Apsiyon Blog / Duyuru

Uzmanlara Sorduk: Üç Soruda Enerji Kimlik Belgesi

Uzmanlara Sorduk: Üç Soruda Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre düzenlenmiş, binaların enerji verimini belgeleyen kimliktir. Bu kimlik, sitenizdeki veya apartmanlarıınızdaki enerjinin daha etkin ve tasarruflu kullanıldığını belgeler. Bir binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimi saptandıktan sonra o binanın enerji ile ilgili özellikleri oluşturulur. Enerji Kimlik Belgesi ‘nde (EKB) bu binanın yalıtım özellikleri, ısıtma veya soğutma sistemleri gibi bilgiler yer alır.

Daha basit bir dille anlatmak gerekirse, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) çamaşır makinesi, bulaşık makinesi veya buzdolabı gibi beyaz eşyalarda kullanılan enerji sınıflandırmasının apartmanınıza uygulanmış halidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmaktadır. A sınıfı binalar en verimli ve tasarruflu olan seviye anlamına gelir. G sınıfı ise en düşük verimi yansıtır. Ancak yapılacak yeni binalar, yasa gereği en düşük C sınıfı olarak inşa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede yapılan yeni binalar, kanun gereği iskan ruhsatı alamamaktadır ve alamayacaktır.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Neden Gereklidir?

Bu belgenin binanın tamamı için hazırlanması, bir nüshasının bina yöneticisi tarafından muhafaza edilmesi, bir nüshasının da bina girişine kolayca görülebilecek bir yere asılması gerekmektedir. Bu belge, 10 yıl boyunca geçerlidir. Değişim gereken bir uygulama yapılması halinde belgenin 1 yıl içerisinde değişmesi gerekir.  2017 yılından itibaren binaların veya bağımsız bölümlerin alım satım veya kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bulunması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi  (EKB) Nasıl Alınır?

Bina projeleri ve site planları detaylı bir şekilde incelenir. Binanın yapıldığı yıl, binanın yönü, bulunduğu konum, genel bilgileri, yalıtım durumu, dış cephe özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, sıcak su sistemi ve teknik bilgiler toplanır. Bu bilgilerin ışığında ekb uzmanı, binanın enerji performansı hakkında bir rapor hazırlar. Hesaplamalar bittikten sonra Enerji Kimlik Belgesi (EKB) üretilir ve gerekli idarelere onaylatılır.

Tıpkı beyaz eşyalarda bulunduğu gibi, binalarınızda da bulunması gereken Enerji Kimlik Belgesi hakkında detaylı bilgiye sahip misiniz? Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmak adına ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Bina ve site yönetimlerinin, kat maliklerinin olası mağduriyetlerinin önüne geçmek adına, bu belgeyi vakit kaybetmeden kontrol etmesini öneririz.

Alanında uzman çözüm ortaklarımızdan detaylı bilgi almak isterseniz lütfen ekb@apsiyon.com üzerinden iletişim bilgilerinizi bırakın, çözüm ortağımız en kısa sürede size ulaşsın.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir