Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Duyuru

Sitelerde İşletme Projesi’nin Kontrolünün Önemi

Ekonomik koşullar işletme projelerinin uygulanmasını zorlaştırabilir. Mevcut durumu, yani faaliyetleri plana uydurmaya çalışmak ve bunun için tedbirler almak kaçınılmaz hale gelebilir. Kimi zaman planlanan durum ile, yani işletme projesi ile, faaliyetler arasındaki fark açılır ve açıklanamaz hale gelebilir. Ayrıca ödemeler yapılamaz ve site günlük faaliyetlerini yapamaz duruma gelebilir. Faaliyetlerin, işletme projesi ile uyumunu ölçmek ise ancak sürekli kontrol ile olabilir. İyi bir site yöneticisi “İşletme Projesi”ndeki giderlerin gerçekleşme durumunu sürekli kontrol altında tutar. Farklılık arz eden gider gruplarını inceler ve revize edilecekse nedenlerini tespit eder. Yönetim kurulu ile mevcut durumu paylaşarak yine gerekiyorsa “İşletme Projesi”nin revize edilmesini sağlar.


Sitenin yaşamını ve gelişmesini planlayan “İşletme Projesi”nin hangi ölçüde uygulandığının tespiti ancak ve ancak “kontrol” aracılığıyla olacaktır. Sitenin daha iyiye, daha güzele doğru yönetilme olanaklarını ancak yapılan bu kontroller sağlar. Bir açıdan da, yapılan bu giderleri kontrol altında tutma durumu, denetime giren sitenin başarılı bir denetimden geçmesi sonucunu doğuracaktır. Kontrolün değer artırma ve mükemmelleşmeye giden bir aşama olduğunu söylemek hatalı olmaz.


Kontrolün iki aşamalı yapılması yerinde olacaktır. “İşletme Projesi”nde olup da sapma olan giderler ve işletme projesinde hiç olmayan giderler ayrı ayrı incelenmelidir. “İşletme Projesi”nde olup da fazla ya da eksik tutarda gerçekleşen giderler var ise, detaylar incelenerek sapma nedenleri tespit edilmelidir. Enflasyon, döviz gibi ekonomik gerekçeler ile bir sapma oluşmuş ise, tüm “İşletme Projesi”ni gözden geçirmek gerekebilir. Ancak sapma, öngörülmeyen bir gerekçe ile gerçekleşmiş ise, tutarın genel sapmaya olan etkisine göre ilave “İşletme Projesi” yapmak gerekebilir. Ya da diğer esnek giderlerde bir kısıtlamaya gidilerek toplam “İşletme Projesi”nde bir sapma yaratılmamaya çalışılabilir. Oysa “İşletme Projesi”nde olmayan bir gider oluşmuş ise, mutlaka tedbir alınarak “İşletme Projesi”ne bu gider alınmalı ve hatta gerekiyorsa ek bir avans toplanmalıdır. “İşletme Projesi”nin sürekli kontrol altında tutulması, sitenin daha iyi yönetilmesini sağlayacaktır...

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
SMMM Banu AKCAN
SMMM Banu AKCAN
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir