Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartman Yönetmeliği Nedir, Ne Değildir?

Apartman Yönetmeliği Nedir, Ne Değildir?

Son zamanlarda tarafımıza sıklıkla kat malikleri tarafından “apartman yönetmeliği” kavramının ne olduğu konusunda sorular sorulmaya başlandı. Apartman Yönetmeliği'ne nasıl ulaşırız, nereden buluruz şeklindeki sorulardan, yönetmeliğin ne olduğuna kadar sorular gelmekte. Siz de Google'da bu konuyla ilgili arama yaptığınız da "Apartman Yönetmeliği, Apartman Yönetmeliği nedir?, Apartman Yönetimi Yönetmeliği, Apartman Yönetmeliği Kanunları" gibi birçok yazı ile karşılaşmaktasınız. Biz de bu yazımızda bu kavramın ne olduğunu sizler için açıklamaya çalıştık.
Yönetim Planı: Sınırsız Bir Araç Mı?

Apartman Yönetmeliği Kavramı Kanunda Yoktur

Belki de şimdiye kadar Apartman Yönetmeliği konusunda birçok yazı okudunuz ama Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) içinde “apartman yönetmeliği” kavramı diye bir kavram yoktur. Yönetmelik ifadesi bakanlıklar tarafından çıkarılan yönetmelikler için ifade edilmektedir. Dolayısıyla aslında bu kavramın doğru kullanılmadığı açıktır. Apartman ve sitelerde yönetim planı vardır, apartman yönetmeliği ya da site yönetmeliği diye bir kavram yoktur. Yönetim planı, yönetmelik ile karıştırılmakta ve yanlış kullanılmaktadır.
Yönetim Planı ile Bazı Konularda Esnek Düzenlemeler Yapabilirsiniz

Yönetmelik Nedir?

Yönetmelikler, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere çıkarılan hukuki metinlerdir. Apartman ve site yönetimlerinin ya da kat malikleri kurulunun “yönetmelik” adı altında düzenleme yapması hukuken mümkün değildir. Yönetmelik kavramının kullanılması da bu anlamda yersiz olmaktadır.
Yönetim Planı Örneği

Yönetmelik Yerine "Yönetim Planı" Kullanılmalı

KMK’nın 28. maddesine göre "yönetim planı" yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar KMK’ya ve genel hükümlere göre karara bağlanır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir