Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Özellikle son birkaç yıldır dünya çapındaki önemli otomobil markalarının elektrik enerjisiyle çalışan taşıtlar geliştirmesiyle popülerleşen ve yaygınlaşan elektrikli araçlar hakkında bilmeniz gerekenleri bir önceki Apsiyon Yeşil yazımızda ele almıştık. Bu yazımızda ise elektrikli araçların nasıl şarj edilebileceğiniz inceleyeceğiz. Aracın markası, modeli, fiyatı, kullanıcıların ihtiyaçlarına verdikleri yanıt ve mevcut altyapı bölgeden bölgeye farklılık gösterse de elektrikli araçlar genellikle birkaç farklı yöntemle şarj edilebilir. Gelin, bu yöntemlerin hangileri olduğuna birlikte bakalım. 
Elektrikli Araçlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Evde Şarj: Birçok elektrikli araç, evde şarj edilebilir. Standart bir prizden şarj olabilen elektrikli araçların şarj süresi araca verilen elektriğin gücüne, aracın bataryasına ve doluluk oranına göre farklılık gösterir. Araç sahipleri genellikle araçlarını gece boyunca evlerinin garajlarında veya dışında bulunan bir prizden şarj ederler. Bu yöntem, genellikle araçların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. 
Halka Açık Şarj İstasyonları: Şehir merkezlerinde ve şehirlerarası güzergahlarda herkesin kullanımına açık olan elektrikli araç şarj istasyonları bulunur. Bu istasyonlar, araç sahiplerine seyahatleri boyunca araçlarını şarj edebilme imkanı tanır. Bu istasyonlarda genellikle hızlı şarj veya daha yavaş AC şarj seçenekleri vardır. 
Hızlı Şarj İstasyonları: Hızlı şarj istasyonları, elektrikli araçları çok daha kısa sürelerde şarj etmek için tasarlanmıştır. Bu istasyonlar genellikle DC hızlı şarj sağlar ve aracın bataryasını kısa sürede büyük ölçüde doldurur.  
Şarj Abonelik Hizmetleri: Elektrikli araçlara şarj hizmeti sunan, şarj istasyonları ve istasyon ağ çözümleri konusunda hizmet veren bazı şirketler vardır. Bu şirketler, elektrikli araç sahiplerine belirli bir ücret karşılığında abonelik hizmeti verir. Böylece kullanıcıların şarj istasyon ağına erişimleri kolaylaşır. 

Türkiye'de özellikle ilk yerli ve milli otomobilin kullanıcılarla buluşmasından sonra her geçen gün artan elektrikli araç sayısıyla birlikte şarj istasyonu sayısı da günden güne artıyor. T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayınladığı verilere göre Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 6.058’e ulaştı. Buna göre, İstanbul’da 1.411 adet istasyon bulunuyor. Bu istasyonlarda 836 DC hızlı şarj soketi ve 2.752 adet AC şarj soketi yer alıyor. EPDK’nın verilerine göre Ankara’da 610, Antalya’da ise 461, İzmir’de ise 309 adet şarj istasyonu faaliyet gösteriyor. Ülkemizde ve dünyada her geçen gün elektrikli araçlara olan talep nedeniyle elektrikli araç şarj altyapısı genişletilmekte, iyileştirilmekte ve şarj istasyonları yaygınlaşmaktadır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir