Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Gıda İsrafı Nedir?

Gıda İsrafı Nedir?

Gıda israfı; gıda ürünlerinin tarladan evimize gelene kadar geçirdiği süreçteki birçok nedenden ortaya çıkar. Gıda bozulmaları; hasat, nakil ve saklama süreçlerinde oluşabiliyor. Bu bozulmaların nedenleri arasında; gıda ürünün fizikokimyasal özelliklerine bağlı iç faktörler, imalat faktörleri ve dış faktörler etkili olmaktadır. Elbette israf sadece tarlalarda ya da marketlerde gerçekleşmiyor; restoranları, ihtiyacından fazlasını satın alan tüketicileri de bu zincirin halkaları arasında sayabiliriz. Ama unutmayalım ki en fazla gıda israfı evlerimizde gerçekleşiyor.


Birleşmiş Milletler’in 2021 yılına ait Gıda İsrafı Raporu’na göre, Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Yine aynı rapora göre ülkemizde her yıl, kişi başı çöpe atılan gıda 93 kilogram. Birleşmiş Milletler’in yaptığı açıklamaya göre 2019 yılında açlıktan etkilenen insan 690 milyon. İşte tam da bu nedenle, bu gidişatı durdurmak için bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gıda israfına son vermeliyiz.

Dünyayı, Yeşil Beslenerek Koruyabileceğini Biliyor Musun?

Gıda İsrafını Nasıl Önleyebiliriz?

Bilinçli bir tüketici olarak doğru alışveriş yapmak kuşkusuz gıda israfını önlemenin en etkili adımlarından biridir. Ancak sürdürülebilir bir yaşam ve yaşam alanlarımızda gıda israfını önlemek için aşağıdaki tavsiyelere de uyabiliriz.


• İsteklerimiz yerine ihtiyaçlarımız doğrultusunda alışveriş yapalım.
• Alışveriş listesi hazırlayalım ve bu listeye bağlı kalmayı ihmal etmeyelim.
• İhtiyacımızdan fazlasını satın alacağımız durumlarda son kullanma tarihlerinin uzak bir tarih olmasına dikkat edelim.
• Gıdaları, doğru pişirme yöntemleri kullanarak tüketelim.
• Gıdaları, doğru saklamanın püf noktalarına dikkat edelim.
• Saklamaya uygun alanımızın olmadığı durumlarda, gıdaları dönüştürerek kullanalım. Örneğin; gıdalarımızı reçel, turşu ve komposto olarak değerlendirebiliriz ya da kurutarak kullanım ömrünü uzatabiliriz.

Sıfır atık yaklaşımını hayatımızın merkezine yerleştirip tüm davranışlarımızı buna göre şekillendirmeliyiz. Dünyamız için daha fazla çaba ve özveri gösterelim. 
Yaşam Alanlarımızda Dünyayı Nasıl Koruruz?

Gıda İsrafını Önlemezsek Bizi Ne Gibi Sonuçlar Bekliyor?

Unutmamalıyız ki; üretim her ne kadar tüketimi karşılayacak ölçüde olsa da yaptığımız tüketimler ve israf ettiğimiz gıdalar nedeniyle insanların yetersiz beslenmesine neden oluyoruz. Üstelik bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmezsek bizi korkunç sonuçlar bekliyor. Küresel açlık krizi, yetersiz beslenme problemleri sonucu ortaya çıkabilecek hastalıklar, yoksulluk, iş gücü ve sermaye kaybı, toprak verimliliğinin azalması, su ve elektrik kaynaklarının boşa harcanması gibi etkiler bunların bazıları.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir