Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartmanların Dış Cephelerinin Kiraya Verilmesinde Vergi

Apartmanların Dış Cephelerinin Kiraya Verilmesinde Vergi

Günümüzde toplu yaşam alanlarından türlü gelirler elde etmek mümkün. Ortak alanların kiraya verilmesi bunlardan biri. Örneğin, binaların dış cephesine, asansör içlerine, ortak alanların farklı yerlerinde gösterilmek üzere reklam alınması gibi. Özellikle belirli semtlerde adeta billboard görevini üstlenen dış cepheler ticari kurumlar tarafından da tercih ediliyor. Bu durumda kat maliklerinin nasıl bir sorumluluk altında olduğunu kısaca hatırlatmak istiyoruz.


Kat Mülkiyeti Kanunu
uyarınca apartmanların dış cepheleri “ortak yer” olarak kabul edilir. Kat malikleri, ana gayrimenkulun bütün ortak yerlerine arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik durumundadır. Apartman yönetimleri tarafından kiraya verilen ortak kullanıma mahsus yerlerin mülkiyet hakkı hisseleri oranında kat maliklerine ait olduğundan söz konusu bölümlerin malikler tarafından bireysel olarak veya yönetim tarafından kendiliğinden kiraya verilmesi mümkün değildir. Bu bölümlerin kiralanabilmesi ancak kat malikleri kurulunun oy birliği ile alacakları karar sonucu olabileceğinden, yönetim sadece kat malikleri adına kiralama işlevini vekil sıfatı ile yerine getirmiş olmaktadır.


Apartman ve sitelerde dış cephelerin, asansör içlerinin ya da farklı ortak alanların reklam vb. amaçlı kiraya verilmesi durumu Gelir Vergisi Kanunu'na göre kira geliridir. Uygulamada kurumsal kiralamalar söz konusu olduğunda, kiracı konumundaki kurumlar ödeme yaparken stopaj, yani gelir vergisi kesintisi de yapmaktır. Başka bir ifadeyle kira ödemesi sırasında %20 oranında kanuni yükümlülükleri gereği kaynakta kesinti yoluyla vergi kesmektedir. Genel kurulda oy birliği ile alınan karar gereğince apartman ve sitelerde duvarların reklam maksadıyla kiralanması sonucu elde edilen kira geliri, vergi kanunları açısından yönetime ait değildir. Apartman veya sitede mülkiyet sahibi bulunanların (kat maliklerinin) gayrimenkul sermaye iradı geliri olarak kabul edilir. Ayrıca, elde edilen kira gelirlerinin apartman veya site yönetimleri tarafından tahsil edilip ortak giderlerin karşılanmasında kullanılması, gelirin yönetime bırakılması sonucu değiştirici bir etkiye sahip değildir. Diğer bir ifadeyle elde edilen kira geliri ortak giderlerin karşılanmasında kullanılması durumunda dahi yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yine vergilendirilme yapılacaktır. Kat malikleri bireysel durumlarını dikkate alarak kira gelirlerini beyan edip etmeyeceklerini kontrol etmelidir.

Apsiyon’da Kira Dönemi Başladı!

Kira ödemelerinden bahsetmişken Apsiyon’un sizlere sunduğu hizmetlerden birini daha hatırlatmak istedik. Apsiyon’un “Kira Modülü” ile hem kiracıların hem de ev sahiplerinin işi artık çok daha kolay! Apsiyon’un yepyeni kira modülü ile; ev sahipleri için kira ödemelerini Apsiyon üzerinden takip etme, kiracı için tek tuşla kira ödeme kolaylığı ve ayrıca kira sözleşmenizi Apsiyon sistemine kaydedip kolaylıkla ulaşabilme işlemlerini hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Kat Maliklerinin Kira Vergi Beyannamelerinde Dikkat Etmesi Gereken Tüm Konular

Kat maliklerinin 
• Apartman ya da sitelerin ortak alanlarından elde edilen gelirlerin kat maliklerinin beyanname ödevine etkisi olup olmadığı veya 
• Kendi sahip oldukları konut veya iş yerlerine ilişkin kira gelirleri vergi beyannamelerinde dikkat etmesi gerekenlere 
aşağıdaki link dizininden erişebilirsiniz.

Okuma Önerileri

Apartman, Site Yöneticisi Kendi Karar Alarak Gelir Elde Edebilir Mi?
Apartman ve Site Yönetimlerine Vergi Denetimi
Site Yönetimlerinin Elde Ettiği Reklam Gelirlerinin Vergilendirilmesi
Apartmanların Dış Cephelerinin Kiraya Verilmesinde Vergi
Apartman ve Site Yönetimleri Vergi İncelemesine Tabi Midir?
Danıştay’dan Ses Getirecek Bir Karar: Konut Yönetimlerinin Stopaj Yapma Yükümlülüğü Yoktur
Apartman ve Site Yönetimleri Tarafından Elde Edilen Gelirlerin, Gelir Vergisi Açısından Kat Maliklerine Etkileri
Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri İçin Vergi
Kira Vergi Beyannameleri'nde Gider Yöntemleri
• Kira Gelirlerinde Vergi Avantajları
Kira Kazançlarında Konut İstisnası

İzleme Önerileri

Apartman ve Sitelerde Ortak Alanların Kiraya Verilmesi ve Vergilendirilmesi
Apartman ve Sitelerde Sosyal Tesislerin İşletilmesi ve Vergilendirilmesi

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir