Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Riskli Yapılarını Yıkanlara Kentsel Dönüşüm Kredisi Veriliyor Mu?

Riskli Yapılarını Yıkanlara Kentsel Dönüşüm Kredisi Veriliyor Mu?

Bedel karşılığı yapılacak bir inşaat için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bakanlıkça dönüşüm projeleri özel hesabından kredi verilmektedir. 


• 2023 Mart ayı için bir kat maliki / hak sahibine bir veya daha fazla dairesi için toplam 3 milyon Türk Lirasına kadar yüzde 1,49 faiz oranı ile ve bu faiz oranının yüzde 0,70'i Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılanmak sureti ile konutlar için % 0,79 faizle 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm kredisi verilmektedir. 
• Meskenlerde bir hak sahibi, en fazla 3 milyon TL tutarında faiz desteği sağlanan kredi tutarı kullanabilmekte ve eğer birden fazla dairesi var ise bu dairelerinde maksimum bu tutara kadar faiz desteğinden faydalanabilmektedir.
• Bir hak sahibinin ilk dairesi için sağlanan faiz destek oranı yüzde 0,70 olup, birden fazla daire için ise % 0,60’tır. Hak sahibi birinci dairesi için %0,79 faiz ile kentsel dönüşüm kredisi kullanabilirken, diğer daireleri için yüzde 0,89 faiz ile kredi kullanabilecektir.
• İş yerleri için ise yüzde 1,10 faiz oranıyla 7 yıl ödemeli, 800 bin lira kentsel dönüşüm kredisi alınabilmektedir. 
• Kentsel dönüşüm kredi desteğinden faydalanabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği lisanslı kuruluşlara “riskli yapı tespiti” yaptırmak ve neticesinde yıkım ve yeniden inşa için kat maliklerinin 2/3 arsa payı çoğunluğu kararı ile binanın tahliye edilmiş olması gerekmektedir.
• Riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde tahliye veya yıkım tarihlerinden itibaren en geç 3 (üç) yıl içinde, bankalara faiz destekli için başvuru yapılabilecektir.
• Bir binadaki tüm daireler farklı kat maliklerine ait ise tüm daire ve dükkanlar (iş yerleri) kentsel dönüşüm kredi paketinden faydalanabilecektir.
• Faizsiz kredi almak istemeyenler için kar payı kredi başvuru mümkündür. En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahipleri de yararlanabilecektir.

Binamızın Depreme Dayanıklı Olduğuna Nasıl Karar Verebiliriz?

Riskli Yapı Tespiti Sonrası Kira Yardımı Var Mı? 

Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımı alabilmek için mevcut adresten taşınılmış olması ve en geç binanın yıkılması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmuş olmak gereklidir. Kiracılara da kira yardımı yapılmaktadır. Ancak kat malikleri güçlendirme kararı vermiş iseler kira yardımı söz konusu değildir.  

Riskli Yapı Tespiti Sonrası Güçlendirme Kararı Alınmış İse Kredi Almak Mümkün Mü? 

Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ise ve kat malikleri güçlendirme kararı almış iseler; güçlendirme için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bakanlıkça dönüşüm projeleri özel hesabından güçlendirme kredisi verilmektedir. 2023 Mart ayı için bir kat maliki / hak sahibine 320 bin Türk Lirasına kadar yüzde 1,49 faiz oranı ile ve bu faiz oranının yüzde 0,50'si Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılanmak sureti ile konutlar veya iş yerleri için % 0,99 faizle güçlendirme kredisi verilmektedir. Konutlar için vade süresi 10 yıl, işyerleri için 7 yıldır. Faiz güçlendirme desteği bakanlığın anlaşma yaptığı bankalardan kullanılması kaydı ile devlet tarafından karşılanmaktadır. Riskli yapı tespiti kesinleşmemiş ise faiz güçlendirme desteği söz konusu değildir.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir