Apsiyon Blog / Duyuru

Kira Kadar Aidat

Kira Kadar Aidat

Uluslararası emlak bilgi bankası REIDIN ilk kez markalı projelerdeki aidatları araştırdı. Türkiye genelinde konutların aidat bedelleri metrekare başına 13 kuruş’dan başlayıp, 13 lira 16 kuruş’a kadar çeşitlilik gösteriyor. Buna göre 100 metrekarelik bir evin aidatı bu projelerde 1.316 lirayı yani ev kirasını buluyor. Markalı konut projelerinde sunulan ve 5 yıldızlı otelleri aratmayan hizmetler, sosyal donatılar, peyzaj alanları, güvenlik ve akıllı ev teknolojileri sadece daire fiyatlarını etkilemiyor, kira tutarındaki aidatları da beraberinde getiriyor.

Bölge ve hizmet etkili rapora göre, Türkiye'de en yüksek aidat bedelleri İstanbul'daki projelere ait. İstanbul'da metrekare başına 21 kuruş aidat ödenen proje de var, 13,16 lira ödenen de var. Bu fark, ilçelerin satış ve kira fiyatlarıyla paralellik gösteriyor. Fiyatların halihazırda yüksek olduğu ilçelerde, aidatlar da yükseliyor. Aidat değerleri lokasyona, sosyo-ekonomik seviyeye, konut fiyatlarına bağlı olarak değişkenlik gösterirken, projede sunulan hizmetler de farkın açılmasına neden olabiliyor.

Örneğin bazı projelerde yalnızca sosyal alanlar ve güvenlik için ücret ödenirken, bazılarında vale, concierge, akıllı ev hizmetleri de devreye girebiliyor. İstanbul'un iki yakasındaki projelerde bile fiyat farkı ortaya çıkıyor. Anadolu yakasında metrekare başına aidat bedeli 21 kuruş ile 7,54 lira arasında değişirken, Avrupa yakasında 25 kuruş ile 13,16 lira arasında seyrediyor. İstanbul'da en yüksek aidat bedelinin ödendiği ilçe ortalama 5,6 liralık fiyatıyla Beşiktaş olurken, onu Şişli ve Kadıköy izliyor. En düşük aidat bedeli 1,02 lira ile Güngören'de görülüyor. Rapor, İstanbul'un dışında Ankara ve İzmir'i de kapsıyor.

Sunulan rapora göre,

Türkiye'deki en düşük aidatlar Ankara'daki projelere ait. Ankara'da en düşük aidat bedeli 13 kuruş olurken, en lüks projelerde oturanlar metrekare başına 9,44 lira ödüyor. İzmir'de de durum çok farklı değil. İzmir'de metrekare başına en düşük aidat bedeli 25 kuruş olurken, en yükseği ise 4,01 lirayı görüyor.

Türkiye genelindeki markalı konutlarda 100 metrekarelik bir konutun aylık ortalama aidat bedeli 150 lira ile 210 lira arasında değişiyor. Aidat bedelleri İstanbul Anadolu yakasında ortalama 210 lira, Avrupa Yakası'nda 200 lira. İstanbul ilçeleri için hesaplanan metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Güngören 1,02 TL/m² ile en düşük değere sahipken, 5,6 TL/m² ile Beşiktaş en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe oldu. Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek çıktı. Diğer şehirlerde ise durum; Ankara'da 120 lira, İzmir'de ise 150 lira olarak ödeniyor. A sınıfı projelerde aidat bedeli en yükseğe çıkıyor.

Kaynak : REIDIN

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir