Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Evde Hayvan Besleme Yönetmeliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evde Hayvan Besleme Yönetmeliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kullanıcılarımızın Apsiyon Blog’a sorduğu en sık sorulardan bir tanesi de “Evde hayvan besleme yönetmeliğine göre evde hayvan beslemek yasak mı?” sorusudur. Bu yazımızda evde hayvan besleme yönetmeliği sorularına ilişkin açıklayıcı cevaplar vereceğiz. İlk olarak hukuk mevzuatımızda, evde hayvan besleme yönetmeliği diye bir yönetmelik bulunmamaktadır. Dolayısıyla kullanıcıların ya da bu konuda bilgi sahibi arayan kişiler, internette yaptığı aramalar neticesinde yanlış bilgi ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan BeslenmesiApartman ya da sitelerde bulunan bağımsız bölüm içlerinde veya ortak alanlarında evcil hayvan beslenmesi hususu günümüzde kat sakinleri açısından birçok tartışmaya yol açmaktadır. İlk olarak yaşadığımız ana gayrimenkulde evcil hayvan beslenmesi kısıtlamasının yapılıp yapılmadığını anlamak için o anagayrimenkulün yönetim planına bakmamız gerekmektedir. Eğer ilgili yönetim planında, bağımsız bölüm ya da ortak alanlarda evcil hayvan beslenmesine ilişkin herhangi bir kısıtlama var ise o anagayrimenkulde yaşayan kat malikleri olarak ilgili yönetim planına uygun davranmalı ve ortak yaşamı bozmamak adına bu kurala uymalıyız. Kat Maliklerinin Birbirlerine Karşı Yükümlülükleri Nelerdir?Yönetim planı başta olmak üzere diğer bakacağımız yer evde hayvan besleme yönetmeliği değil Kat Mülkiyeti Kanunu madde 18 hükmüdür. Kat Mülkiyet Kanunu’nun ilgili hükmü şu şekildedir; Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur. Dolayısıyla bu kuraldan sadece kat maliklerinin değil kiracıların ya da o yeri fiilen kullanan kişilerin de sorumlu olduğunu anlamaktayız. Diğer taraftan ortak yerlerde beslenen evcil hayvanlar için de yönetim planında hükümler bulunabilmektedir. Sitemizin ya da apartmanımızın yönetim planları oluşturulurken hayvan dostlarımız da düşünülerek belki, onların beslenmesi, bakımı ya da ihtiyaçlarının karşılanması adına ortak alanda belirli bir yerin tahsis edilmesi, kat sakinlerinin bireysel çözüm bulma davranışları dışında site çalışanlarının bu hayvan dostlarımızın beslenmesi, su kaplarının doldurulması gibi konularda görevlendirilerek belirli bir standardın ve düzenin oluşturulması günümüzde yaşanan tatsızlıkların önüne geçmekte önemli bir adım olarak düşünülebilir. 

Apartman Kuralları Nelerdir?
Sonuç olarak, birlikte yaşamın huzurlu bir şekilde devam etmesi adına hukuki mevzuat ve yönetim planı çerçevesinde getirilen düzenlemeler nezdinde kurallara uyulması gerektiğini, bu düzenleme ve kurallara uyulmadığında diğer kat malikleri tarafından hukuki yollara başvura şekli ile karşı karşıya kalınabileceğini bir kere daha hatırlatırız.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir