Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Kat Malikleri Isı Sayaçları Muayenesinden ve İdari Para Cezasından Sorumlu Mu?

Kat Malikleri Isı Sayaçları Muayenesinden ve İdari Para Cezasından Sorumlu Mu?

Isı sayaçlarının muayenesi için 1 Mart 2021 tarihine kadar servislere müracaat etmeyen veya 31/12/2021 tarihine kadar periyodik muayenesini yaptırmayan kullanıcılar tarafından son zamanlarda Apsiyon Akademi’ye gelen sorulardan bir tanesi de; “Isı sayaçları muayenesinden kat maliklerinin de sorumlu olup olmadığı, cezai işlem uygulanıp uygulanmayacağı” sorusudur.  Bu konuda bakmamız gereken mevzuat ISI SAYAÇLARI MUAYENE YÖNETMELİĞİ ve bu yönetmeliğin bazı hükümlerini değiştirmek adına çıkarılan ISI SAYAÇLARI MUAYENE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK’tir.  

 

Yönetmeliğin tanımlar kısmında ifade edilen “Kullanıcı” ve “Kullanıcılar” kelimeleri ile sırasıyla bina yönetim kurulunu, bina yöneticisini veya bina sahibini, bağımsız bölüm kullanıcısını ile yönetmelikte açıkça yazmasa da ısı dağıtım ve satış şirketlerinin olduğu yerlerde ise söz konusu şirketler olduğunu işaret edilmektedir. Dolayısıyla, ısı sayaçları muayene sorumluluğunda yukarı da sayılı kullanıcılara dağıtılmış olup aralarında müşterek bir sorumluluk bulunmamaktadır.  

 

Bu noktada site yönetimlerinde sorumluluğun sadece yöneticiye veya yönetim kuruluna, sadece kat maliklerine ya da tamamen servis şirketine yüklememiştir. Herhangi bir yaptırım söz konusu olduğundan bu sayılı kullanıcıların tümü sorumlu olacaktır. Bu nedenle kat malikleri nasıl olsa yönetim kurulu var diye ya da yönetim kurulu nasıl olsa servis şirketi var diye ısı sayaçlarının periyodik bakımını ihmal etmemeli, konunun takipçisi olmalıdır. Yönetim kurulu ve Kat Malikleri (bağımsız bölüm sahipleri) ile satış şirketlerinin olduğu yerlerde ise söz konusu şirketler hakkında, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 669,00 TL’den 13.375,00 TL’ye kadar idarî para cezası uygulanmasına ve ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verileceği düzenlenmiştir.  

Isı Sayaçları (Kalorimetre) Muayene Yükümlülüğü, Başvuru Sorumluluğu ve Görevi Kime Aittir? 

Isı Sayaçları Muayene Yükümlülüğü, Başvuru Sorumluluğu ve Görevi Kime Aittir? 

Anlattıklarımız doğrultusun, site yönetimleri, yönetim kurulları, hizmet ve servis şirketleri ilgili konuda kat maliklerini/sakinlerini bildirmeleri ve 1 Mart 2021 tarihine kadar gerekli işlemleri başlatarak, Apsiyon gibi online olarak da danışmanlık ve muayene veren yerlerden bu hizmeti almaları, daha sonra meydana çıkabilecek yüklü idari para cezalarından korunmak adına gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir.  

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir