Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Site Kapalı Otoparklarına Motosiklet Park Edilebilir Mi?

Site Kapalı Otoparklarına Motosiklet Park Edilebilir Mi?

Havaların ısınması ile motosiklet tutkunlarından ve sürmeye yeni başlayanlardan gelen sorular; “Sitemizin kapalı otoparklarına motosikletimizi park edebilir miyiz?”, “Yönetici motosiklet parkına izin vermiyor, ne yapmalıyız?” sorularıdır.
 
Motosiklet tutkunlarının bildiği üzere, aracın binek bir otomobil gibi açık alanda durması ya da uzun süreli park edilmesi hem güvenlik hem de aracın olumsuz hava koşullarından korunması adına pek tercih edilmez. Dolayısıyla kapalı otopark kullanımları bu konuda önem arz etmektedir. Bazı site yönetimleri bu konuda eğer kat malikinin/sakininin kapalı otoparkta otomobil aracı var ise bir de motosiklet park etmesine izin verilmediğini belirtmektedir.
 

Kanun kapsamında sitede nasıl bir düzenleme yapabiliriz?

 

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu; komşuluk hukukunun çoğu yerde üstün tutan ve hatta bazı maddelerde kanununun aksine bile karar alınabileceğini belirten, bu ilişkilerin düzgün kurulması için kat malikleri kuruluna ve onun vekili yöneticiye yetki veren bir kanundur. Dolayısıyla kanunun ruhu yönünde hareket etmek gereklidir. Eğer sitede motosiklet kullanan sakinler var ise otoparkın bir kısmı sadece motosiklet parkına ayrılması, 1 adet arabanın park edeceği yere 4-5 adet motosikletin park edebildiği de düşünüldüğünde komşuluk ilişkilerinin bozulmaması ve motosikletin günümüz büyük şehirlerinde arabadan daha fazla tercih edilmeye başlanması sebebiyle yerinde bir uygulama olacaktır. Bu düzenleme Kat Mülkiyeti Kanunu madde 16 çerçevesinde; ilk olarak site yönetim planına bakılarak eğer yönetim planında bir hüküm yok ve kapalı otoparkta yeterli yerin var olması halinde, yönetim kurulu yetkisi çerçevesinde düzenlenebilir. Otopark olan bir ortak alan yine otopark olarak kullanılacağı, ortak alanda herhangi bir nevi değişikliği olmayacağı için herhangi bir genel kurul kararına da ihtiyaç yoktur. Yönetim kurulu kararı ile bu düzenleme yapılabilir. 


Eğer kapalı otoparkta yeterli yer yok ise ve arabasının yanında bir de motosikleti olan kat sakinleri ne yapabilir?

 
Kendilerine tahsis edilen kapalı otopark alanı sınırı dahilinde, başka bir aracın geçişini daraltıp engellemeyecek şekilde, eğer sığıyor ise hem arabasını hem de motosiklet aracını bu alana koyabilir. Bu noktada önemli olan, diğer araçlara zarar vermemek, onların geçişini veya manevrasını kesinlikle etkilememek olacaktır. Yanlış ya da hatalı park ile yönetimin bu konudaki yetkisi konusunda bloğumuzda yer alan yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Site Yönetimleri Araçlar İçin Hatalı Park Cezası Kesebilirler Mi?

 

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir