Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Yöneticilerin Bilmesi Gereken Temel Mali Belgeler 3: Gider Pusulası

Yöneticilerin Bilmesi Gereken Temel Mali Belgeler 3: Gider Pusulası

Yöneticilerin bilmesi gereken temel mali belgelerle ilgili yazı dizimizin bu kısmında vergiden muaf esnaflar tarafından düzenlenen “gider pusulası” hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Gider Pusulası Hangi Hallerde Kullanılır?

Apartman ve site yönetimleri zaman zaman fatura veremeyen kişilerden mal veya hizmet alımı yapabilmektedir. Bu kişilerden mal veya hizmet alındığında fatura veremedikleri için bu durumda gider pusulası kullanılarak belgelendirme yapılır. Örneğin bahçe işleri, çatı tamiri, elektrik işleri, boya badana işleri, merdiven temizliği, çeşitli bakım ve onarım hizmetleri gibi mal veya hizmetler satın alabilmektedirler. 


Bu belgeler apartman ve site yönetimleri tarafından düzenlenir ve mal satan ya da hizmeti gerçekleştiren kişi/kişilere imzalatılır. Nüshalardan biri işi yapana veya malı satana verilir. Bu şekilde seri ve sıra numarası dâhilinde teselsül ettirilerek düzenlenen gider pusulaları fatura yerine geçer. Alınan gider pusulası da muhasebe işlemleri için dayanak olarak kullanılabilir. 

Gider Pusulasının İçeriği Nasıl Olmalıdır? 

Gider pusulası, işin kapsamını, satın alınan malın cins ve türünü, malın miktar ve bedelini ve iş ücretini gösterir. Apartman ve site yönetiminin adı (yönetici imzası) ile işi yapanın veya malı satanın isimleri, tc kimlik no’larını, adreslerini ve işlemin yapıldığı tarihi içerir. İki nüsha olarak düzenlenir ve bir nüshası karşı tarafa verilir. Apartman ve site yönetimleri tarafından düzenlenen gider pusulaları vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde sayılır. Ayrıca gider pusulasının üzerine “Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir” şeklinde bir açıklama da düşmek gerekmektedir. 


Apartman ve site yönetimlerinde gider pusulası düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bir husus da vergiden muaf esnaftan stopaj yapılması gerektiğidir. Genel kural itibariyle bu durumlarda mal alımları için %5, hizmet alımları için %10 oranında kesinti yapılır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir