Birlikte yaşamın en önemli kurallarından biri de diğer bir kat sakininin özgürlüğünü kısıtlayıcı davranışlarda bulunmamak ve onu rahatsız etmemektir. Günümüzde hala bazı yerlerde kat sakinlerinin bağımsız bölümü önüne evde yaşayan bireylerin kullandığı ayakkabı, bisiklet, su damacanası gibi eşyaların bırakıldığını hatta geçişe engel olabilecek şekilde konumlandırıldığı görülmektedir. Peki ayakkabısını, boş su damacanası gibi eşyalarını bağımsız bölüm kapısı önüne bırakan, daimi olarak orada bulunduran komşular hakkında ne yapılabilir?
Apartman Yönetmeliği Nedir, Ne Değildir?
Birçok kişi tarafından apartman yönetmeliğine göre bu problemler için başvurulacak çözüm yolları aranmaktadır. Fakat apartman yönetmeliği hukuki mevzuatımızda kendiliğinden yer alan bir yönetmelik değildir. Herhangi idari bir makam tarafından apartman yönetmeliği diye bir yönetmelik oluşturulmamıştır. Dolayısıyla bizim ilk olarak bakacağımız yer daha önceki yazılarda da belirttiğimiz üzere yönetim planıdır. Eğer ilgili yönetim planında, bağımsız bölüm kapısı önüne bırakan, daimi olarak orada bulunduran komşu kat sakini hakkında uygulanacak bir yaptırım var ise o anagayrimenkulün yöneticisinden bu yaptırımı uygulamasını istemek olacaktır.
Gürültü Yapan Komşuya 15.000 TL Ceza (Gürültü Yönetmeliği Nedir?)
Yönetim planı başta olmak üzere diğer bakacağımız yer evde hayvan besleme yönetmeliği değil Kat Mülkiyeti Kanunu madde 18 hükmüdür. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili hükmü şu şekildedir; “Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.” Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur. Dolayısıyla bu kuraldan sadece kat maliklerinin değil kiracıların ya da o yeri fiilen kullanan kişilerin de sorumlu olduğunu anlamaktayız.
Apartman Yönetmeliği Nedir?
Eğer bulunduğumuz anagayrimenkulün yönetim planında bir yaptırım yer almıyorsa bu sefer apartman yöneticisi ya da site yönetim kurulu, birlikte yaşam kuralları adına bir apartman ya da site yönetmeliği yazabilir. Yaşam kurallarını belirleyecek ve bazı yaptırımlar getirecek olan bu yönetmelik neticesinde, kurallara aykırı hareket eden kat sakinleri aleyhinde yaptırımlar uygulanabilir. Apartman yöneticisi veya site yönetim kurulunun KMK madde 35 çerçevesindeki yetkisiyle hazırlayacağı bu yönetmeliğin tüm kat maliki ve sakinlerine imzalı veya taahhütlü posta ile tebliği ve ayrıca görünen bir yere asılması gerektiği de unutulmamalıdır. Apartman yöneticisi veya site yönetim kurulunun hazırlayacağı “Yaşam Kuralları” yönetmeliğinin genel kurul veya toplu yapılarda temsilciler kurulu onayından geçmesi de önemini daha da arttıracak ve kurallara daha da uyulması yönünde faydalı olacaktır. Hazırlanacak yönetmelikteki kuralların kanunlara ve tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına aykırı maddeleri olmaması gerekir. Apartman yöneticilerinin ya da site yönetim kurullarının bu yönetmeliği hazırlama aşamasında kanuna ve yönetim planına aykırılık teşkil etmemesi adına bir hukukçudan destek alması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Apartman Gürültü Yönetmeliği, Şikayet Nereye Yapılır?