Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Yöneticilerin Bilmesi Gereken Temel Mali Belgeler 2: Serbest Meslek Makbuzu

Yöneticilerin Bilmesi Gereken Temel Mali Belgeler 2: Serbest Meslek Makbuzu
YÖNETİCİLERİN BİLMESİ GEREKEN TEMEL MALİ BELGELER-02

Yöneticilerin bilmesi gereken temel mali belgelerle ilgili bu yazımızda serbest meslek erbapları tarafından düzenlenen “serbest meslek makbuzları” hakkında kısa bilgilendirme yapmak istiyoruz.


Serbest meslek erbapları kendi nam ve hesaplarına bağımsız çalışan, ilmi ve mesleki bir uzmanlık çerçevesinde faaliyet gösteren meslek sahipleridir. Örneğin avukatlar, mali müşavirler, mühendisler, mimarlar gibi. Kat malikleri kurulları tarafından serbest meslek erbaplarından sürekli ya da dönemsel hizmet alınmasına karar verildiğinde, apartman ve site yönetimleri bu kişilerle sözleşme imzalamakta ve hizmetlerin sağlıklı yürütülmesini sağlamaktadır. İşte bu kişiler apartman ve site yönetimlerine fatura yerine serbest meslek makbuzu düzenler. Fatura düzenlememelerinin sebebi vergi kanunlarının bu şekilde emretmesidir.

Profesyonel Apartman, Site Yöneticilerinin ve Yönetim Şirketlerinin Bilmesi Gereken Temel Konular Nelerdir?

Serbest Meslek Makbuzunda Hangi Bilgiler Yer Alır?

Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilâtı için düzenlediği ve ifa ettiği hizmet karşılığı vermek zorunda olduğu, müşterinin de almak mecburiyetinde olduğu bir belgedir.


Serbest meslek makbuzlarına, makbuzu verenin adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası, alınan paranın miktarı, paranın alındığı tarih, apartman ve site yönetiminin adı veya unvanı ve adresi yazılır. Bu makbuzlar serbest meslek erbabı tarafından tahsilatın yapıldığı anda düzenlenir ve imzalanır.


Vergi Kesintileri ve KDV Hesaplamaları

Serbest meslek erbaplarının vergi kanunları uyarınca elde ettikleri gelirler gelir vergisi kesintisine (stopaj) tabidir. Bir diğer ifadeyle apartman ve site yönetimleri serbest meslek erbaplarına ödeme yaparken stopaj yapmak zorundadırlar. Bu tip ödemelerde kesinti oranı %20 olarak uygulanmaktadır.


Aynı zamanda hizmetler KDV’nin konusuna girer. O nedenle makbuzda belirtilen hizmet bedeli üzerinden %18 oranında KDV hesaplanması gerektiği de unutulmamalıdır.

Apartman ve Site Yönetimlerinin Mali Yükümlülükleri Nelerdir?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir