Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Anagayrimenkulün Bakımı ve Korunmasında, Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri Nelerdir?

Anagayrimenkulün Bakımı ve Korunmasında, Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri Nelerdir?
KAT MALİKLERİNİN BİRBİRİLERİNE KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİ-2

Apartman ve sitelerde yaşayan sakinler anagayrimenkulün bakımına ve mimari durumuna ilişkin olarak, ana gayrimenkulün estetiğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Bu önemli yükümlülüklerden biridir. Zarar vermeden hayat sürdürmek ve kullanım sırasında ortak yerlere ve ortak eşyalara dikkat etmek gerekir.


Ortak yerlerde değişiklik yapmak isteyen sakinler bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasını almak zorundadırlar. Eğer bu onay alınmazsa yapılan tadilatlar yıkılabilir. Dolayısıyla sakinlerin onay almada anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptırması söz konusu değildir.


Diğer yandan bir kat maliki mahkemeye tespit yaptırıp, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğini ve acilen onarılması gerektiğini veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu tespit ettirirse bu durumda onarım ve güçlendirmenin proje ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.


Apartman ve sitelerde yaşayan sakinler kendi bağımsız bölümlerinde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.


Görüleceği üzere, “anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası alınmaz”, ifadesine yer verilerek kat maliklerinin keyfi hareketleri önlenmek istenmiştir .


Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri Nelerdir?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir