Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri: Müsaade Mecburiyeti Nedir?

Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri: Müsaade Mecburiyeti Nedir?
KAT MALİKLERİNİN BİRBİRİLERİNE KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİ-4

Zaman zaman apartman ve site yaşamlarında banyo, tuvalet, çatı vb. yerlerdeki arızalar nedeniyle kat malikleri kendi bağımsız bölümleri dışındaki bağımsız bölümlere girme ihtiyacı duyabilmektedir. Bazen bu sorun olabilmekte ve izin alınamamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu bu tip durumlarda izin verilmesi gerektiğine dair düzenlemelere sahiptir.


Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması ile yapı güvenliğiyle ilgili olarak yapılması gerekli görülen teknik incelemeler için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş müsaadesi vermeye ve bölümde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.


Anagayrimenkulün bir kısmının harap olması halinde, harap olan bağımsız bölüm ve eklentilerinin veya ortak yerlerin veya bağımsız bölümdeki tesislerin yeniden yapılması için, sağlam kalan bağımsız bölümlerin içinden veya dışından faydalanılması gerekiyorsa, o bölümlerin malikleri veya orada başka sıfatla oturanlar buna müsaade etmeye mecburdurlar.


Müsaade yükümlülüğü nedeniyle, kat maliklerinin veya orada başka sıfatla oturanların uğrayacakları zararı, lehine müsaade verilen bağımsız bölüm malikleri derhal ödemekle yükümlüdürler. Bu nedenle izin alan kat maliki iyi niyetle ve titizlikle davranmalı, kat malikini rahatsız etmemelidir. Ayrıca onarımlar tekrar ortaya çıkacak ve rahatsız edecek şekilde olmamalıdır.


Müsaade mecburiyeti kanaatimizce yönetim planında belirlenebilecek önemli hususlardan biridir. Örneğin bir apartmanın çatısına sadece bir bağımsız bölümün içinden geçerek çıkılması durumunda hangi kurallara bağlı kalınacağının bilinmesi, herkesin huzuru açısından önem arz etmektedir. Bağımsız bölümdeki kat malikin, ne zaman izin verecek, hangi günler, hangi saatlerde müsaade edilecek gibi konular tecrübelerimize göre önem arz etmektedir. Hem kat malikinin hem de müsaade isteyen tarafın hakları korunarak barışçıl kurallar konmasında da fayda bulunmaktadır.


Anagayrimenkulün Bakımı ve Korunmasında, Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri Nelerdir?

Kat Maliklerinin İhmal Etmemesi Gereken Konular Nelerdir?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir