Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Apartman Kuralları Nelerdir?

Apartman Kuralları Nelerdir?

Site ve apartman gibi toplu yaşam alanlarında uyulması gereken bazı kurallar bulunur. Genel işleyişin düzgün bir şekilde sürdürülmesi ve sakinlerin hayatlarına olağan şekilde devam etmesi için apartman kuralları belirlenir. Apartmanda gürültü, temizlik ve ortak alan için belirlenmiş olan kurallar herkes için geçerlidir. Yazımızın devamında hem bu kuralları hem de kurallara uyulmaması durumunda yapılması gerekenleri bulabilirsiniz. 
 

Apartman Kuralları

Apartman kuralları binanın güvenliğini, temizliğini ve sakinlerin huzurlu bir yaşam sürmesini sağlamayı hedefler. Gürültü, temizlik ve güvenlikle ilgili, binada yaşayan herkesin uyması gereken apartman kuralları maddeleri her anagayrimenkulün kullanım şekline göre özel düzenlenmiş olabilir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti başta olmak üzere ilgili diğer yasalarca uyulması zorunlu olan kuralların yanı sıra tapu sicilinde kayıtlı yönetim planında bulunan veya kat malikleri genel kurulu ile yönetim kurulu tarafından alınan binaya özel kurallar da olabilir. Kat malikleri, yönetici veya yönetim kurulu gibi anagayrimenkulün yönetimine ilişkin unsurlar bu kuralların belirlenmesinde, uygulanmasında ve korunmasında görev alır.  

 

Aşağıdaki kurallar Apsiyon tarafından örnek olarak verilmiştir. Bu listede sayılanlar genelleme ve bir hukuki değerlendirme olarak kullanılmamalıdır. Okuyucular öncelikle tapu sicilindeki yönetim planına, yönetim planında yer almayan hususlarda ise kat malikleri kurulu, yönetim kurulu veya seçilmiş yöneticinin öncelikle Kat Mülkiyeti Kanunu başta olmak üzere yürürlükte olan ilgili diğer kanunlar ve yönetmeliklere uygun olan kararları çerçevesinde bir değerlendirme yapmalıdır. Her bir anagayrimenkulün niteliği, yönetim planı ve kurulları çerçevesinde belirlediği kurallar farklıdır. 

Site Yöneticilerinin Mutlaka Bilmesi Gereken 4 Konu

Maddeler Halinde Apartman Kuralları

 

Apartmanlarda uyulması gereken genel kurallar aşağıdaki gibidir: 
 
- Sabah erken ve gece geç saatler, hafta sonu tatilleri, resmî ve genel tatillerde apartman sakinlerini rahatsız edecek şekilde gürültülü aktivitelerde bulunulmaması gerekir. 
- Hayvanları beslemek gibi sebepler için balkondan ya da pencereden yemek artıkları atılmamalıdır.  
- Tüm çöpler belirlenen alanlara atılmalıdır. Daire içinde gidere ya da klozete çöp atılmamalıdır. 
- Apartmanda ortak kullanılan asansör, merdiven, bina girişi, koridor ve bahçe gibi ortak kullanım alanlarının; kişisel kullanıma tahsis edilen veya eklenti olan depo ve bodrum bölümlerinin temizliğine ve düzenine dikkat edilmelidir.  
- Daire kapılarının önünde ayakkabı gibi yürümeyi, acil durumlarda tahliyeyi ve temizliği engelleyen eşyalar bırakılmamalıdır.  
- Apartman dış kapısı, kiler ya da bahçe kapısı yabancıların izinsiz girmesini önlemek amacıyla her zaman kapalı tutulmalıdır.  
- Binanın ortak kullanım alanlarında kişisel eşyalar bırakılmamalıdır. 
- Binanın yapısına hasar verecek, bütünlüğünü ve estetiğini bozacak tadilat ve boyama işlemleri yapılmamalıdır. 
- Aidat ve faturalar gibi apartmanın genelini ilgilendiren ödemeler için yönetim kurulunun duyurularının ve tebligatlarının takip edilmesi gerekmektedir.  

Bağımsız Bölüm Nedir? Bağımsız Bölüm ve Eklenti Arasındaki Fark

Ses Kuralları  

- Gürültü, “Uyumsuz, düzensiz bir biçimde çıkan, istenmeyen rahatsız edici her türlü ses” anlamına gelir. 
- Anagayrimenkulümüzün yaşam biçimine göre istirahat saatleri olan gece 22.00-06.00 arasında ve iş günleri sabah erken ve geç saatlerde apartman sakinlerinin rahatsız olacağı şekilde gürültü yapılması yasaktır. Pazar günleri, resmî ve genel tatil günlerinde de gürültü yaratacak aktivitelerden kaçınılmalıdır. 
- Bina içinde yüksek sesle müzik dinlemek, televizyon izlemek ve enstrüman çalmaktan kaçınılması gerekmektedir. Yalnızca özel durumlarda sesin gidebileceği yakın komşulardan ya da her daireden izin alınarak müzik dinlenebilir.   
- Sabah ve gece geç saatlerde, resmî ve genel tatillerde, hafta sonu tatillerinde matkap gibi aletlerle gürültüye neden olacak tadilat işlemleri yapılmamalıdır. Tadilatlar, apartman yönetiminin belirleyeceği gün ve saatler arasında yapılabilir. 
 

Temizlik Kuralları  

- Apartman yönetimi tarafından bir temizlik şirketiyle anlaşılmadığı durumlarda binanın ortak alanlarının temizliği sakinler tarafından yapılmalıdır. Apartman merdiven temizliği kuralları tüm sakinler için geçerlidir. 
- Balkon ve pencerelerden yemek artıkları, kırıntılar, şişe gibi çöpler atılmamalıdır. Çöplerin, belirlenen saatlerde çöp kutularına atılması gerekmektedir. 
- Bodrum ve kiler gibi dairelere tahsis edilen veya eklenti olarak kayıtlanan yerlerde istenmeyen kokuya neden olacak eşyalar ve yangın güvenliğini tehlikeye atacak yanıcı, patlayıcı, parlayıcı maddeler tutulmamalıdır. 
- Kapı önüne temizliğe engel olacak eşyalar konmamalıdır. 

Ortak Alanlardan Gelir Elde Eden Kat Maliklerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ortak Kullanım Alanı Kuralları 

Ana binanın bağımsız bölümlerinin dışında kalan, sakinler tarafından birlikte kullanılan tüm bölümler ortak alan olarak adlandırılır. Asansör, koridor, merdivenler, avlu, bahçe, kalorifer dairesi, kömürlük, garaj, çamaşırlık, elektrik ve su saatlerinin bulunduğu kısımlar ve binanın ortak duvarları, kirişleri, tavan ve tabanları, kapıları ortak alan sayılır. Apartman ortak kullanım alanlarıyla ilgili kurallar, tüm binanın güvenliğinin ve temizliğinin sağlanması amacıyla belirlenir. Tüm sakinler ortak alan kurallarına uymakla yükümlüdür. 

Apartman Kuralları Hangi Kanuna Göre Belirlenir?

Apartman yönetmeliği ve kuralları Kat Mülkiyeti Kanunu’na uygun olacak şekilde tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planına, yönetim planında bulunmayan kurallar ise kat malikleri genel kurulu veya yönetim kurulu kararlarına göre belirlenir. Apartman kuralları ses, temizlik ve ortak alan kullanımıyla ilgilidir. Bunlarla ilgili bazı kurallara Türk Ceza Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Kabahatler Kanunu, Çevre Kanunu, Belediye Kanunu, Enerji Verimliliği Kanunu, Borçlar Kanunu, Tebligat Kanunu gibi diğer kanunların ilgili maddelerince de uymak zorunludur.


Yazılı Olmayan Apartman Kuralları Nelerdir? 

Apartmanda uyulması gereken kurallar kanunlar ve ilgili yönetmelikleri tarafından belirlendiği gibi yönetim tarafından da belirlenebilir. Bu yazılı olmayan kurallar binanın ve sakinlerin özel şikayetleri ya da ihtiyaçları doğrultusunda belirlenebilir. Bu kurallar bir arada yaşamanın gereklilikleri olarak ortaya çıkabilir.  


Apartman Kurallarına Uyulmazsa Ne Olur? 

Apartman yaşam kuralları tüm sakinlerin faydasına olsa da bazen kişiler bu kurallara uymayabilir. Bu durumda uyulmayan kurala bağlı olarak kolluk güçlerine, belediye zabıtasına, kaymakamlığa, bu sayılanların görev alanına girmeyenler ile ilgili olarak da sulh mahkemesine başvurmak mümkündür. Uyulmayan kuralın ilgili olduğu yasa ve maddeye göre şikayetler belgelenir ve ispatlanır.  


Apartman Sakinleri Nereye Şikâyet Edilir? 

Türk Ceza Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre belirlenen kurallara uymayanlar için uyulmayan kurala bağlı olarak savcılığa başvuruda bulunulabilir ya da Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açılabilir. Apartmanda uyulması gereken kurallar listesi kapsamında şikâyet edilen kişinin verdiği zarara göre bir dilekçe yazılması gerekir. Dilekçeye ek olarak binanın yönetim planı, ispat belgeleri, fotoğraflar, şahitler ve videolar da savcılığa ve mahkemeye sunulabilir.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir