Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Alışveriş Merkezi İçinde Yer Alan Görsellerde İlan Ve Reklam Vergisi Uygulaması

Alışveriş Merkezi İçinde Yer Alan Görsellerde İlan Ve Reklam Vergisi Uygulaması

Bugün yine idari görüş çerçevesinde bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bilindiği üzere zaman zaman alışveriş merkezi (AVM) yöneten şirketler çeşitli reklamlar almaktadır. Özellikle alışveriş merkezinin dış alanlarında gerek tanıtım gerekse reklam amaçlı görsellere yer verilmektedir. Bu reklamların ilan ve reklam vergisine tabi olup olmadığı hususu da tam bu noktada gündeme gelmektedir.


Alışveriş merkezilerindeki mağazaların, kendi tanıtımlarını yapmak için görsel tabelalara yer verdikleri ve zaman zaman indirimlerini ve kampanyalarını duyurmak için vitrinlerinde bunları belirten görseller ve yazılar kullandıkları sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Ayrıca, tadilata giren mağazalar dış cephelerini kendi görsel ve yazılarıyla kaplamakta ve ortak alanlarda alışveriş merkezi içinde yer alan mağaza ve markalar tanıtım amaçlı reklam ve görsellere yer vermekte, özel günlerdeki etkinliklerin tanıtımı için görseller kullanmaktadırlar.


Alışveriş Merkezleri'nde İlan Ve Reklam Vergisi Uygulaması

İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı, 20/09/2016 tarihli ve 16622 sayılı özelgesinde, bu konuyla ilgili şu şekilde açıklama yapmıştır:


“…(İstanbul) Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yollar ile bu alanlara cephesi bulunan binalar üzerindeki her türlü ilan ve reklamlardan, binaların içi ve dışı ayırımı yapılmaksızın binalar üzerindeki bütün ilan ve reklamların anlaşılması gerekmektedir. Bu itibarla; söz konusu AVM'nin iç ve dış alanında yer alan her türlü ilan ve reklam (ortak alanda yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın), ilan ve reklam vergisinin konusunu teşkil etmekte; bu ilan ve reklamları kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişiler de ilan ve reklam vergisinin mükellefi olmaktadır.


Ayrıca; söz konusu ilan ve reklamlara ilişkin verginin, ilan ve reklamın mahiyeti esas alınarak 2464 Sayılı Kanun’un 15’inci maddesinde düzenlenen tarife ve esaslara göre hesaplanması gerekmektedir. İş yerinin içine veya dışına asılan, iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalardan ise ilan ve reklam vergisi aranılmayacak olup, bu nitelikli ilan ve reklamların birden fazla olması halinde de yalnızca bir tanesinin 1/2 metrekaresinden ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır”.


Bu özelgeye göre, bu tür reklam ve görseller ilan ve reklam vergisine tabi olacaktır. Alışveriş merkezi yönetim şirketlerince bu hususa dikkat edilmesinde fayda vardır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir