Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartman ve Site Çalışanları Sokağa Çıkma Yasağından Muaf


BİLGİLENDİRME: 26 Nisan 2021 tarihinde açıklanan "Tam Kapanma" bildirisi ardından blog yazımız sizler için güncellenmiştir. Güncel bilgiler için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. 


2 Mayıs 2021 Sonrası "Tam Kapanma" Döneminde Görev Belgesi Nasıl Düzenlenecektir?

ÖNEMLİ NOT: Bu süre 7 Mayıs 2021'e uzatılmıştır.
1_0_Apartman ve Site Çalışanları Sokağa Çıkma Yasağından Muaf_revize- yazının üstü

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü 29.04.2021 tarih ve E897808651537705 Sayılı “Konu :Görev Belgesi Düzenlenmesi” genelgesi ve E­89780865­153­7815 Sayılı “Konu : Görev Belgesi Hakkında” genelgesi kapsamında 


Daha önce 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00'de aşağıda örnekleri belirtilmiş bulunan “görev belgesi örnekleri” nin geçerliliği sona ereceği ifade edilmişti. Bu süre 7 Mayıs 2021 saat 24.00’e kadar uzatılmıştır.


Böylece aşağıda Nace Kodları tablosu bulunan muafiyet alanındaki işkolları için işverenin ve çalışanın beyanı ve taahhüdüyle manuel olarak doldurularak çalışan ve apartman – site yönetimi /işyeri/firma yetkilisinin imzasıyla düzenlenecek “çalışma izni görev belgesi formu” 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00’e kadar kullanılabilecektir. 


7 Mayıs 2021 Saat 24:00’e Kadar Geçerli Olacak Çalışanların “Görevli Olduklarına Dair Geçici Surette Kullanılabilecek Belgede” ( Çalışma İzni Görev Belgesi” Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Hususlarını aşağıdaki ilgili başlıktan okumanızı öneriyoruz.


Bu tarihe kadar çalışanların kendi ( apartman ve site yöneticilerinin /profesyonel yöneticilerin / yönetimlerin /firmaların/ şirketlerin değil) www.Turkiye.Gov.Tr şifreleri ile , e-devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e- başvuru sistemi üzerinden "görev belgesi" başvurusunda bulunması gerekecektir. 


Çalışanın kendi şifresi ile e-devlet sistemi üzerinden indirdiği görev belgesinin çıktısı alınarak işyeri/firma yetkilisine imzalatılacaktır. 


ÖNEMLİ NOT: Şu an "İçişleri Bakanlığı Görev Belgesi" menüsüne ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

BAŞVURU LİNKİ : https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-e-basvuru?basvuru=Bilgileri


Not! Başvuru yoğunluğundan ve henüz görevlendirmeye ilişkin genelgede belirtilmiş olan NACE kodlarının sisteme girilmemesinden dolayı sistem eksik/ hatalı çalışmaktadır.


Aşağıdaki Nace kodlarının sisteme tanımlanmanması sonrası çalışmaya başlayacaktır.

screen-shot-2021-05-02-at-21.37.22.png


Çalışanların İşlemleri :

  1. https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-e-basvuru?basvuru=Bilgileri linkine tıklayınız.
  2. Başvuru Türü: “Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri” seçilecektir,
  3. Alt Başvuru Türü: “Çalışma Muafiyet İzin Belgesi Verilmesi” seçilecektir.
  4. “Devam Et” tuşuna basınız.

Açılan sayfada çalışanların ikamet bilgileri Merbis Sistemin'den otomatik olarak gelmektedir.


5. “Standart Başvuru Metni” sistemde bulunmaktadır. Özel durumlarda apartman ve site yöneticileri /profesyonel yöneticiler / yönetimler /firmalar / şirketler çalışanlarına bu kısma ne yazılması gerektiğini maksimum 3000 karakter ile bildirmelidir.

6. “Şu an Bulunduğunuz Adres” bölümünde çalışılacak işyeri adres bilgileri doldurulmalıdr.

7. “İl” seçilmelidir.

8. “İlçe” seçilmelidir.

9. Yukarıda Belirtilen Durumları / Uyarıları Okuyup Kabul Ettiğinizi Onaylıyor Musunuz? Bu kısma EVET yazılmalıdır.


Çalışan kişi sistemden görev belgesini indirdikten sonra pdf / ekran görüntüsünün çıktısı alınarak işyeri/firma yetkilisine imzalatılacak, yine belgenin aslı / pdf / ekran görüntüsü işyeri/firma yetkilisi tarafından çalışana ulaştırılacaktır.


screen-shot-2021-05-02-at-21.34.56.png


screen-shot-2021-05-02-at-21.35.09.png


E-başvuru sistemi üzerinden üretilen görev belgeleri eş zamanlı olarak kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemlerine de iletilecek olup, kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetleri sırasında, geçerli görev belgesi olmayan/ibraz edemeyen veya görev belgesinde belirtilen muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile denetim sırasındaki durumu uyumlu olmayan kişiler ile eksik/yanlış bilgi veren işyeri yetkilileri hakkında adli ve idari işlem uygulanacaktır.


Genelge detayları önemli olup, hemen bu paragrafın altında linki bulunmaktadır.

29 Nisan 2021 Görev Belgesi Düzenlemesi Genelgesi'ni indirmek için tıklayınız.

7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24:00'e kadar geçerli olacak Görev Belgesi Örneği için aşağıdaki linke tıklayınız.

Bakanlığın yayınladığı Geçici Çalışma İzni Görev Belgesi Formu'nun pdf halini indirmek için tıklayınız.

“Tam Kapanma” Döneminde Apartman ve Site Personeli Çalışabilecek mi?


T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 26/04/2021 tarih ve E-89780865-153- sayılı ": Tam Kapanma Tedbirleri” konulu (İçişleri Bakanı imzalı) genelgesinin EK: SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN MUAF YERLER VE KİŞİLER LİSTESİ " bölümünde 36. maddede Profesyonel site yöneticileri ile apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergâhıyla sınırlı olmak kaydıyla apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler,” ifadesi bulunmaktadır.


Aşağıdaki 7 Aralık 2020 tarihinde yazmış olduğumuz blog yazımızdaki sözü edilen 30/11/2020 tarihli genelgenin ekine gelen sıkça sorulan bölümündeki İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün görüşü “Tam Kapanma Tedbirleri” genelgesine dahil edilmiş durumdadır. İlave edilen önemli bir husus yeni genelgeye “Profesyonel site yöneticilerinin” de belge düzenlemeye yetkili olduklarına dair ifadedir.


Tam Kapanma Döneminde Apartman ve Site Personeli Sokağa Çıkma Kısıtlamasına Tabi Değildir

O halde “apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler, ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergâhıyla sınırlı olmak kaydıyla; ” 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde ( ve muhtemelen vaka sayısına bağlı olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatili sebebi ile 20 Mayıs 2021 sabah 05:00’e kadar uzatılması muhtemel olan sürede) profesyonel site yöneticileri ile apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek sureti ile kısıtlamadan muaf olup, işyerlerinde çalışabileceklerdir.

Yukarıda sayılan görevliler ve ifadedeki vb. (ve benzeri) kısaltması, apartman ve sitelerde çalışan iş sağlığı ve güvenliği ile iş yerlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla iş yerlerinde bulunması gerekli olan çalışanların ve güvenlik, elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olan diğer çalışanların (örneğin özel güvenlik personeli, müracaat elemanı, teknik personel, bahçevan , danışma personeli gibi) Aralık 2020 ayından bu yana sokağa çıkma kısıtlaması getirilen hafta sonlarında ve vardiyalı çalışma sistemlerine göre akşam kısıtlamalarında oldukları gibi “tam kapanma döneminde” de iş yerlerine gidip gelirken kısıtlamadan muaf olacaklardır.

 Pandemide Apartman ve Site Çalışanları Sokağa Çıkma Yasağından Muaf

Çalışanların “Görevli Olduklarına Dair Belgede” (Çalışma İzni Görev Belgesi) Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


26/04/2021 tarih ve E-89780865-153- sayılı ":Tam Kapanma Tedbirleri” konulu (İçişleri Bakanı imzalı) genelgesi kapsamında istisna listelerinde olan apartman ve sitelerin çalışanları işyeri ile ilişkisini gösteren “Görevli Olduklarına Dair Belge” taşımaları kaydıyla çalışabilirler. Dolayısıyla profesyonel site yöneticileri ile apartman/site yönetimlerinin yukarıda sayılan işleri yerine getiren görevlileri için görevli olduklarına dair belgeyi hazırlamaları ve çalışanlarına teslim etmeleri gerekiyor.


Kolluk görevlileri hazırlanmış evrakın gerçekliğini sorgulamak adına Sigortalı Hizmet Listesi, İşe Giriş Bildirgesinin ekinde bulunmasını talep edebilirler. Hali hazırda Nisan 2020 tarihindeki kısıtlamalardan bu yana kolluk görevlileri apartman / site yönetimlerinin veya ticari teşekküllerin hazırladıkları görevlendirme belgelerinin ekine bu ve benzeri evrakları ilave ettiklerini tecrübe etmiş bulunmaktadırlar.


Dolayısı ile sadece alelade yazılmış ve kaşelenmiş “görevli olduklarına dair belgeyi" ibraz etmek yeterli olmayabilir.


Genelgenin “7.2- Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında” maddesinde ; “Muafiyet tanınan işyerlerinde çalışıldığına dair gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır.” ifadesi bulunmaktadır.


Hali hazırda sigortalı olmayan bir site görevlisinin de çalışması mevzuat açısından mümkün değildir. Bu durumda çalışan kişi ceza uygulamasına muhatap olabilir ve cezanın iptali için mahkemeye başvurması halinde de iptali mümkün olmayabilir.


Öyle ise site ve apartman yönetimlerinin “gerçeğe aykırı belge düzenlememesi” gerekmektedir.


Bu bölümde anlatılan belgelerin geçerliliği 7 Mayıs 2021 saat 24.00'de sona erecektir. 


Çalışma izni görev belgesinin, esas itibariyle e-devlet platformu üzerinde yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden alınmasının, gerek denetimlerde gerekse de düzenlenmesi ve işleyişi açısından rahatlık sağlayacağı ve suiistimali engelleyeceği açıktır. Bu çerçevede Ek’teki forma uygun şekilde manuel çalışma izni görev belgesi düzenlenmesi, e-başvuru sisteminin kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk, erişim hatası gibi geçici durumlar nedeniyle zamanında görev belgesi alınamaması gibi ancak zorunlu hallerde kullanılabilecek bir uygulamadır. Öte yandan kolluk görevlilerince yapılacak denetimlerde, e-başvuru sistemi üzerinden alınan çalışma izni görev belgeleri rutin kontrole, manuel tanzim edilen çalışma izni görev belgeleri ise kolluk kuvvetlerinin kullandıkları bilgi sistemleri üzerinden ayrıca denetime tabi tutulacaktır. Bu kontrollerde çalışma izni görev belgesinin suiistimal edildiğinin tespiti halinde taahhütte bulunanlarla ilgili olarak gerekli idari/adli işlemler gerçekleştirilecektir.


Geçici surette kullanılacak olan çalışanların “Görevli Olduklarına Dair Belge” örnekleri bu yazımızın en altına eklenmiştir. 

Bakanlığın yayınladığı Geçici Çalışma İzni Görev Belgesi'ni indirmek için tıklayınız.

Bakanlığın yayınladığı Geçici “ Çalışma İzni Görev Belgesi Formu”'nun Pdf halini indirmek için tıklayınız.


Profesyonel Yöneticileri ve Tesis Yönetim Şirketleri Çalışanları İçin Belge Hazırlayabilir mi?


Atanan/ Seçilen Yöneticiler: Kat malikleri genel kurullarınca veya temsilciler kurullarınca dışarıdan atanan profesyonel apartman ve site yöneticileri kat maliklerinin vekili konumundadır. Bu kişiler veya seçilen tüzel kişilik ise bu tüzel kişilik tarafından hazırlanan apartman / site çalışanlarının “görevli olduklarına dair belge” yeni genelgeye göre geçerlidir. Hazırlanan belge üzerine profesyonel apartman ve site yöneticileri kendi kaşelerini değil, apartman ve site yönetimi kaşelerini vurmalıdır.


Yönetim Kurulları Tarafından Yetkilendirilen Yönetim Firmaları / Gerçek Kişi Yöneticiler/ Yönetim / Temizlik / Teknik Şirketleri : Kat malikleri genel kurulları veya temsilciler kurulları kendi aralarından Yönetici veya Yönetim Kurulu seçmiş iseler bu kişiler kat maliklerinin vekili durumundadır. Yönetici veya Yönetim Kurulu bazı yönetim işlerinin takibi, ortak alanlarının hizmetleri için Yönetim Firmaları / Gerçek Kişi Yöneticiler/ Yönetim / Temizlik / Teknik Şirketleri ile sözleşmeler yaptı iseler bu durumda çalışanlar hangi işverene 4A kapsamında SGK’lı olarak çalışıyorlarsa “görevli olduklarına dair belge” kendi işverenleri tarafından hazırlanmalı ve işyeri adı ve adresi olarak site / apartman adı ve adresi belge üzerinde bulunmalıdır. Belge, nihai olarak site / apartman yöneticisi / yönetim kurulu tarafından imza ve kaşe edilmelidir.


Diğer taraftan Yönetim / Temizlik / Teknik Şirketleri 26/04/2021 tarih ve E-89780865-153- sayılı genelgenin “EK: SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN MUAF YERLER VE KİŞİLER LİSTESİ” ekindeki 21.maddedeki faaliyetleri gerçekleştiriyorsa hali hazırda bu şirketlerin çalışanları “tam kapanma döneminde” , sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla kısıtlamalardan muaf olacaklardır.


Ek .21. “Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar ile servis hizmeti vermek üzere görevde olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları,”,

Pandemi Döneminde Apartman ve Site Çalışanlarının Mesai Saatleri

Site Müdürlerinin, Profesyonel Yöneticilerin Kısıtlamadaki Durumu Nedir? Kısıtlamalardan Muaf mı? Çalışabilirler mi?

Yukarıda sayılan apartman ve sitelerde kısıtlamalar süresince çalışan görevlilerin sevk ve idaresini sağlamak, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almak, planlanan işler ile acil yapılması gereken işlerin yapılmasını sağlamak amacı ile doğal olarak site müdürleri ve profesyonel yöneticilerin apartman/ sitelerde bulunmasını gerektirir. Site müdürleri ve profesyonel yöneticiler yönetim işinin planlama, örgütleme, güdüleme,kontrol ve denetim fonksiyonları açısından kat maliklerinin vekilidir.


Diğer taraftan 26/04/2021 tarih ve E-89780865-153- sayılı genelgenin 1. SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI bölümünde 5. Maddesinde “Tam gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması tedbirinin konut sitelerinde de uygulanmasını temin etmek amacıyla site yönetimlerine sorumluluk verilecek, site içerisinde izinsiz şekilde dışarı çıkan kişilerin (özellikle çocukların ve gençlerin) ikametlerine dönmeleri konusunda uyarılmaları sağlanacaktır.” ifadesi bulunmaktadır. Öyle ise İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bu hususta site yönetimlerinin kendi bünyelerinde çalıştırdığı veya outsource hizmet olarak Profesyonel Yönetim Şirketlerine bordolu olan Site Müdürleri, kat malikleri kurulları / temsilciler kurulları tarafından seçilmiş / atanmış Profesyonel Yöneticiler görevlendirilmiş durumdadır Doğal olarak site yönetimlerine verilmiş olan bu görevi yerine getireceklerinden sitelerde / apartmanlarda bulunmaları gerekecektir.


Site Müdürleri, site yönetimlerinde bordrolu olsun veya bir profesyonel yönetim şirketinde çalışsın görevli oldukları sitelerde yine profesyonel yöneticiler apartman ve sitelerde sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu yukarıda belirtmiş olunan şekilde belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla kısıtlamalardan muaftırlar ve çalışabilirler.

Apartman ve Site Yöneticileri “Tam Kapanma” Döneminde ve Sokağa Çıkma Kısıtlamalarında Site Bahçesini Yasaklayabilir mi?

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü 29.04.2021 tarih ve E897808651537705 Sayılı “Konu :Görev Belgesi Düzenlenmesi” genelgesi ve E­89780865­153­7815 Sayılı “Konu : Görev Belgesi Hakkında” genelgesi kapsamında ;


Muafiyet alanında olmasına rağmen sistem üzerinden henüz çalışma izni görev belgesi alamayan; 


İş yeri sahipleri ( apartman / site yöneticileri / profesyonel yönetim firmaları / site yönetim şirketlerinin ortakları ve imza yetkili müdürleri açısından), 


Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ( eski sistemde Bağkur'a prim ödeyen, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı 4B sigortalı kaydı olan profesyonel yönetim işi yapan kişiler - Not! Profesyonel yönetim işi yapanlar için de yeni düzenlemenin yapıldığı ve bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca gerekli entegrasyonların sağlandığı bildirilmiştir.


Yönetimlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar ve Personelin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar


BİLGİLENDİRME: Tüm bu konulara yer verdiğimiz ve 7 Aralık 2020 tarihinde yazmış olduğumuz blog yazımızdaki ifadeler halen güncel ve geçerlidir. Aşağıdan ilgili bölümleri okumaya devam edebilirsiniz. 


Salgın nedeniyle artan vakalarla beraber kısıtlamalar yeniden başladı ve 4 Aralık 2020 Cuma akşamından 7 Aralık 2020 Pazartesi sabahına kadar sokağa çıkma yasağı ile hafta sonu sokağa çıkma yasakları tekrar devreye sokuldu. Her sektörde olduğu gibi apartman ve site çalışanları da çalışma düzenlerinde sorunlar yaşadı. Ancak genelge eki değişikliği ile bu konuda bir düzenleme yapıldı.

 

Apartman ve Site Personeli Sokağa Çıkma Kısıtlamasına Tabi Değil

 

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 30/11/2020 tarih ve E-89780865-153-20076 sayılı ": Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” konulu (İçişleri Bakanı imzalı) genelgesinin “EK: Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi" bölümünde 7 Aralık 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından “30.11.2020 TARİHLİ GENELGELER KAPSAMINDA SIKÇA SORULAN SORULAR (Son Güncelleme: 07.12.2020)” bölümünde eklemeler yapılmış olup, apartman ve sitelerin temizlik, ısınma, aydınlatma vb. işlerini yerine getiren görevliler sokağa çıkma kısıtlaması getirilen hafta sonlarında iş yerlerine gidip gelirken kısıtlamadan muaf olacaklardır. İfadedeki vb. (ve benzeri) kısaltması, apartman ve sitelerde çalışan diğer görevlilerin (örneğin müracaat elemanı, teknik personel, danışma personeli gibi) de kısıtlamadan muaf olacakları anlamını taşımaktadır.

 

Yönetimlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Not! Aşağıdaki belge örneği E- BAŞVURU ( "İçişleri Bakanlığı Görev Belgesi" ) menüsünün çalışmaması halinde 7 Mayıs 2021 Cuma Saat 24:00’e akşamına kadar kullanılabilir. E- BAŞVURU ( "İçişleri Bakanlığı Görev Belgesi" ) sisteminden indirilecek belge sonrası bu Geçici Görev Belgesinin kullanılmasına gerek kalmayacaktır.


30/11/2020 tarih ve E-89780865-153-20076 sayılı ": Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” konulu (İçişleri Bakanı imzalı) genelgesi kapsamında istisna listelerinde olan firmaların çalışanları (apartman/site yönetimince) SGK belgesi veya işyeri ile ilişkisini gösteren yazı taşımaları kaydıyla çalışabilirler. Dolayısıyla apartman/site yönetimlerinin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevlileri için görevli olduklarına dair belgeyi hazırlamaları ve çalışanlarına teslim etmeleri gerekiyor.

 

Ayrıca çalışanlarını belgeyi yanında taşımaları gerektiği, kontroller sırasında belgenin yetkililere gösterilmesinin gerekli olduğu, belgenin ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergahıyla sınırlı olmak kaydıyla geçerli olduğu, aksi halde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca kendilerine 3 bin 150 TL idari para cezası kesilebileceğini ve bu cezanın apartman/site yönetimini ilgilendirmeyeceği hususlarında uyarmaları gerekiyor.

 

Personelin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Apartman ve site çalışanları her ne kadar sokağa çıkma yasağından muaf tutulmuş olsalar da bunun da bir şartı var. Genelge uyarınca ilgili personel sadece iş ve ikamet adresleri arasında gidiş-geliş güzergahları arasında hareket edebilecekler. Diğer deyişle bu kapsam dışında tespit edilenler ceza ile karşı karşıya kalabilir. Apartman ve site personeli, görevli olduklarına dair apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek için yanlarında hazır bulundurmak zorundalar.

 30.11.2020 TARİHLİ GENELGELER KAPSAMINDA SIKÇA SORULAN SORULAR (Son Güncelleme: 07.12.2020)

Soru 6: Apartman ve sitelerin temizlik, ısınma, aydınlatma vb. işlerini yerine getiren görevliler sokağa çıkma kısıtlaması getirilen hafta sonlarında iş yerlerine gidip gelirken kısıtlamaya tabi midir?


Cevap 6: Apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler, apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergahıyla sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaftırlar.




ÖRNEK: ÇALIŞANLARIN GEÇİCİ GÖREVLİ OLDUKLARINA DAİR BELGE - 2 // BAKANLIK ÖRNEĞİ - GENELGE EK: 1



Aşağıdaki belge örneği 7 Mayıs 2021 saat 24:00'e kadar kullanılabilir. 
E- BAŞVURU ( "İçişleri Bakanlığı Görev Belgesi" ) sisteminden indirilecek belge sonrası bu Geçici Görev Belgesinin kullanılmasına gerek kalmayacaktır.


T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü 29.04.2021 tarih ve E­89780865­153­7705 Sayılı “Konu :Görev Belgesi Düzenlenmesi” genelgesi Madde 1: “.... Bakanlığımızca yayımlanan önceki Genelgelerimiz ile 27.04.2021 tarih ve 7576 sayılı Genelgemizde muafiyet tanınan işyerlerinde çalışan görevliler için bu işyerlerinin yetkililerince tüm belgelerin geçerliliği 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00’de sona erecektir.


Her çalışanın alınan tam kapanma tedbirleri kapsamında “Muafiyet tanınan işyerlerinde çalışıldığına dair gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi” ihtimaline karşı kolluk kuvvetlerinin kontrollerinde sorun yaşamaması için işe gelip giderken yanında  SGK Kayıt Belgesi  bulundurmasını tavsiye ederiz.


Çalışanlar SGK Kayıt Belgesini kendi  E-devlet portalı üstünden alabilecektir. Bu belgeye aşağıdaki linkten ulaşarak, adımları takip edebilirsiniz.

EK:  Çalışan Personelin Temin Edeceği SGK Kayıt Belgesi için tıklayınız.

Kayıt belgelerinin basılı olması zorunlu değildir. Cep telefonlarında pdf veya ekran görüntüsü olarak bulunması ve gerektiğinde kolluk kuvvetine ibraz edilmesi yeterlidir. 

7 Mayıs 2021 Cuma tarihi 24:00 sonrası ise E- BAŞVURU ( "İçişleri Bakanlığı Görev Belgesi" ) menüsünden edinilecek belge geçerli olacaktır. 



GÖREV BELGESİ

.../.../2021


 

 

İŞYERİ/FİRMA BİLGİLERİ 

 

İŞYERİ/FİRMA UNVANI 

: 

 

 

FAALİYET ALANI 

: 

 

 

İŞYERİ/FİRMA ADRESİ 

: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PERSONEL BİLGİLERİ 

 

ADI-SOYADI 

: 

 

 

TC KİMLİK NO 

: 

 

 

SOSYAL GÜVENLİK NO 

: 

 

 

GÖREVİ VE MUAFİYET NEDENİ 

: 

 

 

GÖREVLİ OLDUĞU 

: 

 

 

ZAMAN DİLİMİ 

: 

 

 

İKAMET ADRESİ 

: 

 

 

VARSA SERVİS/ARAÇ PLAKASI 

 

: 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAAHHÜT VE İMZA 

 

 

 

 

 

Yukarıda kimlik bilgileri verilen kişinin şirketimiz/firmamız personeli olduğunu ve sokağa çıkma kısıtlaması sırasında hizmetine ihtiyaç duyulduğunu beyan ederim. 

 

 

 

 

 

Yukarıda bilgileri verilen şirkette/firmada çalıştığımı, tarafıma verilen bu belge ile tanınan muafiyeti, muafiyet sebebi, zamanı ve güzergahına uygun şekilde kullanacağımı beyan ederim. 


 

 


İşyeri/Firma yetkilisi  

 

Tarih, Kaşe ve İmza 

Görevli Personel  

 

Tarih ve İmza 

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir