Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Türkiye'de Rezidans Kavramı, Rezidans Nedir?

Türkiye'de Rezidans Kavramı, Rezidans Nedir?

Türkiye’de residence kelimesi henüz bir netlik kazanamamıştır. Residence/rezidans denildiği zaman aklımıza çok katlı tek binalar gelmektedir. Bu yapılar birçok hanenin bir arada konforlu bir şekilde yaşayacağı, çoğunlukla Amerikan tarzı açık mutfak olan ve beyaz eşyaların içinde hazır bulunduğu modern tarzda inşa edilmişlerdir. Tanımı için; kat maliklerine hayatı kolaylaştıracak birçok hizmeti sağlayan, 7/24 resepsiyon hizmeti, sosyal imkan ve güvenlik sağlayan, kendi kendine yetebilen teknolojik alt yapıya sahip yapılardır diyebiliriz. Residence demek genel anlamıyla otel konforunun konutlarda sağlanmasıdır.


Residence ya da Türkçe karşılığı olan rezidanslarda bina girişinde 7/24 hizmet veren danışma/resepsiyon bulunmaktadır. Misafirler bu alanda karşılanmakta ve kat maliklerinden onay alınmadan ortak alanlara girişe müsaade edilmeyerek bir güvenlik bariyeri oluşturulmaktadır. Bazı lüks rezidanslarda ise giriş kartı tanımlanmakta ve asansöre okutulan bu kart sayesinde sadece gideceğiniz kata ulaşılmaktadır. Bu şekilde davetsiz misafirler engellenmiş olunmaktadır. Çünkü birçok hizmetin sağlanması ile oldukça yüksek aidatlar ödenen bu tarzdaki yaşam alanlarını ünlülerin veya iş adamlarının da tercih ettiği görülmektedir. Dolayısıyla güvenlik hizmetinin en yüksek seviyede olması bu kişilerin başlıca isteği, yani bu konutları tercih etmelerinin sebebidir.


Resepsiyon aynı zamanda, burada oturanların adına gelen gönderileri de teslim alarak daire sakini müsait olduğunda kendisine ulaştırılmasını sağlamaktadır. Bir otelde bulunabilecek araç kiralama, vale, kuru temizleme, ütü, temizlik, kablosuz internet bağlantısı ve uydu, oto yıkama gibi hizmetler bir arada sunulmaktadır. Bu hizmetlerin altyapısını oluşturan Bina ve Tesis Yönetim firmaları birçok hizmeti kendi bünyesindeki ortak personel havuzundan sağlayarak maliyetlerin bina aidatlarına yansımaması için hizmet vermektedirler. Residence’ da yaşamanın avantajlarını sıralayacak olursak;


- Üst düzey güvenlik hizmeti

- Otopark sıkıntısının yaşanmaması

- Her şeyin elektronik olduğu akıllı bina sisteminin var olması

- Elektrik-su kesintisi gibi sıkıntıların olmaması

- Geç saatlere kadar hizmet veren restoran olması

- Kuru temizleme, kuaför, ütü gibi concierge hizmetlerinin bulunması

- Spor salonu, hamam, sauna gibi sosyal aktivitelerin varlığı

- Ses yalıtım ve havalandırma gibi özellikler

- Uydu, internet bağlantısının hazır olması

- Teknik servis hizmeti

- Yönetimin şikayetleri mümkün olan en kısa sürede çözüme kavuşturması

- Bina temizliğinin ön planda tutulması

- Çalışanların ve servis elemanlarının saygılı ve bakımlı olması


gibi birçok avantajı daha eklemek mümkün olduğu gibi aidatların yüksek olması, balkon ve bahçe özlemi de dezavantajları olarak söylenebilir. Bir de bu özelliklerin hiç birinin bulunmadığı ama girişinde residence yazan, yüksek aidatlar alınarak hizmetlerin çok kısıtlı verildiği binalar son zamanlarda artış göstermektedir. Otellerde verilen hizmetlere göre bir yıldız sıralaması mevcuttur. Ancak bunu konut amaçlı yapılan binalarda uygulamak ne yazık ki mümkün değil. Dolayısıyla tüketicilerin bu konuda daha bilinçli davranması, almadıkları hizmetler karşılığında yüksek aidatlara karşı gelmeleri belki engelleyici olabilir. Bir diğer nokta ise, residence denilince ulaşım kolaylığı ve şehir merkezinde bulunması gerçek tanımı içerisinde yer almaktadır. Konut metrekarelerinin daha küçük olduğu, otel konforunun sağlanması gibi özellikler ile bekar veya çocuksuz ailelere hitap eden, iş ve ev arasındaki kaybedilen zamanı minimize etmek ve kişileri bir de ev ile ilgili sorunlara boğmamak için tasarlanmış bir konsepttir. Hatta aynı zamanda farklı katların otel olarak kullanıldığı örnekler de mevcuttur. İnşaat firması hem konut satışından gelir elde etmekte, hem de satmadığı daireleri otel olarak işleterek gelir sağlamaktadır. Diğer sosyal imkanlardan da işletim geliri elde edilmektedir. Tüm bu hizmetlerin aksamadan sağlanabilmesi de profesyonel bir yönetim tarafından sağlanmaktadır. Apartman ve sitelerin yönetim hizmetlerinin profesyonel firmalara devredilmesi isteğe bağlı iken, residence yönetimleri konseptleri gereği profesyonel firmalar tarafından sağlanmaktadır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir