Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Ev Dekorasyonunda Renklerin Etkileri

Ev Dekorasyonunda Renklerin Etkileri

Renklerin anlamları ve psikolojik etkileri konusunda fikir sahibi olmak zor değil. Ancak dekorasyonda doğru etkiyi ve vurguyu nasıl yakalayacağınızı biliyor musunuz? Hangi renk hangi duyguyu canlandırıyor ve genel çerçevede hangi ölçüde kullanılmalı? Enerjik mi hissetmeli yoksa dinginlik mi sağlanmalı? Ev dekorasyonunda renklerin önemi nedir? Yaşam alanlarımızda kullandığımız renkler psikolojimizi ve bilinçaltımızı ne kadar etkiler. Gelin birlikte göz atalım.


Renklerin hayatımızdaki yeri yadsınamaz. Kıyafetlerimiz, arabamız, telefonumuz, duvarlarımız ve temas halinde olduğumuz pek çok şeyi renksiz düşünmemiz mümkün değil. Renklerin psikolojik etkileri, deneyimlerle aktarılan birikimlerin yanı sıra bilimsel pek çok çalışmayla da desteklenen bir olgudur. İnsan gözünün dahi milyonlarca piksel rengi ayırt edebildiği göz önüne alınırsa, renklerin hemen her alanda olduğu gibi evimizin dekorasyonundaki estetik, duygu ve bağlam konusunda da belirleyici olduğunu söylemek yanlış olmaz.


Her bireyin sevdiği renk bile onun karakterini yansıtıyorsa, renkler de genel dekorasyon içerisinde mekânın karakterini pekâlâ yansıtır. Bu nedenle dekorasyon stili ne olursa olsun, yaşam alanlarında kullanılan renkler istenilen atmosferi oluşturmada belirleyici oldukları için renklerin etkilerinin mutlaka bilinmesi gerekir.


Yaşam Alanımızdaki Renklerin Psikolojik Etkileri

Dekorasyonda renk tonları aslında; mobilya, aksesuar, halı, perde ve daha pek çok şeyin tamamını etkileyen egemen konudur.  Renkler genel olarak sıcak ve soğuk başlıkları altında gruplara ayrılır. Soğuk grupta yer alan mavi tonları, özgürlük ve sonsuzluk duygusunu hakim kılar; pek çok insana huzur ve ferahlık verir. Mavi rengin psikolojik etkisi göz önüne alınarak evin farklı bölümleri arasındaki geçiş noktalarında bu rengi kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu tonları çalışma odaları veya yatak odaları gibi alanlarda tercih edebilir, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.


Sıcak renk grubunun en baskın renklerinden olan kırmızı ise her daim tutkunun, heyecanın, aşkın ve gücün rengi olarak sembolize edilir. Dinamik tesiri yüksek olan kırmızı renkler, sıklıkla heyecanı yüksek olan mekânlarda kullanılır. Buna karşın bordoya yakın olan kan kırmızısı, hakimiyet vurgusu yüksek olduğu için ofis gibi iş alanlarında kullanılır. Uyuduğunuz odalarda kullanımı önerilmez ancak yumuşak renklerle birlikte kullanıldığında hoş bir görünüm yakalanabilir.


Sıcak renk kartelasının öne çıkan renklerinden olan sarı rengi de tıpkı kırmızı gibi yoğun bir renktir. Renkli ev dekorasyonu tasarımı plânlanırken mutlaka kendine geniş yer bulan sarının yoğun kullanımı, insan psikolojisi üzerinde öfke ve sinirliliğe neden olabilir. Bu nedenle sarı rengin beyaz ya da nötr renklerden olan gri ile kombine edilmesi çok daha güzel bir armoni oluşturur.


Soğuk renk skalasında asaleti, lüksü ve zenginliği çağrıştıran mor renk, insan psikolojisi üzerinde hayal gücünü artıran renklerden biri olarak bilinir. Masalsı bir renk olan mor, özellikle zihin üzerindeki yatıştırıcı etkisi sayesinde yaratıcılığı da teşvik eder. Özellikle hayal dünyası geniş olan çocuk odaları veya yaratıcı fikirlere ihtiyaç duyulan çalışma odalarında, duvar boyası seçiminde mor rengin tercih edilmesi çok ideal bir seçim olabilir.


Ev Dekorasyonunda Renk Seçimi

Yaşam alanında renk tercihi yaparken aslında doğuştan bir yetenek gerekmez. Birkaç küçük bilgi ve ipucu ile renk kartelasını kombin edebilir, hem ruhunuza hem de göz zevkinize hitap eden alışılmışın dışında dekorlar yapabilirsiniz. 


Ev dekorasyonu fikirleri tamamen kişisel zevklere dayansa da aslında mobilya, aksesuar ve fon seçiminde uygulanacak temel bir kriter vardır. Birbirine yakın olan renklerden açık renkli olanını duvar rengi, koyu olanını da büyük mobilya gruplarında uygulamanız gerekir. Son olarak seçilen zıt renk ise ortama son dokunuşun yapıldığı aksesuarlarda tercih edilmelidir.


Ev dekorasyonu boya renklerine bakılırken kontrast renkler kombine edildiğinde, dekorasyonda keskin çizgiler oluşur. Buna karşın mavi - turuncu, sarı - mor veya kırmızı - yeşil renk kombinasyonları ise açık fonda dengeli bir ahenk yaratır.


Pastel renklerde ev dekorasyonu hayal ediyorsanız yine renk çemberinden ilham alabilirsiniz. Yeşil ve sarı, kırmızı ile turuncu gibi renklerin pastel tonları bir arada kullanılırsa son derece sakin bir ortam oluşturulabilir. 


Salon Dekorasyonunda Renk Seçimi

Tüm ailenin bir araya geldiği oturma odalarında ve salonlarda tercih edilecek renklerin toplanma duygusunu perçinleyen renkler olması önemlidir. Tüm salonu boş bir kağıt olarak düşünebilir, tek bir rengin egemen olmasına karşın daha beyaz ya da ahşap tonları karışımlarını tercih edebilirsiniz.


Göz yormayan renklerin kombinasyonu ile oluşturulan bu tür alanlarda renk terapisi oluşturmak adına yeşil tonları ile sarı, ekru ve pastel pembe uyumlanabilir. Daha çok dinamik alan sevenler için ideal olan renk kartelası uyumu, diğer ögelerle ince bir bağ oluşturacaktır.


Yemek Odaları İçin Doğru Renk Seçimi

Bazen tamamen işlevsellikleri ile öne çıkan yemek odaları, bazen de seçkin karakterli renkleriyle göz doldurur.


Her ne kadar klasikmiş gibi olsa da ahşap rengi olan kahverengi tonları günümüzde de yemek odası dekorasyonunda kendine geniş yer bulur. Sütlü kahve veya cappuccino gibi kahverengi tonları da dingin bir atmosfer sunarak çağdaş tasarımda sadeliği ile dikkat çeker.


Genellikle beyazın hakim renk olarak kullanıldığı mutfaklar, temizliği ve hijyeni vurgular. Yemek odalarında da zarif ve şık mobilya tasarımları ile desteklenen beyaz renk, çoğunlukla kendi gibi nötr renklerden olan siyah ve toprak rengiyle kombinlendiğinde zarif bir görünüm sunar. Ayrıca tercihe göre, genel atmosferin siyah olduğu ortamlarla da şıklığı rahatlıkla yakalayabileceğinizi belirtelim.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir