Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Site Yönetimlerinin Elde Ettiği Reklam Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Apartman ve site yönetimleri tarafından elde edilen gelirler arasında  reklam gelirleri  de bulunmaktadır. Özellikle binaların yan duvarları üzerinde yer alan reklamlar nedeniyle apartman ve site yönetimleri arasında anlaşmalar yapılmakta ve sonuç itibariyle ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemeler de apartman ve site yönetimleri için gelir kaynağı olarak dikkate alınmaktadır. Sizlerden gelen soruları da dikkate alarak bu yazımızda bu konu ile ilgili sizlere bilgi aktarmak istiyoruz. 

Site Yönetimleri, Reklam Geliri Elde Edebilir Mi? 

Bilindiği gibi  apartman ve site yönetimlerinin reklam geliri  elde etmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 45. maddesine göre apartman ve sitelerin dış duvarlarının, çatı veya damının reklam amacıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir. Dolayısıyla önce oy birliği ile karar alınarak yönetime yetkilendirme yapılması esastır. Yönetimin tek başına kat malikleri kararı olmaksızın hareket etmesi mümkün değildir. 

Site Yönetimleri, Reklam Gelirlerinin Gelir Vergisi Beyanı Nasıl Yapmalı? 

Apartman ve sitelerin reklam gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında yer alan vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlara kiraya verilmesi halinde gelir vergisi tevkifatına, yani stopaja tabidir. Elde edilen gelir, maliklerin geliri sayılır. Kat maliklerinin hisselerine düşen kira geliri pay edilir. Kat malikleri tarafından elde edilen kira geliri stopaja tabi tutulan bir gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilerek, gerekirse yıllık beyanname ile beyan edilmelidir. Bu konuda kat maliklerinin dikkatli olmasında fayda vardır. Elde edilen gelirin kat malikleri tarafından doğrudan yönetime bırakılması da bu durumu etkilememektedir. 

 

Site Yönetimlerinin Reklam Gelirleri KDV'ye Tabi Mi? 

Dış cephenin reklam amaçlı kiraya verilmesi, KDV Kanunu’nun (1/3-f) maddesi gereğince genel oranda (%20) KDV’ye tabi olacaktır. Site yönetimlerinin KDV mükellefiyeti yoktur. Ancak kiracılar, yani reklam hizmeti alanlar KDV mükellefi ise durum değişmektedir. Bu durumda söz konusu işleme ait %20 oranındaki KDV, reklam hizmeti alanlar tarafından sorumlu sıfatıyla (2 No’lu KDV Beyannamesiyle) beyan edilmesi gerekir. 

Kat Maliklerinin Kira Vergi Beyannamelerinde Dikkat Etmesi Gereken Tüm Konular 

Kat maliklerinin  
- Apartman ya da sitelerin ortak alanlarından elde edilen gelirlerin kat maliklerinin beyanname ödevine etkisi olup olmadığı veya  
- Kendi sahip oldukları konut veya iş yerlerine ilişkin kira gelirleri vergi beyannamelerinde dikkat etmesi gerekenlere  
aşağıdaki link dizininden erişebilirsiniz. 

 

Okuma Önerileri 

Apartman, Site Yöneticisi Kendi Karar Alarak Gelir Elde Edebilir Mi? 
Apartman ve Site Yönetimlerine Vergi Denetimi 
Apartmanların Dış Cephelerinin Kiraya Verilmesinde Vergi 
Apartman ve Site Yönetimleri Vergi İncelemesine Tabi Midir? 
Danıştay’dan Ses Getirecek Bir Karar: Konut Yönetimlerinin Stopaj Yapma Yükümlülüğü Yoktur 
Apartman ve Site Yönetimleri Tarafından Elde Edilen Gelirlerin, Gelir Vergisi Açısından Kat Maliklerine Etkileri 
Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri İçin Vergi 
Kira Vergi Beyannameleri'nde Gider Yöntemleri 
Kira Gelirlerinde Vergi Avantajları 
Kira Kazançlarında Konut İstisnası 

 

İzleme Önerileri 

Apartman ve Sitelerde Ortak Alanların Kiraya Verilmesi ve Vergilendirilmesi 
Apartman ve Sitelerde Sosyal Tesislerin İşletilmesi ve Vergilendirilmesi 

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir