Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Mart Ayında Yapılması Planlanan Site Apartman Genel Kurul Toplantılarını Olağan Toplantı Olarak Mı Değerlendirmeliyiz?

Mart Ayında Yapılması Planlanan Site Apartman Genel Kurul Toplantılarını Olağan Toplantı Olarak Mı Değerlendirmeliyiz?

Toplantılar Neden Ertelendi?

Bilindiği üzere korona virüs salgın hastalığı nedeniyle ülkemizde tüm illerde bulunan il ya da ilçe hıfzıssıhha kurulları veya kaymakamlıklarca, etkinlik ve toplantılar Mart 2021 başına kadar ertelenmiştir. Kurul kararlarında site ve apartman yönetimleri toplantıları şeklinde direkt olarak bahsi geçmese de sonraki başvuru ve ek kararlar ile dolayısıyla apartman ve site toplantıları da şimdilik Mart 2021 ayında başlatılmak üzere ertelendiği sonucu ortaya çıkmıştır.


Okuma Önerisi: Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi

Youtube İzleme Önerisi: Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel)


Olağan mı Olağanüstü mü?

Dolayısıyla, Apsiyon Akademi’ye gelen sorulardan bir tanesi, olağan tarihte yapılmayan bu toplantının olağan toplantı mı olağan üstü toplantı mı olacağı sorusudur? Bu konuya özetle açıklık getirmek istedik.


Kat Mülkiyeti Kanunu madde 29’da açıkça ismi belirtilmese de olağan ve olağan üstü toplantı ile şartları belirlenmiştir. Olağan toplantı; “Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde (Ocak) toplanır. Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.” Şeklinde açıklanmıştır.


Okuma Önerisi: Apartman ve Site Yönetimleri Toplantısı Ne Zaman Yapılır?

Youtube İzleme Önerisi: Apartman ve Site Genel Kurul Toplantısı Ne Zaman Yapılır?


Olağan toplantı ise; “Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.” Şeklinde tanımı yapılmıştır.


Sonuç olarak;

Yönetim planın belirtilen zaman dışında yapılacak toplantı olağanüstü toplantı olma özelliğini taşımaktadır. Salgın şartlarında alınan sağlık tedbirleri ve kısıtlamalarının önceliği nedeniyle ilgili kararlar doğrultusunda ertelenen toplantıların olağan mı yoksa olağanüstü toplantı olacağı mevzuatta açık değildir. Bu nedenle olağan toplantı zamanı Mart ayı dışında olan tüm apartman ve site yönetimlerinin bu toplantı çağrılarını ve diğer tüm gerekliliklerini sanki bir olağanüstü toplantı yapacaklarmış gibi hazırlanmaları ve koşulları kanunen daha ağır olan olağanüstü toplantı şartlarını uygulamalarını tavsiye ederiz. Site ve apartman yönetimi olarak hukuka uygun bir olağanüstü toplantıya hazırlanma safhası ve toplantının nasıl gerçekleşmesi konusunda diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.


Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Av. Armağan DERGİN
Av. Armağan DERGİN
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir