Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Yönetici Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Apartman ve site yaşamında iyi bir yönetici seçmek çok önemlidir. Zaman zaman basite alınan yöneticilik, aslında belirli vasıfları ve nitelikleri gerektiren ve ciddi sorumluluk isteyen bir iştir. Herkes yönetici seçilebilir ve fakat herkes iyi bir yönetici olamaz. Bu nedenle kat maliklerinin yönetici seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini bu yazımızda konu edindik ve sizlere fikir vermesi açısından paylaşmak istedik.


Hukuki Şartlar Sağlanmadan Seçilen Yönetici Yetki Sahibi Değildir

Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır (m.34). Bu emredici bir kuraldır. Dolayısıyla ister ilk toplantıda olsun isterse ikinci toplantıda olsun yönetici mutlaka bu çoğunlukla seçilmelidir. Aksi durumda yapılan seçim hukuken usule uygun olmayacaktır.


Yönetici İletişim Kurabilmelidir

İnsan ilişkileri güçlü olmayan, sabır göstermeyen, iletişim kurmakta zorlanan kişilerin yöneticilik görevini uzun bir süre yürütebilmesi zordur. Kat malikleri ile sorunlar yaşamış kişiler arasından seçilen kişiler idari işlerin yürütülmesinde zorluk seçer. Bu nedenle insanlarla temasta sıkıntı yaşamayan, doğru bir üslup içerisinde iletişim kuran kişiler daha başarılı olurlar.


Yönetici Araştırmayı Sever Olmalıdır

Kat mülkiyeti ile ilgili hususlarda ve ihtilaflarda yönetici doğru bilgiye ulaşmada tembel olmamalı ve araştırmacı bir yapıya sahip olmalıdır. Her sorunun altından kanuni düzenlemelerle çözüm bulmak her zaman mümkün olmadığından, yargı kararlarını araştıran, makale ve köşe yazıları okuyan, çözüm üreten yöneticiler daha başarılı olurlar.


Yönetici Temel Hukuk ve Muhasebe Bilmelidir

Yönetici olacak kişilerin hukuk ve muhasebe bilmesi önemli bir avantajdır. Bu yöndeki bilgileri işleri sağlıklı ve hızlı yürütmelerine sebep olur. Kavramlara hakim olan, hesapları takip edebilen, borç, alacak, maliyet, gider gibi kavramları özümsemiş kişiler hukuki işlemlere ve mali konulara çabuk adapte olur ve daha başarılı yürütür.


Yönetici İnisiyatif Kullanabilmelidir

Yöneticiler karar mercileridir. Kat maliklerinin ve kanunların kendilerine verdiği yetkiler çerçevesinde karar almak ve uygulamak zorundadırlar. Her konuda kat malik ya da maliklerine sormak mümkün olamayacağından yeri geldiğinde kat malikleri lehine çözüm üreterek inisiyatif kullanan kişiler, karar alma konusunda hızlı olanlar daha etkili bir yönetim sergiler.


Yönetici Bilişim Araçlarına Hakim Olmalıdır

Günümüzde hızla dijitalleşen dünyada mail kullanamayan, mesaj atamayan, site yönetim yazılımı gibi yazılımlara adapte olamayan, bilgisayarı etkin kullanamayan kişiler yönetici düşünülemez. İyi bir yönetici bilgi çağının gerektirdiği bilişim araçlarını kullanabilecek temel bilgiye sahip olursa daha başarılı olacaktır.


Yönetici Kat Malikleri Dışından da Seçilebilir

Giderek karmaşık hale gelen işleri yürütmek için seçilen apartman ve site yöneticileri kat malikleri içinden seçilmek zorunda değildir. Kat malikleri dışından kişilerin de yönetici seçilmesi mümkündür. Kat maliklerinin aldığı karar ile gerçek ya da tüzel kişiler de yönetici seçilebilir. Böylece daha profesyonel yönetim anlayışı ile hizmet beklentisi karşılanmış olur.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir