Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Yeşil Bina Nedir?

Yeşil Bina Nedir?

Yeşil bina; sürdürülebilir, çevre dostu ve doğayla uyumlu yapıların ortak adıdır. Bir yapının yeşil bina kategorisinde olabilmesi için yapının tasarım aşamasından tamamlanmasına kadar olan süreçte bazı unsurlara dikkat edilmiş olması gerekir. Yeşil bina; proje tasarımından, arazi seçimine ve projenin inşasına kadar olan tüm süreçleri ifade eder. Süreçlerin işleyişine göre belirlenir. Doğanın yaşam döngüsüne saygılı, sosyal, kültürel ve ekolojik yapılar, yeşil bina olarak isimlendirilir. Bu tür yapılarda yenilenebilir enerji kaynaklarının tüketimi ve çevresel tüketim anlayışı ön plandadır. Atık tüketmeyen ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanıldığı, ekosisteme duyarlı bu yapılar tam da bu nedenle önemlidir. Mevcut yapılar bu kurallara göre düzenlenmeli, yeni yapılar da bu bakış açısıyla ele alınmalıdır. Bölgenin coğrafi koşullarına, iklimine göre yapılan tasarımların sonucunda hayata geçen projeler hem sürdürülebilirliğe hem de o binada yaşayacak bireyler için konfor sağlayacaktır. Bu nedenle süreçlerim tümü bu bağlamda bütüncül ve çok yönlü bir bakış açısı gerektirir. Apsiyon Blog’un bu yazısında yeşil binaların detaylarına hep birlikte bakacağız.

Enerji Verimliliği İçin Neler Yapabiliriz?

Yeşil bina; konut, ofis, eğitim binaları, oteller, sağlık kurumlarına ait binalar, alışveriş merkezleri ile ticaret binaları gibi birçok farklı amaç için kullanılan yapılar için geçerlidir. Bu türdeki mevcut yapıların ve yeni inşa edilecek olanların uyması ve karşılaması gereken bazı unsurlar bulunur. Yeni inşa edilecek yapıların ise, tasarım sürecinden yapım ve yönetim süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler var. Proje tamamlandığında ise; ısıtma, su dağıtım, aydınlatma, havalandırma, soğutma, yangından korunma (algılama, söndürme) ve otomatik kontrol sistemlerinin bütünleşik çalışması beklenir.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları: Amaçlar İçin Ortaklıklar

Yeşil Binanın Faydaları Nelerdir?

- Yaşam alanlarına değer katar.
- Binanın değeri artar.
- Yapım aşamasında çevreye minimum zarar verilir.
- Temiz teknolojilerin gelişmesi sağlanır.
- Atık malzemeler değerlendirilir.
- Doğa dostu uygulamalarla yağmur suları arındırılır ve kullanılır.
- Güneş enerjisinden yararlanılır.
- Enerji tasarrufu sağlanır.
- İzolasyon sistemleri ile sıcak-soğuk dengesi sağlanır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir