Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Doğal Gaz Faturalarındaki İndirim Merkezi Isıtma ve Sıcak Su Sistemlerine Nasıl Yansıyacak?

Doğal Gaz Faturalarındaki İndirim Merkezi Isıtma ve Sıcak Su Sistemlerine Nasıl Yansıyacak?

Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu doğal gaz müjdesinin detayları belli oldu. Bir yıl boyunca her ay 25 m³ doğal gaz ücretsiz verilecek, bir aylık faturalardansa ücret alınmayacak. Her ay 25 metreküplük doğal gazın ücretsiz verilmesiyle faturalarda eğer doğal gaza zam gelmez veya döviz bir artış yaşamazsa ortalama hane başına 145 TL, yılda ise toplam 1.889 TL'lik bir indirim söz konusu olacak. Gelin şimdi doğal gaz müjdesinin bağımsız doğal gaz sözleşmeli abonelere ve apartman ve sitelerdeki merkezi sistem ile sıcak su ve ısı üreten yönetimlere etkisini inceleyelim. Bu yazımız henüz müjdenin açıklandığı tarihte kaleme alınmış olup, uygulamada açıklamalar ile çelişen hususlar olduğu taktirde bu yazımızı tarih belirterek güncelleyeceğiz. 

İlk Doğal Gaz Faturasından Ücret Alınmayacak

Konutlardaki 20 milyona yakın doğal gaz abonesinin 20 Nisan 2023 tarihinden sonra gelen ilk faturalarındaki ödenecek fatura tutarı 0 TL olacak. Vatandaşın bu tarihten sonra gelecek ilk faturasına ücret yansıtılmayacak. Önümüzdeki 2024 yılının Nisan ayına kadar ise doğal gaz faturalarında 12 ay boyunca 25 m³ doğal gaz ücretsiz verilecek.

Bireysel Konut Doğal Gaz Abonesi Bir Yılda 1.889 TL İndirim Alacak 

Konutlarda doğal gazın metreküpünün Türkiye ortalaması Mart 2023 ayındaki faturalar için (dağıtım bedeli ve vergiler dahil) 5.81 TL olduğu hesap edildiğinde eğer doğal gazın birim fiyatına zam gelmez veya döviz kurlarında yukarı doğru bir artış olmaz ise bir yıl boyunca konutlardaki ısınma ve sıcak su ihtiyacına denk gelen 25 metreküpün ücretsiz olması ile faturalardan hane başına aylık 145,25 TL alınmayacak. Şüphesiz ilkbahar aylarının sonunda, yaz döneminde ve sonbahar aylarının başında ısınma için doğal gaz tüketimi olmadığından Mayıs - Eylül 2023 dönemindeki 5 aylık tüketim ortalaması 25 m³ altında kalacaktır. İlk ay faturanın toplam bedeli ücretsiz olacağı için 11 ay üzerinden bir hesaplama yapıldığında ve yaz dönemi için tüketimin 25 m³ altında kalma durumu hesaba katılmadığında konut doğal gaz tüketicilerinin her biri için bir yılda toplam bin 598 TL’lik doğal gaz ücretsiz olacak. Bununla beraber örneğin 20 Nisan 2023 sonrası 29 veya 30 günlük dönem dikkate alındığında Nisan - Mayıs ayları günlerinde aylık 50 m³ doğal gaz tüketimi olan bir ev doğal gaz abonesi ayrıca ilk ay için 291 TL’lik bir doğal gaz faturasını ödemeyecek. Bu durumda örnek aldığımız geçtiğimiz yıl 5 aylık yaz tüketim döneminde 25,2 m³ harcaması olan konut abonesi için toplam yıllık doğal gaz ücretsiz alımı 1.889 TL kadar olacak.

Yaz Döneminde 25 m³ Altındaki Kullanımlarda Devir Olmayacak 

Konutlarda aylık 25 metreküplük ücretsiz doğal gazın kullanılmayan kısmı sonraki aya devretmeyecek. Örneğin Mayıs 2023 ayında 17 m³ tüketim olursa Haziran 2023 ayına Mayıs ayından kalan 8 m³ devretmeyecek.

Merkezi Sistemlerde de İlk Ay Fatura Düzenlenmeyecek

Apartman ve sitelerde kurulu olan merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su tüketimi hesaplamalarına esas olan doğal gaz faturalarına da ilk ay fatura düzenlenmeyecek. Böylece 20 Nisan 2023 tarihinden sonra apartman ve sitelerdeki merkezi sistem paylaşım evraklarında da bir aylık dönem için site ve apartman sakinleri için bir bedel yansımayacak. Söz konusu dönem ilkbahar sonuna denk geldiği için zaten doğal gaz faturalarının düştüğü bir dönemde indirim yansıyacak.

Yaz Döneminde Merkezi Sistemlerde Doğal Gaz Faturası Nasıl Paylaştırılır?Yaz Döneminde Merkezi Sıcak Su Giderleri Nasıl Paylaştırılır? 

Sıcak Su Üretilen Merkezi Sistemlerde de 1 Yıl Boyunca İndirimli Doğal Gaz Müjdesi Var

Yukarıda bireysel konut doğal gaz abonelerinde anlatıldığı üzere merkezi sistemle ısınan ve sıcak su temin edilen apartman ve sitelerde sonraki aylarda yönetimlerin doğal gaz tedarik kurumu ile imzalanmış olan sözleşmelerindeki bağımsız bölüm sayısına göre hesap edilmek sureti ile doğal gazı 25 m³ indirimli olarak satın alacak. Bu durumda kurum ile yapılan sözleşmedeki bağımsız bölüm sayısı esas alınacağından aylık 25 m³ bağımsız bölüm başına hesap edilmek sureti ile sözleşmedeki bağımsız birim sayısı ile çarpılarak toplam ücretsiz doğal gaz tedariki hesaplanacak. 

Binaya Gelen Doğal Gaz Faturasındaki Birim Fiyat ile Bireysel Gider Paylaşım Belgesindeki Birim Fiyat Neden Farklıdır?

Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik 

Merkezi Sistemlerde, Site Sakinleri 25 Metreküplük İndirimi Nasıl Hesaplayacak? 

Apartman ve sitelerde merkezi sistem kurulu ise “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” gereğince;  merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde, tüketim ölçülmediği için buralar yönetmeliğe göre paylaştırılacaktır. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhi sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ve bununla beraber fiili bağımsız bölüm sayısı sözleşmedeki bağımsız birim sayısından fazla veya az ise fiili bağımsız bölüm sayısı dikkate alınmak sureti ile buralarda yönetmelik gereği tüketimin ölçülmesi mecburi olduğundan bu tip yerlerde kurulu olan ısı sayaçları (kalorimetre), sıcak su sayaçları veya kurulu ise ısı pay ölçer cihazları dikkate alınmak sureti ile yönetmelik gereğince paylaşım yapılacaktır. 


Özetle; örneğin 100 bağımsız birimli bir doğal gaz sözleşmesinden gerçekte 110 bağımsız bölüm faydalanıyor ve kapalı yüzme havuzu, kapıcı dairesi, sauna gibi ayrıca 3 ortak mahalde sayaç kurulu ise bu durumda 113 adet sayaca göre dağılım yapılması gerekecektir. Ortak doğal gaz sözleşmesine ilgili dönemde yansıyan indirim 25 metreküp x 100 bağımsız birim = 2500 m³ üzerinden gerçekleşecek olup, yönetimler ise hesaplamalarını indirimli doğal gaz faturaları üzerinden normal şartlarda olduğu gibi hesaplayacaklardır. Dolayısı ile her bir merkezi ısıtma ve sıcak su sistemi kullanıcısının o dönemki 25 m³ doğal gazın birim fiyatı üzerinden hesaplama yaparak yönetimlere itiraz etmesinin bir anlamı olmayacaktır. Bu konuda daha ayrıntılı bir açıklamayı “Doğal gaz faturalarındaki kWh ile kalorimetrelerden ölçülen kWh aynı enerji midir?” konulu yazımızda bulabilirsiniz.

IoT Çözümleri: Sayaç Okuma SistemiSayaç Okuma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Ön Ödemeli Kartlı Sistemlerde Hesaplama Nasıl Yapılacak? 

Bazı şehirlerde ön ödemeli olarak bilinen kartlı doğal gaz sayacı kullanan aboneler ile merkezi sistemi olan sitelerde ön ödemeli kartlı ısı veya sıcak su sayacı kullanan bağımsız bölüm sakinleri için kartlarına yükleme yapıldığında 20 Nisan 2023 öncesi ile sonrasına hesaplanacak şekilde son bir aylık fatura / paylaşım bedelleri hesaplanarak sonradan mahsuplaşılması sağlanabilecek. Bu kullanıcılara kullanılan sisteminin özelliklerine göre 25 m³ doğal gaz veya karşılığı enerji tüketimi ücretsiz olarak kartlarına tanımlanabilecek.


İnceleme Önerisi: Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği


Sayaç tüketim değerlerini uzaktan, anlık ve otomatik bir şekilde okuyup faturalandırma ve bildirimlerinin yapılmasını sağlayın. Detaylı bilgi almak için hemen tıklayın.

Isı Sayaçları ile İlgili Merak Edilen Her Şey!Isı Sayaçları ile İlgili Akıllardaki SorularMerkezi Isıtma ve Sıcak Su Sistemlerinde Okuma ve Paylaşım için Apsiyon’u Tercih Etmeniz İçin 4 Sebep 


1. Okuma
2. Paylaşım ve Borçlandırma
3. Bildirim
4. Tahsilat


Apsiyon, Müşteri Desteği ve Apsiyon Mobil Uygulama ile daima yanınızda!


208 projede, 50.000’den fazla bağımsız bölüme ait 100.000 adet sayaç Apsiyon Sayaç Okuma Sistemi ile günlük olarak okunuyor.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir