Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

İpotek Fek Yazısı Nedir, Nasıl Alınır?

İpotek Fek Yazısı Nedir, Nasıl Alınır?

Günümüz koşullarında bir ev sahibi olmak isteyenler çoğu nakit ihtiyacını karşılamak ve finansal kaynak sağlayabilmek için konut kredisinden faydalanmaktadır. Kredi sağlayan banka kuruluşu ise kredi borcu ödenene kadar satın alınan evin tapu kaydına ipotek koyulması işlemini yapar. İpotek kaydı olan evin kredi borcu ödenmezse bankanın sağladığı kredi ve gecikme faizleri karşılığında evi satması gereklidir. Ancak kredi borçları tamamen ödenirse evin üzerindeki ipotek kaydı banka onayı ile kaldırılabilir ve bunun için de banka tarafında ipotek fek yazısı hazırlanması gereklidir. Konut kredisi alan çoğu kişi “Fek yazısı nedir ve nasıl alınır?” sorularının cevabını merak etmektedir. Apsiyon Blog’un bu yazısında fek yazısına dair tüm merak edilenleri cevaplayacağız.

İpotek Fek Yazısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Konut kredisi alan alıcıların kredi borcunu tamamen ödediğinde gayrimenkulün tapu kaydındaki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından düzenlenen belgeye ipotek fek yazısı adı verilmektedir. Banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen ipotek fek yazısının işleme alınmasının ardından evin üzerindeki ipotek kaldırılır. Kredi ödemeleri biten ya da satın aldığınız evin üzerindeki ipotek kaydını kaldırmak için fek yazısı sunabilecek tek yetkili merci kredi sağlayan banka olduğundan dolayı kredi borcunuzu tamamen kapattıysanız ilgili işlemlere başlanabilmesi için bankaya başvurmanız gereklidir. İpotek fek yazısı almak için ilgili bankaya başvuru yapıldığında kimi zaman fek yazısı ücreti talep edilebilir. Bu nedenle banka ile imzalamış olduğunuz konut kredisi sözleşmesinde fek yazısı hazırlanması için ücret talep edilmeyeceğine dair herhangi bir madde olup olmadığına bakmanız önem arz etmektedir.  Eğer fek yazısı ücretine ilişkin bir hüküm yok ve kredi borçları tam ödendiyse herhangi bir ücret ödemeden fek yazısı alabilirsiniz. Ancak sözleşmede fek yazısı ücreti alınacağı belirtilmişse, banka tarafından istenen ödemeyi yapmanız gerekecektir. 


Siteden İş Yeri veya Konut Alacaklar Nelere Dikkat Etmeli?
Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyız? | DASK ve Konut Sigortası

İpotek Fek Yazısı Almak İçin Gerekli Belgeler

Konut üzerinde kredi veren banka tarafından ipoteğin kaldırılması için verilecek olan fek yazısı aşağıda yer alan belgeler tamamlanarak alınabilir. 


- Üzerinde ipotek olan gayrimenkule ait tapu senedi verilmelidir. 
- Tapu senedi yoksa evin tapu bilgilerini içeren ada ve parsel bilgilerinin bulunduğu resmi belge ibraz edilmelidir. 
- Tüm bu belgeler yoksa konut sahibinin sözlü beyanı da geçerli sayılmaktadır.
- Alacaklı ya da alacaklı temsilcisinin yanı sıra gayrimenkulün sahibi olan borçlunun da nüfus cüzdanı fotokopisi vermesi gereklidir.
- Alacaklıdan 1 adet, borçludan ise 2 adet vesikalık fotoğraf istenmektedir.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir