Toplu yaşam alanlarında ve sitelerde çalışan personellerin ve yönetimlerinin Yeni Korona Virüse (2019-nCoV) karşı bazı önlemleri almaları gerekmektedir. Virüsün Türkiye’ye Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirlerle 2-3 ay sonra girmiş olması dahi alınacak tedbirlerin önemini en açık şekilde vurgulamaktadır. Bu aşamadan sonra sadece Resmi Kurumların alacağı tedbirler yeterli olmayacaktır. Bireyler, aileler, kurumlar ve şirketler açısından da alınabilecek önlemler vardır.
Bu yazının yazılmaya başladığı sırada 2019-nCoV dünya üzerinde 105 ülkede görülmüş olup, toplam bulaş sayısı 109.577, ölüm sayısı 3809' dur. Çok ortalama bir hesapla bulaşan kişilerin %3 ünde ölümle sonuçlanmaktadır. Ölümler, büyük çoğunluğu 65 yaş üstü kişilerde görülmekte, 40 yaş ve altında bu oran binde 2 ye kadar düşmektedir. Altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişiler ağır hasta olmakta, genç sağlıklı erişkinlerde ve çocuklarda hastalık nispeten hafif seyretmektedir. Yazı birkaç saat sonra tamamlandığı sırada ise 2019-nCoV dünya üzerinde Türkiye dahil 109 ülkede görülmüş olup, toplam bulaş sayısı 113.702, ölüm sayısı 4012' ye yükselmiştir. Bu anlamda bir Pandemi ile karşı karşıya olduğumuzu kabul etmeli ve kişisel, aile, işyeri, halk ve devlet olarak önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz. Güncel verilere http://bit.ly/338hctp adresinden ulaşabilirsiniz.
Öncelikle Korona Virüs’ün kuluçka ve bulaş süresinin 2-14 gün arasında değişmesi kesin kanıtlanamasa da bu sürenin 22 güne kadar çıkabilmesine dair veriler sebebi ile virüsü taşıyan kişiler henüz hastalık belirtilerini göstermiyor durumda olabilirler. Ancak bu kişiler kişisel hijyene dikkat etmedikleri taktirde henüz hastalığa yakalanmadan da virüsü yayabilmektedirler. Hastalık belirtileri 39 derece ateş ile beraber seyreden, öksürük, nefes darlığı, nadiren boğaz ağrısı ve nadiren burun akıntısı ile kendini gösterecektir. Hastalığın grip ve nezle ile karıştırılması mümkündür. Ancak bir şekilde bu belirtileri gösteren bireyler ön tanı anlamında sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar. Unutmayalım ki bugün için Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) üzerinde etkili olan bir ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Çünkü hastalığın kaynağı virüstür. Yeni bir virüs olduğu için aşısı yoktur. Korunmada en etkili yöntem, virüsle (hasta kişilerle) temas etmekten kaçınmaktır.
Virüs yayılımı; hasta kişilerin öksürmesi, aksırması sonucu ortama yayılan damlacıklar yoluyla ve yakın temas (öpüşme, el sıkma, birlikte yaşama, çalışma vb.) ile gerçekleşmektedir.
Toplu yaşam alanlarında ve sitelerde çalışan personeller öncelikle söz konusu anagayrimenkulün sakinlerinin gelir düzeyi, profesyonel yaşamdaki işleri, özellikle yurtdışı seyahat yoğunluğu gibi sebeplerle risk altındadırlar. Hastalık yaygınlaştıkça bu farklılıkların bir önemi kalmayacaktır. Virüsü bulaş yolu ile taşıyan sakinlerde ortak alanlarda, sosyal tesislerde, spor alanlarındaki alet ve makinelerde, ortak kullanılan wc, duş alanlarında, nemli alanlarda, geçiş yollarında, kapı kollarında, kapı zili, intercom, asansör kontrol bölümlerinde taşıdıkları virüsü kişisel hijyenlerine dikkat etmedikleri taktirde henüz hastalanmadan bulaştırabilirler.
Bununla beraber hastalarla asansör kabinlerinde, küçük ve havalandırılmayan alanlarda, sauna, buhar odası gibi tesislerde, kapalı havuz alanlarında beraber kullanım virüs ile temas ihtimalini arttıracaktır.
Kaynaklar :
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) www.who.int
Centers for Disease Control and Prevention www.cdc.gov
HSGM resmi web sayfası www.hsgm.saglik.gov.tr
Ozan ÖZEN
İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı (A)