Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Aidat Yardımı Nedir, Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Aidat Yardımı Nedir, Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Bugünlerde apartman ve sitelerde ortak gider ve avans payı (aidat) artışları ile çoğu konut, iş yeri veya dükkan sahibi okuyucumuz, sitelerde veya apartmanlarda yapılan ortak giderlerin fahiş derecede yükseldiğini ve ödemekte oldukça zorlandıklarını ya da hiç ödeyemediklerini belirterek site yada apartman aidatı yardımı konusunda bir gelişme olup olmadığını tarafımıza sormaktadırlar. 


Aslında bakıldığında belediyeler ya da mülki amirliklerce ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza verilen ihtiyaç yardımları veya kira yardımı yanında okuyucularımızın aidat yardımı olarak da bir yardım yapılıp yapılmadığını, bunu için hangi bakanlığa ya da mülki amirliğe başvuruda bulunulacağını sormaktadırlar. 
Aidat Nedir? Apartman ve Sitelerde Aidat Nasıl Belirlenir?

Apartman ve Site Toplantılarına Katılın, Aidatı Siz Belirleyin

Aidat Yardımı Mümkün Mü? 

Günümüzde 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde ortak yaşamlarda komşuluk ilişkisi bakımından oluşturulan ortak gider ve aidatlar için herhangi bir yardım sistemi bulunmadığını üzülerek belirtmek isteriz. Hem mevzuat bakımından hem de yardım toplama şartları açısından imkanı dahilinde değildir. Site ve Apartmanlarda Aidat Artışları (Asgari Ücrete ve Enerjiye Gelen Zamlar)

Apartman ve Sitelerde Aidat Artışı Nasıl Yapılmalı?Site ve Apartman Yönetimlerinde Neden Gecikme Tazminatı Uygulanır?

Site Yönetimi Açısından Durum Nedir? 

Günümüz ekonomik koşulları değerlendirildiğinde, özellikle büyükşehirlerde bazı sitelerde ve apartmanlardaki aidatların neredeyse kira bedeline yaklaştıkları görülmektedir. Aylık olarak ödenen bu aidatların tıpkı elektrik, su, doğal gaz ödemesi gibi zamanında ödenmesi hem apartman hem de site yönetimi için tüm anagayrimenkul işlemlerinin sekteye uğramaması açısından önem arz etmektedir. Enerji şirketleri tarafından tedarik edilen elektrik, su, internet ve doğal gaz kaynaklarına ilişkin faturalar enflasyonun düşük seyrettiği yıllarda ortalama 2-3 ay, enflasyonun yüksek seyrettiği günümüzde ise ortalama iki ay, en geç iki ay ödenmediği durumda tedarikçi firma tarafından verilen enerji hizmeti durdurulmakta ve ilgili kaynak kesilmektedir. 


Ana gayrimenkulü yöneten ve tüzel kişiliği olamayan site yönetiminin ne yazık ki mevzuatta bağımsız bölümlerde kullandığı ve süzme sayaç ile ölçülen elektrik, su, internet ve doğalgaz harcamalarını zamanında ödemeyen kat maliki ve kiracılarına karşı bu şekilde verilen enerjiyi durdurma gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Ekonomik koşulların ağırlaşması ile aidatını ödeyemeyen ev sahipleri ya da kiracılar sebebiyle tüm ana gayrimenkulün yönetim işleyişi etkilenmekte, aidatını zamanında ödeyenler ise daha da mağdur olmaktadır. Bu nedenle gerekli mevzuatın düzenlenerek tıpkı kira, elektrik, su, doğal gaz faturası yardımı yapıldığı gibi apartman/site aidatı yardımı içeriği de ivedilikle düzenlenmelidir. 


Bununla beraber yüksek enflasyon döneminde bağımsız bölümlerde kullanılan elektrik, su, internet ve doğal gaz enerjilerini süzme sayaç ile ölçen yönetimlerin bu borçlarını zamanında ödemeyen kat maliki ve kiracılarına karşı Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müracaat edilmesine gerek kalmadan bağımsız bölümün borcu hangi enerji bedeline dayanıyorsa verilen enerjiyi durdurma yetkisinin de verilmesi borçlarını zamanında ödeyen malik ve kiracıların haklarının korunması için önemlidir. Kanun yapıcının bu hususta acil bir düzenleme yapması gerekliliği de ortadadır.
Aidatını Ödemeyen Kat Malikinin Sıcak Su Sayacı Sökülebilir Mi?Apartman, Site Aidatı Borcu Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri Arasında Yer Alır Mı?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir