Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Sitelerdeki Ortak Yerlerden Gelir Elde Etmek Mümkün Mü?

Sitelerdeki Ortak Yerlerden Gelir Elde Etmek Mümkün Mü?

Toplu yapı yönetimi konusunda uzman danışmanımız Yrd. Doç. Dr. Özgür Biyan’a sorduk. Sitelerin ortak alanlarından gelir elde etmek mümkün mü?

Ortak Yerlerin İşletmeciliğini Yapabilirsiniz

Ortak yerlerden kazanç elde etmenin ilk yolu bu yerleri işletmektir. Örneğin sitenin ortak kullanımına açık kantin, büfe, kafeterya, otopark gibi yerler site dışındaki kişilere de hizmet verecek şekilde işletilebilir. Ya da spor salonu sadece site sakinlerine değil dışarıdan gelecek insanların da yararlanabileceği şekilde işletilebilir. Mesela havuza site dışındaki misafirlerden giriş karşılığı aidat makbuzu düzenlenerek ücret alınması ve gelir elde edilmesi uygulanan durumlardan biridir. İşletmecilik sırasında apartman ve site sakinleri kendi arasından kişileri idari anlamda görevlendirebileceği gibi dışarıdan profesyonel kişileri de görevlendirebilir. Diğer deyişle istihdam eden, yani işveren pozisyonuna geçebilir.

Ortak Yerleri Kiraya Verebilirsiniz

Ortak yerlerin işletilmesi kazançlı ancak bir o kadar da bürokratik işlemleri bünyesinde barındıran sıkıntılı bir süreçtir. Dolayısıyla esas olarak ortak yerlerin işletilmesinden ziyade kiralanması yoluyla gelir elde etmek apartman ve site yönetimleri için çok daha kolay ve kazançlı olmaktadır. Kantinin kiraya verilmesi, ortak kullanım kapsamındaki iş yerlerinin kiralanması, kapıcı dairesinin kiralanması, hatta apartman ya da site kapsamındaki binaların duvarlarının reklam amaçlı kiralanması uygulamada kullanılmaktadır. Bunlara özellikle son yıllarda GSM operatörlerinin site sınırları içinde baz istasyonu kurmasına müsaade edilmesini ve bu yolla gelir elde edilmesini de ilave etmek mümkündür.

İşletmek veya Kiraya Vermek İçin Oy Birliği Şart

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler açmak için oy birliği ile karar alınması şarttır (KMK.m.24). Keza dış duvarların, çatı veya damın reklam maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri için (KMK.m.45) yine oy birliği şarttır.

Ticari ve Mali Sorumlulukları Unutmayın

Yukarıdaki yöntemler ile apartman ve sitelere ek gelir imkanı yaratmak hukuki düzenlemeler çerçevesinde mümkün olmakla birlikte, arkasından ciddi sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Kanuni düzenlemeler uyarınca işletmecilik yapıldığında organizasyonun nasıl değerlendirilmesi gerektiği öncelikle Kat Mülkiyeti ve Borçlar Kanunu çerçevesinde oluşturulacaktır. Bir de buna vergi kanunları karşısındaki yükümlülükleri de eklemek gerekir. Sonuç olarak gelir elde etmek tabi ki güzeldir ancak başınızın ağrımaması için önceden sorumlulukların bilinmesinde fayda vardır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir