Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Gürültü Yapan Komşuya 3000 TL Ceza

Komşuluk ilişkilerimizde birbirimize saygı duyarak yaşamak çağdaş bireylere yakışan davranışlardan biridir. Herkesin de bu seviyede davranması beklenir. Oturduğunuz dairedeki yaşam tarzınız çevrenize zarar ve rahatsızlık vermediği sürece keyfinize kalmış bir durumdur. Buna paralel düzenleme kanuni düzenlemelerde de yerini almıştır. Bunlardan biri de Kat Mülkiyeti Kanunu’dur. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.

İşte bu kuralı ve hemen her gün yeni bir konut projesinin hayat geçtiği ülkemizde, “ev alma komşu al” deyişini hatırlatan bir yargı kararı gündemde yerini aldı. Bu yazıda bu kararı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Komşunuz Gürültü Yapıyorsa Ne Yaparsınız?

Kat malikleri arasında zaman zaman çıkan anlaşmazlıklar bu soruları gündeme taşıyor. Akan damın aktarılmasına katılmama, çatıya çıkılmasına izin verilmeme gibi zaman zaman komşulardan istenmeyen ve beklenmeyen tavır ve davranışlar olabiliyor. Yargıtay’a yansıyan buna benzer bir olayda ise konu gürültü yapılması.

Yargıtay’dan pek çok apartman ve sitede sıklıkla görülen “gürültü” kavgaları için emsal bir karar çıktı. Basında yer alan habere göre üst komşusunu gürültü konusunda şikâyet eden, alt katta oturan bina sakini, sürekli hakarete maruz kalınca mahkemeye başvurdu.

Yargıtay’dan Gürültü Yapan Komşuya Emsal Karar: 3.000 TL Tazminat

Yargıtay’a yansıyan olayda gürültü yapılmasının önüne geçilmesini isteyen kat malikinin gürültü yüzünden psikolojisi bozulduğunu ve bu nedenle kendisine manevi tazminat ödenmesi gerektiğini ileri sürerek bu yönde talepte bulundu. Davacı kat malikinin bu talebini yerinde gören mahkeme gürültü yüzünden komşularını rahatsız eden davalı kat malikini üç bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Kararı davalı kat maliki temyize götürdü. Yüksek mahkeme Yargıtay ise gürültü çıkaran vatandaşın üç bin lira tazminat ödemesi yönündeki mahkeme kararını yerinde görerek onadı.

Bu emsal kararın bu tip uyuşmazlıklarda çoğu kat maliki tarafından hatırlanacağı ve dikkate alınacağı şimdiden kesin görülüyor. Bizim sizlere önerimiz, siz komşularınızla olan sorunlarınızı iletişim kurarak halledin. İyi iletişim hayatınızı kolaylaştırır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir