Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Yaşam Alanlarımızda Dünyayı Nasıl Koruruz?

Yaşam Alanlarımızda Dünyayı Nasıl Koruruz?

Yaşam alanlarımızda, konutlarımızda, kolektif olarak apartman, bina, rezidans, site ve diğer tesislerimizde, iş yerlerimizde günlük tüketim alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişikliklerle sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunabiliriz.

Atıkları Ayrıştır

2005 yılında çıkarılan 5593 sayılı Belediye Kanunu gereği, evsel atıkların toplanması, ilçe belediyeleri sorumluluğunda olup, ilçe belediyeleri her biri kendi sınırlarında atık toplama sistemleri kurup, konteynırlardaki atıkları sıkıştırmalı çöp toplama araçları ile büyükşehir belediyelerine ait katı atık aktarma istasyonlarına taşımaktadırlar. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince büyükşehir belediyelerinin sorumluluğu atıkların kaynağında toplanması hariç tüm süreci kapsamaktadır.


Öncelikle sitelerde yaşayan, iş merkezlerinde çalışanlar olarak biz gerçek kişiler ihtiyacımız kadarını satın almamız, evsel atıklarımızı cam, plastik, kağıt, metal gibi türlerine göre ayrıştırarak çöpe atmamız, bizden sonraki nesillere yeşil bir gelecek bırakmamızı kolaylaştıracaktır. Bina ve Tesis Yönetimleri de bağımsız bölüm konut ve işyerlerinden ayrıştırılmış olarak teslim aldıkları atıkları yine  cam, plastik, kağıt, metal gibi türlerine göre ayrı depolayarak ilçe belediye ekiplerine teslim etmelidirler. Çünkü kaynağında gıda atıklarından ayrıştırılmamış cam, plastik, kağıt, metal gibi geri dönüştürülebilen atıkların sonradan ilçe veya büyükşehir belediyelerince ayrıştırılması mümkün olmamaktadır. Bugün atacağımız adımlar ve kazanacağımız farkındalık büyük ölçüde olumlu değişimler olarak yaşamımıza yansıyacak.
Plastiksiz Bir Yaşam Tarzı Yolculuğu

Plastik Kullanımını Azalt

Tek kullanımlık plastik yerine cam, metal, porselen gibi materyaller kullanabiliriz. Alışveriş çantası ya da bez torba ile alışverişlerde yapacağımız plastik poşet tüketiminin önüne geçebiliriz.

Sıfır Atık Prensibini Hayata Geçir

Su şişesi, süt kutusu vb. evsel atıkları çocuğumuzun ya da evcil hayvanımızın oyuncağına ya da evimizde değerlendireceğimiz dekoratif ürünler gibi yeniden kullanılabilir eşyalara dönüştürebiliriz. Bina ve Tesis Yönetimleri de evlerden ve işyerlerinden ayrıştırılmış şekilde teslim aldıkları bu atıkları gerekli hijyen koşullarını da sağlayarak site sakinlerine , çocuklarına eğitici etkinlikler tertip edebilirler.

Ağaç Dik

Biyoçeşitliliği korumak ve buna destek olmak için ev ortamında ya da balkonumuzda bitkiler yetiştirebilir, yetiştirdiğimiz bitkileri büyüdüğünde mahallemizdeki bir parkta ya da doğada toprakla buluşturabiliriz. Bina ve Tesis Yönetimleri de yıllık bahçe ve peyzaj bütçelerinin bir kısmını ortak bahçelere coğrafi bölgeye uygun, ekolojik faydası yüksek, varsa suni bahçelerin yalıtımına zarar vermeyecek köklere sahip, su ihtiyacı az olan nitelikteki ağaç ve bitkileri ilave etmekte kullanabilirler. 

Yenilenebilir Enerji Tüket

Evlerimizde, sıcak su ve elektrik tüketimlerimiz için güneş enerji sistemlerini yaygınlaştırabiliriz. Bunun yanı sıra evimizi ve ofislerimizi gün ışığından maksimum ölçüde yararlanacak şekilde dekore etmeliyiz. Ev ve ofislerimizi ferah ve aydınlık gösterecek renkler tercih etmeliyiz.

Bina ve Tesis Yönetimleri de 12 Mayıs 2019 tarih ve 30772 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ile ilgili mevzuata göre ortak alanlarda güneş ve rüzgar enerjisi üreten sistemler kurmak için Kat Mülkiyeti Hukuku açısından “Faydalı Yenilik ve İlave Yatırımı” teklifi olarak kat malikleri kurullarına, toplu yapılarda temsilciler kurullarına getirebilir, gerekli yeter sayının sağlanması koşulu ile bu sistemleri kurabilirler. Tabi öncelikle Bina ve Tesis Yönetimleri bu tür sistemler kurabilmek için tapu sicilinde kayıtlı yönetim planlarını incelemelidirler. Bir yandan da apartman ve site yönetimlerinin “tüzel kişiliği” sorununun mevzuatta çözümlenmesi gerekir.

Yürümeyi Dene ve Bisiklet Kullan

Kısa mesafelerde yürüyüş yapabilir ya da bisiklet kullanmayı tercih edebiliriz. Bu şekilde hem doğadaki karbon ayak izimizi azaltmış hem de daha sağlıklı bir bedene sahip oluruz. Bisiklete binmenin ya da yürüyüş yapmanın yanı sıra uzun mesafelerde ulaşım yöntemi olarak toplu taşıma araçlarını tercih edebilir ya da yenilenebilir enerjiyle çalışan araçlar kullanabiliriz.


Bina ve tesis yönetimleri de özellikle geniş parsellere veya adalara yayılan toplu yapı yönetimleri site içi ulaşım, çöp toplama gibi hizmetlerini dizel veya benzin motorlu araçlar yerine elektrik motorlu araçlar ile yapabilir, bisiklet kullanımının arttırılması için bisiklet park sahaları oluşturabilir, site sakinlerinin araç park yerlerinde elektrik motorlu araçların, motosikletlerin şarj edilmesi amacı ile şarj üniteleri veya şarj üniteleri için gerekli altyapıyı tedarik edebilir. Tabi yine bir önceki maddede ifade edildiği üzere “Faydalı Yenilik ve İlave Yatırımı” tekliflerini ilgili kurullara gerekli yeter sayı ile onaylatmalı, öncesinde anagayrimenkulün elektrik projesi ve yönetim planındaki kısıtlar dikkate alınmalıdır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir