Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Kapıcının Maaşından Konut Tahsisi Karşılığı Kesinti Yapılabilir Mi?

Apartman ve sitelerde yaygın olarak görev alan en önemli çalışan kapıcıdır. Kapıcı ile yapılan sözleşmelerde iş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren (apartman ve site yönetimi) ve iş yeri adı ve adresi bulunmak zorundadır. Ayrıca kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler de İş Kanunu’na uygun şekilde belirlenir.


Konutlarda kaç daireden sonra kapıcı dairesinin bulunması gerektiği yönetmeliklerde düzenlenmiştir. Örneğin konut kullanımlı bağımsız bölüm sayısı 40’tan fazla olan ve katı yakıt kullanan kaloriferli veya kalorifersiz binalar için bir adet kapıcı dairesi yapılması zorunlu iken, katı yakıt haricindeki diğer ısıtma sistemleri kullanılan konut kullanımlı binalar için bağımsız bölüm sayısının 60’tan fazla olması halinde bir adet kapıcı dairesi bulunması şarttır. Kapıcının sözleşmesi bitince kapıcı dairesini de 15 gün içinde tahliye etmek zorundadır. Eğer tahliye etmezse ayrı bir tebligata gerek duyulmaksızın yönetici ya da kat maliklerinden birinin talebi üzerine zabıtaya boşalttırılabilir.

Kapıcı Talimatnamesi

Kira Bedeli 

Uygulamada merak edilen konulardan biri kapıcıya tahsis edilen daire karşılığında “kira bedeli” adı altında kesinti yapılıp yapılmayacağıdır. Bu konuda konut kapıcıları yönetmeliği durumu net olarak düzenlemiştir. Konut kapıcıları yönetmeliğine göre tahsis edilen konut karşılığında kapıcı ücretinden kira adı altında kesinti yapılamaz. İş sözleşmesi devam ettiği sürece kira istenemez.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir