Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Koronavirüs’ün Omicron Varyantından Nasıl Korunuruz?

COVID-19, ortaya çıktığı günden bugüne uğradığı mutasyonlar sonucunda farklı varyantlarla yaşamımız için tehlike oluşturmayı sürdürdü. Alfa, Beta, Delta, Gamma varyantlarından sonra şimdi de Omicron varyantı ile karşı karşıyayız. Bu salgından korunmamız önce aşı ve bununla birlikte alacağımız kişisel önlemlerle mümkün. Peki toplu yapılarda yaşayan veya çalışan bireyler nelere dikkat etmeli? Bu yazımızda almamız gereken önlemler üzerinde duracağız.
  

Toplu yapılarda tüm yaşayanların ve çalışanlarının dikkat etmesi gereken kişisel önlemler


1. El temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir.


2. Eller sıklıkla su ve sabunla en az 30 saniye boyunca ovarak (baş parmaklar da dahil olmak üzere her bir parmak ovalanarak, parmak araları da dahil olmak üzere bilekler dahil) yıkanmalıdır. Yıkama sıklığı ortak alanlardaki kapı, cam, makine, teçhizat, asansör, intercom, giriş çıkış düğmeleri, kapı kolları, tırabzanlar vs. ne kadar fazla temas ediliyorsa o kadar fazla olmalıdır. En çok iki saat aralarla ellerin yıkanmasına dikkat edilmelidir.


3. Eğer eller yıkanamıyorsa ve mümkünse kişiler ve çalışanlar beraberlerinde alkol-bazlı bir dezenfektan taşımalıdırlar. Site yönetimi ve hizmet şirketleri çalışanlarına bu dezenfektanları yeterince sağlamalıdır. Bulunamadığı taktirde %70’den fazla derecede alkol içeren kolonya kullanılabilir.

Apartman, Site gibi Toplu Yapılarda Çalışanların Korona Virüsü'ne Karşı Alması Gereken Önlemler Nelerdir?

4. Sokak ya da çiftlik hayvanlarının Yeni Koronavirüs ile enfekte olup olamayacağına dair bir veri olmamasına karşın, hayvanlarla temas sonrası eller su ve sabun ile yıkanmalıdır. Sahipli evcil hayvanlarla sahipleri dışındakiler ve özellikle site çalışanları temas kurmamalıdır.


5. Soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonu semptomları gösteren bireylerden uzak durmak gerekmektedir. Bu gibi şüpheler oluşursa bu kişilerle 1 metreden yakın temasa geçilmemesi, öksürük ve hapşırma ihtimaline karşı kapalı alanlarda, dar mekânlarda, havasız bölümlerde ve asansörlerde bulunulmaması tavsiye edilmektedir.


6. Çiğ sebze meyve ve hayvansal gıda konularında gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmelidir.


7. Eller her ne sebep olursa olsun, eldiven dahi bulunsa dezenfekte edilmeden veya yıkanmadan yüz, saç, ağız ve burun bölgeleri ile temas edilmemelidir. Bu alışkanlıkları bulunanlar kendilerini kontrol altında tutmalı, gerekirse ellerinde meşgul eden objeler bulundurmalıdır.


8. Ortak kullanım yerlerinde tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlarda klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeylere temas en aza indirilmeli, tek kullanımlık, kağıt havlu, peçete ile bu bölümlere dokunmaya dikkat edilmelidir.


9. Kültürel alışkanlıklar bir süre askıya alınmalı, karşılaşmalarda el sıkışmak, tokalaşmak, öpüşmek, başların teması yerine uzaktan selamlaşma tercih edilmelidir. 


10. Bulunulan ortamlarda, evlerde, ofislerde gerekli havalandırma sağlanmalı, kapalı ortamlarda tuvalet ve banyolar ile mutfaklarda nem azaltılmalı, kalabalık toplantılardan, sinema, tiyatro, panel, kongre gibi etkinlerde maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Korona Virüs'e Karşı Yönetimlerin Alması Gereken Önlemler ve Dezenfekte Yöntemleri
Kaynak:
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) www.who.int 
Centers for Disease Control and Prevention www.cdc.gov
HSGM resmi web sayfası www.hsgm.saglik.gov.tr

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir