Apsiyon Satış ve Pazarlama Direktörü Ersin KAZANÇ ve Apsiyon Akademi Direktörü Ozan ÖZEN; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 8 Mayıs 2023’te “İstanbul Site ve Tesis Yöneticileri ile Buluşma Programı'na davetli olarak katıldılar.
Site ve tesis yöneticilerine dört farklı müjde veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "TOKİ'nin inşa ettiği konutlarda her binada görevlilerin, blok yöneticilerinin mevcut olduğunu, daha geniş alanlarda site yönetimlerinin hizmet verdiğini, özel binalarda, sitelerde kat görevlileri ve yöneticilerin var olduğunu” belirtti.
Bakan Kurum sözlerine şöyle devam etti: “Tesisleşmenin büyük bir hızla devam ettiği şu günlerde site ve tesis yöneticilerimizin de hizmet kalitelerinin artırılması malum kaçınılmazdır. Bu anlamda yeterliliği; teoride ve pratikte ölçerek asgari standartları belirleyecek ve bunu düzenleyecek bir ’denetleyici’ birimin kurulması için en kısa sürede çalışmalara başlayacağız.”
Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Hakkında Detaylı Bilgiye Ulaşın.
Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Bakan Kurum; site ve tesis yöneticilerine yaptığı konuşmada, “Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak. Bu işi seven, kendisini adayan insanlarla yolumuza devam edeceğiz. Mesleki standartları sizlerle, buradaki kardeşlerimizle belirleyerek tıpkı müteahhitlik sektöründe olduğu gibi nasıl onlara bir belge veriyor, bu hakkı tanıyorsak, site ve tesis yönetiminde de belirli standartları sağlayan, yetkin isimlere aynı anlayışla site yöneticilerinin yeterliklerine göre bu hakkı tanıyacak düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Bu çok önemli! Yani burada her önüne gelen site yöneticisi olmayacak. Elma ile elma yarışacak. Yani bu işi yapan ehliyetli, liyakatli, bu işe emek harcayan, alın teri döken, kardeşlerimizle birlikte yola devam edeceğiz.” ifadeleri ile her isteyenin site ve tesis yöneticiliği yapamayacağını” da ifade etti.
"Yaklaşık 5 milyon dairede 20 milyona yakın insanımıza hizmet veriyorsunuz.’’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konuşmasında, "2012’den bu yana güçlenen tesisleşme, büyük bir hız kazanarak daha da büyüme gösterdi. Şu anda sektör, 2 milyonu aşkın kişiyi istihdam ediyor. Yaklaşık 5 milyon dairede 20 milyona yakın insanımıza hizmet veriyorsunuz. Bu çalışmalara katkı sağlamak için sektörün bizden bir talebi olmuştu. Biz de gereken çalışmaları yaptık ve Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nü kurduk. Böylelikle sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, sizlerle birlikte sektörümüze daha ileriye taşımaya devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun’’ dedi.
Bakan Murat Kurum; “Site yönetimlerinin bizden yüzde 18 KDV’nin oluşturduğu yükle alakalı bir talepleri olmuştu. Bu konuda durum tespiti yapan ve çözüm önerilerini hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz. Ve İnşallah elimizi taşın altına koyarak bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte bu çalışmayı site yöneticilerimizden gelen talep doğrultusunda yapacağız ve yine Vatandaşlarımızın yine sitelerin yükünü hafifletmek adına KDV’de gerekli düzenlemeyi yapmak suretiyle bu iyileştirmeyi sitelerimize ve vatandaşlarımıza sunmuş olacağız.” ifadesi ile bir başka müjdeyi tüm site kat malikleri, kiracıları ve yönetimlerine duyurmuş oldu. Bakan Kurum’un “siteler üzerindeki yüzde 18'lik KDV yüküne ilişkin çalışma başlattıklarını açıklamasının ardından “konut sitesi yönetimleri ve yönetim sektörü aidatlarda indirim beklemeye başladı.”
Apartman ve Sitelerde Aidat Artışı Nasıl Yapılmalı?Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konut yönetim sektörüne ve site yönetimlerine bir başka gelişmeyi de aktardı. “Geçtiğimiz sene İçişleri Bakanlığımız ile başladığımız bir çalışmamız var. 300-400’den fazla sayısı olan sitelere sizlerin talepleriyle birlikte güvenlik görevlisi zorunluluğu getirme konusunda çalışmalarımızda artık son aşamaya geldik. TBMM yasama dönemi kapandığı için yasalaşma süreci gerçekleşmedi. 28. dönemde bütün bu sözlerimizi TBMM uhdesinde milletvekillerimizin desteğiyle yasal güvenceye kavuşturacağız’’ diye konuştu.
Kat malikleri , kiracıları, yöneticiler, deneticiler ve site yönetim şirketlerinin tümünü ilgilendiren site ve tesis yönetimlerinde yaşanan sorunların çözümü adına Apsiyon Akademi akademisyenleri ve uzman eğitmenlerinin çalışmaları ile genel kapsamı ve çatısı oluşturulan, Tesis Yönetimi Federasyonu ve dernekleri tarafından 2022 yılının Ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve siyasi partilere sunulan “bazı kanunlarda yapılması gerekli olan değişiklik önerileri” sonuçlarını vermeye başladı. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, 7201 sayılı Tebligat Kanunu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gibi kanunlarda yapılacak değişiklikler ile;
• Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ile bağımsız bölüm sayısı bakımından belirlenecek sınır üzerinde (önerilen iki yüz bağımsız bölüm üzerinde) profesyonel yönetimlerle çalışma zorunluluğu,
• Site yöneticisi olarak seçilme şartlarının belirlenmesi, yöneticilerin adli sicilinin temiz olmasının aranması,
• Tapu, belediye, vergi dairesi gibi kurumlar ile ilişkilerinde kullanılacak site / apartman yönetim sicilinin tutulması,
• Site yönetim şirketlerinin bakanlıkça belgelendirilmesi, denetlenmesi,
• Daha şeffaf ve güvenilir yönetimler için defter kayıtlarının elektronik ortamda tutulması,
• Tebligat Kanunu’nda sayılan tebligat çıkarmaya yetkili mercilere Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi apartman ve site yönetimlerinin eklenmesi,
• Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile apartman / site yönetimlerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapma zorunluluğundan hariç tutulması,
• Cumhurbaşkanı kararı ile, çok sayıda dairenin bulunduğu sitelerde kat maliklerinin işçilik, hizmet, mal ve enerji masrafları için ödediği %18 gibi ağır bir KDV oranından muaf olması, en azından %1 gibi bir seviyeye çekilmesi ve aidatların düşürülmesinin sağlanması,
• “Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelikte” değişiklik yapılarak hazırlanacak yönetim planlarında ruhsat projelerine, Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer kanunlar açısından uygunluk incelemesi zorunluluğunun getirilmesi,
• Kat malikleri veya temsilcileri tarafından seçilecek profesyonel yöneticilerde, Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterliliğinin zorunlu olması dışında, Site (Toplu Konut) Yöneticisi, Apartman (Bina) Yöneticisi Ulusal Yeterliliklerinin seviye olarak zorunu hale gelmesi gibi öneriler bulunmaktaydı.
Apsiyon Akademi’yi Tanıyalım
Site yönetimleri için bizzat sektör temsilcileri ve sicil toplum kuruluşları tarafından talep edilen, yönetim hizmeti veren firmaların ve site yönetimlerinin denetimlere tabi tutulması ile kötü ve art niyetli kişiler tarafından site ve apartmanların yönetilmesinin ve bazı kesimlerin bu yönetimleri ele geçirmesinin yarattığı mağduriyetlerin önüne geçilebilir. Talep edilen mevzuat değişikliklerinin gerçekleşmesi ile artık “kişiler dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak”. Site ve tesis yönetim firması açmak isteyen veya site yönetimine talip olanların mesleki yeterliliği ve sicil kaydı aranacak. Yeni getirilecek uygulamalar ile hizmet kalitesi artacak, sitelerde kat maliklerinin yaşadığı sıkıntıların önüne geçilecek, hesap verebilir site yöneticileri ve şeffaf site yönetimleri oluşacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bakan Murat Kurum’un sektör tarafından talep edilen önerilere duyarsız kalmadığı, bazı önerilerin hayata geçirilmeye çalışıldığı, “İstanbul Site ve Tesis Yöneticileri ile Buluşma” programında anlaşıldı. Kendilerine kat malikleri, kiracıları, site ve tesis yönetim sektörü adına teşekkür ediyoruz.
Eğitim Önerisi: e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Senkron-Canlı) Eğitim Programı
Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan kanun uyarınca çıkartılan 19.10.2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komiteleri’nin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır.
Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Hakkında Detaylı Bilgiye Ulaşın.
Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?