Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartman ve Site Yönetimleri İçin Sigorta Bildirimleri

Muhtasar beyanname ile SGK işlemlerini aynı belge üzerinden yapılmasına fırsat veren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (MUHSGK) işlemleri ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı özellikle apartman ve site yönetimlerini yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunmuştur. İlgili açıklamaların özetini sizler için derledik. 

Kolay İşverenlik Uygulamasından Yararlanan Yönetimler

SGK “Kolay İşverenlik Uygulaması”na geçen apartman yönetimlerinin MUHSGK beyannamesi göndermelerine gerek bulunmamaktadır. Bu yöntemden yararlanmak isteyen apartman yönetimleri e-bildirge şifreleri ile SGK web sitesi üzerinden giriş yaptıktan sonra başvurularını tamamlayabilirler.

Başvuru yapıldıktan sonra sigortalıların beyan girişleri ve teşvik tanımlamaları yapılmalıdır. 17.8.2020 de geçişin yapıldığı varsayıldığında 2020/Ağustos tahakkuku otomatik oluşturulacaktır. Ancak 2020/Temmuz ayına ilişkin sigortalı prim ve hizmet bilgileri MUHSGK beyannamesi ile gönderilmelidir.

Bu işverenler için e-Bildirge v.2 uygulaması açık tutulacaktır. Bu işverenler geriye yönelik belge düzeltmelerini ve yasal süresi dışındaki aylık prim ve hizmet belgelerini e-Bildirge v.2 uygulaması vasıtasıyla gönderebileceklerdir. Yine, bu işverenler için tahakkuklar otomatik oluşturulmakla birlikte cari aya ilişkin belgelerini gönderebilmeleri ya da otomatik olarak oluşan tahakkuklarında değişiklik yapabilmeleri için ilgili dönemi takip eden ayın 21’i ila 23’ü arasında e-Bildirge v.2 uygulaması açılacaktır. Bu tarih aralığı dışında cari ay bildirimleri için e-Bildirge v.2 uygulaması kapalı olacaktır.

Kolay İşverenlikten Yararlanmayan Yönetimler

Kolay işverenliğe geçmemiş apartman yönetimleri ise MUHSGK beyannamesini eBeyanname uygulaması üzerinden göndereceklerdir. Kolay işverenlik yöntemini seçmeyen apartman yönetimlerinin öncelikle apartmanın bulunduğu yere göre yetkili vergi dairesine başvurarak “0003 Gelir Vergisi Stopaj” mükellefiyeti tesis ettirmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu işverenlerin vergi numaralarının SGK sistemlerinde tescile işlenmiş olması gerekmektedir. Tescil kütüklerinde vergi numaralarının bulunmaması halinde beyanname verilemeyeceğinden vergi kimlik numaralarının kayıtlı olup olmadığı ile doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Şifre alarak Beyanname Gönderebilirsiniz

Apartman yönetimlerinden MUHSGK beyannamesini e-Beyanname veya İnternet Vergi Dairesi uygulaması (intvrg.gib.gov.tr) üzerinden kendileri göndermek isteyenlerin bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak e-Beyanname gönderme yetkisini haiz şifre almaları gerekmektedir. Beyannamelerini 3568 Sayılı Kanunda belirtilen meslek mensupları aracılığıyla göndermek isteyen apartman yönetimlerinin meslek mensubu ile Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir.

Beyanname Verilme Tarihi

MUHSGK beyannamesi verilme zamanı, çalışanların sigorta prim ve hizmetinin ait olduğu ayı takip eden ayın ilk günü başlar. Ayın 26'ncı günü akşamı saat 23.59'a kadar beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

Bu konuda daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir