Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Site Yönetimleri Araçlar İçin Hatalı Park Cezası Kesebilirler Mi?

Şehirlerdeki yaşamın kalabalıklaşması ve araç fazlalığı sebebiyle site yönetimlerinin başı site sınırları dahilinde yapılan hatalı araç parkları ile derttedir. Bu hatalı ve geçişleri engelleyen araç parklarına ilişkin ceza kesilmesi yönünde bir genel kurul kararı alınıp uygulama yapılıp yapılamayacağı hususu site yönetimleri nezdinde merak konusudur.


Site Yönetimleri Araç Park Cezası Kesebilir Mi?


Araçların karayolu içinde ve dışındaki kuralları 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve kanunun detaylı uygulanması için yürürlükte olan Karayolları Trafik Yönetmeliği ile belirlenmektedir. Kanun nezdinde çıkarılan yönetmeliğin 114 maddesi ve devamında araçların park etmesi ve park etmenin yasak olduğu haller düzenlenmiştir. Yönetmeliğin park etmenin yasak olduğu halleri sayan 115’inci maddesinin 9-a fıkrasında açıkça; Kamunun faydalandığı; a) Herkesin araçları ile girip çıkabildiği park, bahçe, garaj, sinema ve benzeri her çeşit tesis... giriş çıkış kapılarının her iki yönünden 5 metrelik mesafe içinde… denilmektedir. Site sınırları içerisinde bulunan giriş çıkışların da kamunun faydalandığı düşünürsek, sitenin içindeki yerlerdeki park ihlallerini de bu madde hükmünde değerlendirmemiz gerektiği aşikardır.


Kanun ve yönetmelik kapsamında buradaki denetimin trafik kolluğunda olduğu açıktır. Kaldı ki yine yönetmeliğin dokuzuncu kısım ikinci bölümünde yer alan cezaların uygulanması bölümünde ise tutanak düzenleyiciler belirtilmiş olmakla, site yönetimlerine, yöneticilerine veya kat malikleri kuruluna bu şekilde bir ceza tatbik etme yetkisi verilmemiştir. 


Site Yönetimleri Genel Kurul Kararıyla Kendi Ceza Sistemini Uygulayabilir Mi? Yönetim Planında Hüküm Olması Durumu Değiştirir Mi? 

Bu sorulara yanıtımız hayır olacaktır. Şöyle ki; ceza normlarında cezanın düzenlenmesi karşısında bir de itiraz mercii yer almakta, aleyhine idari ceza kesilen taraf itiraz hakkını ve savunma hakkını kullanabilmesi amaçlanmaktadır. Site yönetimlerinin ve kat malikleri genel kurulunun bağlı olduğu Kat Mülkiyeti Hukuku'nda bu tarz bir sistem getirilmemiştir. Dolayısıyla tüzel kişiliği olmayan kat malikleri genel kurulunun ne çoğunlukla alınmış olduğu fark etmeksizin bir park cezası kararı hukuka ve ceza normlarına aykırılık teşkil edeceği, İlgili cezanın yönetim planına eklenmiş olmasının da cezayı hukuka uygun hale getirmeyeceği kanaatindeyiz. Bu konuda site sınırları dahilinde hatalı parkın mevcut olması durumunda site yönetiminin başvuracağı merci trafik kolluğu ve trafik zabıtası olmalıdır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir