Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Isı Sayaç Muayenesi Yaptırmayanlara Ceza

Isı Sayaç Muayenesi Yaptırmayanlara Ceza

Daha önce sizler için detaylandırdığımız “Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği'ne Göre Sayaç Muayenesi” isimli blog yazımızdan sonra sayaç muayenelerini zamanında yaptırmayanlara ne gibi cezalar uygulanacağına dair sorular geldi. Bu kez sizler için sayaç muayenesi cezalarını araştırdık. Bu konuyu okumadan önce “Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği'ne Göre Sayaç Muayenesi” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Isı Sayaçlarına Periyodik Muayene Yaptırılmalı

Hatırlanacağı üzere 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve 01.01.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği” uyarınca bina sahipleri ile 634 Sayılı Kanun’a göre seçilen yöneticiler ve yönetim kurulları ısı sayaçlarına periyodik muayene yaptırmakla yükümlüdür.


Sayaçların piyasaya arzından sonraki muayene işlemleri bina sahipleri ile yöneticiler veya yönetim kurulları tarafından servislerde yaptırılır. Genel muayene niteliğinde olan periyodik muayeneler 5 yılda bir yaptırılır ve tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damgalanma yılı esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır. Periyodik muayene için alınacak muayene ve damgalama ücreti bina sahipleri ile yöneticiler veya yönetim kurulları tarafından karşılanır.

Periyodik Muayenelerin Yapılması İçin Son Tarih: 31.12.2019

Sayaçların periyodik muayenelerini yaptırmakla yükümlü olan yöneticilerin 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar servislere başvurmaları ve 31.12.2019 tarihi sonuna kadar muayeneleri yaptırmaları zorunludur. Aksi takdirde Ölçüler ve Ayar Kanunu uyarınca idari ve cezai işlemler yapılacaktır.

Isı Sayaçlarının Muayenesini Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 15. Maddesi uyarınca damgası (muayene sonunda uygun olduğu anlaşılan ölçü ve ölçü aletlerinin üzerine konulan umumi ayar işareti) kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini (sayaç) kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 500 TL’den, 10.000 TL’ye kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Yetkisiz olduğu halde, bu kanun kapsamına giren ölçü aletlerinin muayenelerini veya tamir ve ayarını yapan kişiye, 2.000 TL’den 10.000 TL’ye kadar idarî para cezası verilir. Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 200 TL’den, 2.000 TL’ye kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Cezalar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından uygulanır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir