Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartman ve Site Yönetimlerine Vergi Denetimi Nasıl Yapılır?

6_APARTMAN VE SİTE YÖNETİMLERİNE VERGİ DENETİMİ_rev

Özellikle büyükşehirlerde bazı apartman ve site yönetimlerinin vergisel açıdan denetime tabi tutuldukları ve bazı konularda inceleme altına alındıkları yolunda duyumlar alıyoruz. Bu kapsamda apartman, site yönetimlerinde vergi denetimi konusuyla ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Ortak Alanların İşletilmesi

Denetimler sırasında sorun yaşanan konulardan biri ortak alanların işletilmesi ile ilgili. Örneğin sosyal tesislerin kiralanması yoluyla özel sektöre bırakılması ya da buraların bizzat kat maliklerince işletilerek gelir elde edilmesi gibi işlemler dikkat çekebiliyor.


Ortak yerlerin kiralanması durumunda, kiracı durumundaki kişiler ile yönetim arasında mutlaka bir kiralama sözleşmesinin yapılması gerekmektedir. Kiralama işleminin geçerli olabilmesi için de kat maliklerinin tamamının oybirliği ile karar alması şarttır (KMK m.45). Kiralama sonucunda elde edilen gelir arsa payına göre kat maliklerinindir. Bu konuda detaylı bilgi için bloğumuzda yer alan diğer bir yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Ortak Alanlardan Kira Geliri Elde Eden Kat Malikleri İçin Vergi


Ortak alanların kat maliklerince işletilmesi durumunda ise vergi idaresi duruma göre ticari kazanç elde edildiği yönünde karar verebiliyor. Özellikle kat malikleri dışından kişilere de mal ya da hizmet satışı yapılması durumunda “adi ortaklık” olarak değerlendirilerek, her bir kat maliki ortak kabul edilebiliyor. Bu durumda da çeşitli sebeplerle usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları uygulanabiliyor. Toplu yapılarda ortak yer ve tesislerin işletilmesine ilişkin detayları aşağıda linki bulunan blog yazımızdan okuyabilirsiniz.

Sitelerdeki ortak yerlerden gelir elde etmek mümkün mü?

Personel Sorunları

Apartman ve sitelerde çalışan personellerle ilgili sorunlar yaşandığına dair de duyumlar alınmaktadır. Özellikle özlük haklarını ilgilendiren konularda, hak ettiklerini almadığını düşünen personeller de şikâyetçi olabilmektedir. Özellikle asgari geçim indirimi ( AGİ ) gibi çalışanlara yönelik hakların yansıtılmaması ya da eksik aktarılması gibi sebepler denetimlerde de konu olabilmektedir. Yönetimlerin bu açıdan dikkatli olmalarında fayda bulunmaktadır.

Vergi İncelemelerine Dikkat

Yönetimler, yönetimini sürdürdükleri apartman ve site yönetimleri vergi incelemesi altına alındığında, vergi inceleme sürecinin baştan sona dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini akıllarından çıkarmamalıdırlar. Vergi incelemeleri hukuki olarak dikkatli takip edilmesi gereken bir süreçtir. Bu konuda uzman olan avukat ya da mali müşavirlerden destek almalarında fayda bulunmaktadır. Vergi incelemeleri ile ilgili detaylı bilgi Apsiyon Blog'da bulunmaktadır.

Apartman ve Site Yönetimleri Vergi İncelemesine Tabi Midir?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir