Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Duyuru

Konut Satışlarında Değerleme Zorunluluğu ve Değerli Konut Vergisi

Konut Satışlarında Değerleme Zorunluluğu ve Değerli Konut Vergisi

Bugünlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan ve Meclis Genel Kurulunda görüşülecek olan yeni bir kanun teklifi gündemin ilk sıralarında yer alıyor. “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” adı altında kanunlaşması beklenen teklif ile gelen pek çok yeni düzenleme hayata geçecek gibi görünüyor. Bunlardan biri de değerli konut vergisi. Bu yazımızda bu konu ile ilgili gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.


İkinci El Konut Satışlarına Değerleme Şartı Geliyor

İlgili kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmeler sırasında yapılan değişikliğe göre, konut alım ve satımlarında satıcının beyanının artık dikkate alınmaması, onun yerine Tapu Kanunu'nda yapılacak değişiklikle özel değerleme şirketlerine değer tespiti yaptırılma zorunluluğu getiriliyor. Dolayısıyla evini satmak isteyen bir kişi önce evinin değerini tespit ettirecek sonra bu rakam üzerinden tapu harcı ödeyecek. Yeni harç oranı ise alandan ve satandan ayrı ayrı olmak üzere yüzde 4 olarak öngörülüyor. Meclis Genel Kurulu'nda değişiklik yapılır mı hep beraber izleyeceğiz.


Değerli Konut Vergisi

Gelen yeniliklerden biri de ilk defa düzenlenen “değerli konut vergisi”. Türkiye sınırları içinde yer alan ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından belirlenen değeri 5 milyon TL ve üzeri olan taşınmazlardan her yıl vergi alınması öngörülüyor. Bu taşınmazlar nitelikli taşınmaz olarak kabul ediliyor. Tapu tarafından belirlenen değere malikler tarafından 15 gün içinde itiraz edilmezse, değerli konut sahibi olunduğu kabul edilmiş sayılacak. Verginin oranı ise kademeli olarak belirlenmiş ve aynen kabul edilmesi durumunda şöyle uygulanacak:


  • Değeri 5 milyon-7,5 milyon TL arasında olan konutlarda binde 3

  • Değeri 7.5 milyon – 10 milyon TL arası olan konutlarda binde 6

  • Değeri 10 milyon TL den fazla olanlar da binde 10


Paylı ya da elbirliği ile mülkiyette meskenin toplam değeri dikkate alınacak. Vergi her yıl beyan edilerek şubat ve ağustos aylarında olmak üzere iki taksitte ödenecek.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir