Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte sitelerde yer alan havuzların da kullanılması artmıştır. Site yönetimlerinden bizlere sorulan sorulardan biri de “Kaç yaşından büyük çocuklar site havuzlarını tek başına kullanabilir sorusudur?” Bu konu yaz mevsiminde site yöneticileri için önem arz etmektedir. Küçük yaşta çocukların site havuzlarına tek başına girmesine müsaade edilmemesi nedeniyle kat sakinleri ile aralarında uyuşmazlık yaşanabilmektedir.
Bu yazımızda;
• Apartman veya sitenizde açık/kapalı havuz kullanımı için yaş sınırı belirlenmeli mi? gibi soruların yanıtlarını,
• Türkiye'de site havuzları için en alt yaş sınırına dair yasal dayanakları, yönetim planı kurallarını ve güvenlik açısından yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Bazı apartman, çoğu rezidans ve site yaşamının en cazip olanaklarından biri, yazın serinletici etkisiyle öne çıkan açık ve kapalı yüzme havuzlarıdır. Ancak özellikle çocukların güvenliği açısından havuz kullanımına dair yaş sınırı belirlemek büyük önem taşır.
Peki, Türkiye'de kat mülkiyetine tabi sitelerde havuz kullanımı için en alt yaş sınırı nedir? Bu sınırı kim belirler, yasal bir düzenleme var mı?
Çocuklar havuza girebilir mi?
Türkiye’de kat mülkiyetine tabi sitelerde ortak alan olarak kullanılan havuzlarla ilgili yaş sınırı, doğrudan Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tanımlanmış değildir. Ancak bu durum, apartman havuzu yaş sınırı belirlenemeyeceği anlamına gelmez.
Aşağıdaki hukuki düzenlemeler incelendiğinde dolaylı olarak sınırların nasıl çizileceğine ulaşabiliriz.
Bu konuyu daha iyi anlayabilmek adına ilk olarak mevzuatımızda çocuk kişinin tanımının nasıl yapıldığına bakılmalıdır. İlk olarak Türk Medeni Kanunu’nun 10. ve 11. maddelerinde karşımıza çıkar. Açıkça “çocuk” denmese de, erginlikten bahsedilmiştir.
“Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.”
“Erginlik on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.” denmiştir.
Diğer yandan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 31’de ise yaş küçüklüğü olarak karşımıza çıkmakta olup kademeli olarak sorumluluk atfedilmiştir.
• 0-12
• 12-15 ve
• 15-18 yaş arası
çocukların yaptığı fiillerin sorumluluklarında farklılık olduğu görülmektedir.
Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur, denmiştir. 0-12 yaş kişilerin gerçekleştirdiği eylemlerden hiçbir şekilde sorumlu olmadığını açıkça belirtmiştir.
Bu nedenle uygulamada;
12-15 yaş arası çocuklar ile 15-18 yaş çocukların ise yine ebeveynlerinden dönemlik olarak alınacak yazılı bir izin belgesi ile acil bir anda ebeveynlerine ulaşılabilecek iletişim bilgisinin olması halinde havuza girişine izin verilebileceği kanaatindeyiz.
Hatta 12-15 yaş arası çocuklar için izin belgesinde bir refakatçinin de atanması aranmalıdır.
Peki “Apartman ve Sitelerde Havuz Kullanımı: En Alt Yaş Sınırı Nedir?”
………………… Sitesinde ikamet etmekteyim. İş bu formda şahsımın ve ……………. T.C. Kimlik Numaralı …….. yaşındaki oğlum/kızım...................................’ın, kimlik bilgileri bulunmakta olup, 12-18 yaş arasında olduğunu beyan eder, yalnız başına açık /kapalı yüzme havuzu, sosyal tesis, fitness alanları ve mütemmimlerine girmesine, kullanmasına, buralarda düzenlenen programlara katılmasına sakınca görmemekle beraber muvafakat verdiğimi, kurallarını okuduğumu , kurallara oğlum/kızımın uyması için gerekli önlemleri alacağımı , her durumda sorumluğun şahsıma ait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt ederim.
Muvafakat Verenin
Adı Soyadı :
Blok Adı :
Daire No :
Acil Durumda Aranacak Telefon:
Yakınlık Derecesi : Annesi / Babası / Diğer
İmza:
Tarih: …./……/20....
• Her bir çocuk için ayrı form doldurulacaktır.
• Muvafakat belgesinin site yönetim ofisinde / tesislerde teslim sırasında yönetim personeli nezaretinde ıslak imza edilmesi gerekir.
• Her durumda sorumluluk ebeveynlere aittir.
• 12 yaşından küçük çocuklar ise yanlarında ebeveynleri olmadan, 15 yaşından küçükler yanlarında bir refakatçi olmadan havuz, tesisler ve mütemmimlerinden yararlanamazlar.
Not: Bu muvafakatname (izin belgesi) sadece bu yazımıza ilişkin örnek oluşturması açısından yazılmış olup, havuzun, tesisin durumuna göre değiştirilmelidir, tüm hukuki durumu içermez. Havuz ve sosyal tesis kullanımına ilişkin genel bir izin belgesi bulunuyorsa ilgili belgenin içinde de metin yazılabilir. Daha geniş bir incelemeyi Apsiyon Blog’da yayınlanacak olan “Havuz Kullanım Talimatı Nedir? Havuz Kuralları Neler Olmalı?” konulu yazımızda bulabileceksiniz.
Bu aşamada sorulması gereken husus “Site Yönetim Planı Çocukların Havuzu Kullanmaları Konusunda Düzenleme Yapmış mıdır?” sorusudur.
Tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planları genellikle yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yaşama dair kural ve hususların tümünü içermez. Ancak bazı yönetim planlarında bu konularda kural yazma, yönetmelik yayınlama yetkisi site yönetim kuruluna verilmiş olabilir.
• Tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planında eğer “çocuklar havuz kullanımı kuralları” ve havuz kullanımına ilişkin yaş sınırı belirlenmişse bu bağlayıcıdır.
Örneğin bazı yönetim planlarında;
• “12 yaşından küçük çocuklar yalnız başına havuza giremez”
• “14 yaş altı çocukların ebeveyn eşliğinde havuza girmesi zorunludur” gibi hükümler yer alabilir.
Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde olup, maddeleri kanuna aykırı olmadıkça geçerlidir.
Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?
Eğer yönetim planında bir düzenleme yoksa, kat malikleri kurulu toplantısında (toplu yapılarda temsilciler kurulu toplantısında) katılanların çoğunluğunun kararı ile yaş sınırı belirlenebilir. Bu karar, apartman ya da sitenin tüm sakinleri için geçerlidir.
Apartman ve Site Yönetimleri Toplantısı Ne Zaman Yapılır?
Apsiyon CCTV Sistemi (Kapalı Devre Televizyon Sistemi)
Yaşam alanlarınızda, güvenliği CCTV Sistemi ile sağlayın.
CCTV Sistemi ile görüntüleri anlık kaydedin, yaşam alanlarınızın güvenliğini sağlayın.
Site ve rezidanslarda;
• birden fazla havuz yoksa,
• ve bu havuzlardan biri sakin bir ortam talep edilen rahatlama havuzu (relax pool) değil ise
• yönetim planında 6 yaşından küçük çocukların havuzu kullanamayacaklarına ilişkin bir madde bulunmuyorsa
• kat malikleri genel kurulunda bu yönde karar alınmadı ise
ebeveynleri yanında oldukça 6 yaşından küçük çocuklar için havuz yasağı uygulanabilir değildir.
Bazı anagayrimenkulde çocukların haftanın belli gün ve saatlerinde havuzu kullanmaları ve yüzme dersi ile havuz oyunları organizasyonlarının yapılması söz konusu olmaktadır.
Site yönetimi çocukların yaş gruplarına göre tek başlarına havuzu kullanamayacaklarına, havuzda davranış biçimlerini de içerek şekilde “havuz kurallarını” hayata geçirmelidir.
Apsiyon Kartlı Geçiş Sistemi
Sakinlerin, çalışanların ve misafirlerin geçişlerini manyetik kartlarla sağlayın.
Tüm giriş - çıkış saatlerini ve kimin, nereden geçtiği bilgisini sisteme kaydedin.
Apsiyon Akademi’ye gelen bir soru “Havuz Güvenliği İçin Yaş Sınırı Şart mı? Apartman Yönetimi İçin Öneriler Nelerdir?” sorusu idi. Yazımızın bundan sonraki bölümünü de buna ayıralım.
Yaş sınırı konulmamış ve çocuklarının yanında ebeveynlerinin olması şartı aranmayan, havuz kurallarının işletilemediği havuzlarda:
Bu yazımız özelikle çocuklar açısından incelenen havuzdan faydalanma ve giriş çıkışlarına izin verilmesi ile ilgilidir. Ancak tüm uyarı ve önlemlere rağmen çocuklar oyuncu davranışları ile havuza izinleri olmadan girebilirler. Özellikle de havuz alanında cankurtaran ya da herhangi bir hizmet için görevli personel bulunmuyorsa, havuzda daire sakinleri sayısı o anda az ise ya da havuzun hizmet saatleri dışında ise ölüm ve yaralanma riski artabilecektir.
Bu hususlarda alınacak önlemlere bir başka yazımızda yer vereceğiz. Ancak havuz gibi tesislerin giriş çıkışlarının kontrol altına alınarak, sitenin veya tesisin diğer alanlarından manialarla ayrılması önemlidir.
Ayrılmış tehlikeli sahalarda çocukların, sakinlerin, çalışanların ve misafirlerin geçişlerini manyetik kartlarla Apsiyon Kartlı Geçiş Sistemi ya da Qr okuyucularla Apsiyon QR ile Geçiş Sistemi denetim altında tutarken Apsiyon CCTV Sistemi (Kapalı Devre Televizyon Sistemi) ile de giriş alanlarını ve sınırlarını gözlem ve kayıt altına almak daha güvenli bir şekilde havuz ve sosyal tesislerin işletilmesini sağlarken bir yandan da istenmese dahi bir oluşabilecek kaza olayı sonrasında hesap vermeyi ve kaza kusur oranını azaltmayı sağlar.
Apsiyon Geçiş ve Elektronik Güvenlik Sistemleri ile güvenlik ve geçişler tek bir yazılımda takip edilebilir.
Yönetim olarak, aşağıdaki hususları içeren bir “Havuz Kullanım Kuralları” bildirgesi hazırlanmalıyız. Site yönetimi havuz sorumluluğu göz ardı edilemeyecek tehlikeli durumlar sebebi ile önemlidir. Havuz kullanımı site kuralları yazılırken yönetim planı ile daha önce alınmış ise genel kurul kararları dikkate alınmalıdır.
Çoğu zaman havuzda yaş sınırı var mı sorusunun yanıtı da değişebilmektedir. Örneğin derinlikleri farklı olduğundan, ısıtma gibi farklılıklarından dolayı kapalı havuz yaş sınırlaması ile açık havuz yaş kuralı birbirinden farklı belirlenebilir. Bununla beraber çocuk havuzları site yönetimi tarafından yetişkin havuzlarından mutlaka inşai manialarla (cam, alüminyum, duvar gibi) ayrılmalıdır. Havuzların içinde farklı derinlikler mevcut ise bu derinlikler hem havuzun kenarlarında hem de girişte görünebilecek bir alandaki tabelada yazılı olmalıdır. Havuz güvenliği çocuklar için ayrı bir öneme sahiptir.
Bu belgede site yönetimi havuz kuralları öncelikli olarak yer almalıdır. Bunlar arasında;
• Havuzun kullanım saatleri
• Yaş sınırlamaları
• Ebeveyn refakati zorunluluğu
• Havuzda uygun kıyafet kullanımı
• Görevli cankurtaran olup olmadığı
• Doğum günü kutlaması gibi organizasyonlar için uygun gün ve saatler
Bu talimat yazılı olarak duyurulmalı ve mümkünse kat malikleri kurulu kararı ile resmileştirilmelidir.
Apsiyon QR ile Geçiş Sistemi
Yaşam alanlarına yapılan girişleri QR Kod ile hızlandırın!
QR ile Geçiş Sistemi sayesinde; site sakinleriniz Apsiyon mobil uygulamasıyla, çalışanlarınız, ziyaretçi ve kuryeler, telefonlarına gönderilen QR kod aracılığıyla, kart kullanmadan kapı ve turnikelerden güvenle geçiş yapıyor.
Bu güvenlik tedbirleri yanında bir de, sitedeki havuzların açık olduğu ve kullanımın yoğunlaştığı dönemlerde cankurtaranın da bulunması, tatsız olayların yaşanmasının önüne geçecektir.
“Site Havuzlarında Cankurtaran Bulundurmak Zorunlu mu?” konulu yazımız gelecek hafta sizlerle olacaktır.
Konunun çocuklar ve ebeveynleri bakımından önem arz etmesi sebebiyle yönetim tarafından hukuki görüş alınarak bir yönetim kurulu kararı ya da bununla ilgili bir yönetmelik hazırlanması uygun olacaktır.
Not: Bu kurallar sadece bu yazımıza ilişkin örnek oluşturması açısından verilmiş olup, tüm önlemleri ve kuralları içermez. Havuzun, tesisin durumuna göre değiştirilmelidir. Daha geniş bir incelemeyi Apsiyon Blog’da yayınlanacak olan “Havuz Kullanım Talimatı Nedir? Havuz Kuralları Neler Olmalı?” konulu yazımızda bulabileceksiniz.
Bu doküman Apsiyon Akademi e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Senkron-Canlı) Eğitim Programı ders notlarımızın “Faydalı Evraklar” içerik kısmında bulunmaktadır. Daha fazla bilgi, eğitim, dokümantasyon ve evrak için Apsiyon Akademi Eğitimimize katılmanızı tavsiye ederiz.
Teşekkürler
Bu yazının yazılmasında uygulama ve örnek bilirkişi raporları çerçevesinde destek aldığım Apsiyon Akademi Direktörü Y. İşletme Mühendisi Ozan ÖZEN’ e teşekkür ediyorum.