinde fayda vardır.

Apartman ve Site Yönetimleri Tarafından Elde Edilen Gelirlerin, Gelir Vergisi Açısından Kat Maliklerine Etkileri

Ufak Kazançlar İçin Beyanname Vermek Durumunda Kalabilirsiniz

50 bağımsız bölüme sahip bir sitede kiralama yoluyla yıllık 50.000 TL gelir elde edildiğini düşünelim. Bağımsız bölümler için arsa payı eşit kabul edildiğinde, kat maliki başına 1.000 TL kira geliri elde edilmiş sayılacaktır. Eğer bu kiralama konut amaçlı kiralama ise (örneğin konut kapıcı dairelerinin kiraya verilmesi gibi) konut kira geliri elde edilmiş sayılır. Diyelim ki, söz konusu 50 bağımsız bölüm sahiplerinden biri de başka bir gayrimenkulünden kira geliri elde ediyor olsun. Yıllık kira kazancının da 20.500 TL olduğunu düşünelim. Söz konusu kişi toplamda 21.500 TL konut kirası elde etmiş olacaktır. Bu durumda ne var demeyin. Zira 2023 yılında 20.500 TL’den az konut kirası elde eden bir kişinin gelir vergisi beyannamesi vermesine gerek yokken, 21.500 TL konut kirası elde eden bir kişi beyanname vermek zorundadır. Dolayısıyla bu 1.000 TL ilgili kişiye ilerleyen yıllarda cezalı bir işlem olarak geri dönebilir. Eğer ortak alanlardan kira geliri elde ediyorsanız, beyanname verecek misiniz ya da beyanname verecekseniz bu gelirinizi beyannamenize dâhil edecek misiniz diye mali danışmanınıza sormanızda fayda var.

Kat Maliklerinin Kira Vergi Beyannamelerinde Dikkat Etmesi Gereken Tüm Konular

Kat maliklerinin 
• Apartman ya da sitelerin ortak alanlarından elde edilen gelirlerin kat maliklerinin beyanname ödevine etkisi olup olmadığı veya 
• Kendi sahip oldukları konut veya iş yerlerine ilişkin kira gelirleri vergi beyannamelerinde dikkat etmesi gerekenlere 
aşağıdaki link dizininden erişebilirsiniz.

Okuma Önerileri

• Apartman, Site Yöneticisi Kendi Karar Alarak Gelir Elde Edebilir Mi?
• Apartman ve Site Yönetimlerine Vergi Denetimi
• Site Yönetimlerinin Elde Ettiği Reklam Gelirlerinin Vergilendirilmesi
• Apartmanların Dış Cephelerinin Kiraya Verilmesinde Vergi
• Apartman ve Site Yönetimleri Vergi İncelemesine Tabi Midir?
• Danıştay’dan Ses Getirecek Bir Karar: Konut Yönetimlerinin Stopaj Yapma Yükümlülüğü Yoktur
• Apartman ve Site Yönetimleri Tarafından Elde Edilen Gelirlerin, Gelir Vergisi Açısından Kat Maliklerine Etkileri
• Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri İçin Vergi
• Kira Vergi Beyannameleri'nde Gider Yöntemleri
• Kira Gelirlerinde Vergi Avantajları
• Kira Kazançlarında Konut İstisnası

İzleme Önerileri

• Apartman ve Sitelerde Ortak Alanların Kiraya Verilmesi ve Vergilendirilmesi
• Apartman ve Sitelerde Sosyal Tesislerin İşletilmesi ve Vergilendirilmesi

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir