Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Apsiyon Yeşil

Plastik Atığa Son!

Plastik Atığa Son!

İçinde bulunduğumuz her an bir kamyon dolusu plastik denize atılıyor. Bugün denizlerimizdeki atıkların %80’i plastik. Okyanuslarda ve denizlerde 150 milyon tona yakın plastik atık olduğu tahmin ediliyor. Her yıl bu sayıya 7 milyon ton ekleniyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerine göre, açık denizlerde kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılarla birlikte bu atıklar, dünyanın her köşesine dağılıyor.


Plastik atıklar; çevremize, denizlerimize ve sağlığımıza zarar veriyor. Kumsallarımızı ve manzaralarımızı kirletiyor. Dünya üzerinde üretilen plastiklerin %90’ı geri dönüştürülmediğini biliyoruz. Ülkemizde de durum vahim. Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin %92,8’sini plastik oluşturuyor, Akdeniz Havzası'nda her 4 metrekareye 1 plastik düşüyor. Tüm dünya, tehlikenin boyutlarının farkında. Bu konudaki farkındalığı artırarak farkındalığımızı eyleme dönüştürmeliyiz. Tüketim alışkanlıklarımızda ve yaşam tarzımızdaki davranışlarımızda, dünyamızın faydalarını gözeten ilk adımları birlikte atalım.
Dünyayı, Yeşil Beslenerek Koruyabileceğini Biliyor Musun?

Plastik Atıkları Geri Dönüştürelim

Neler plastik? Pet şişeler ve bardaklar, şişe kapakları, su damacanaları, ambalajlar, naylon poşetler, plastik kutular, temizlik malzemesi ve kişisel bakım ürünlerinin ambalajlarının yanı sıra plastik oyuncaklar da plastik sınıfına girmektedir. 


Plastik atıkları dönüştürürsek bize ne sağlar? 1 ton plastik atığı dönüştürdüğümüzde 14.000 kW enerji tasarrufu yapmış oluruz. Bu aynı zamanda 41 kg sera gazı salınımını engeller. 5774 kW enerji ve %80 oranında enerji tasarrufu sağlar. Bunların yanı sıra bu geri dönüşüm sayesinde, çöp depolama alanlarını daha uzun süre kullanabiliriz. Yenilenmeyen ham madde kaynaklarımızı ve ülkemizi koruruz.

Geri Dönüşüm Gerçekleşmezse…

Plastiklerin doğaya bırakılması; çevremizde görüntü kirliliğine sebep olur. Biliyoruz ki plastikler 1000 yıl boyunca doğada bozulmadan kalabiliyor. Plastiklerin doğaya bırakılmasının yanı sıra yakılarak yok edilmesi hava kirliliğine yol açar. Denize atılması ise, deniz ekosistemine ciddi zararlar verir. Balinalar, kaplumbağalar ve deniz kuşları gibi deniz canlıları, plastikleri tüketerek boğulabilir. Canlıların yuttuğu plastikler dışında denize atılan plastikler yıllar içinde güneş ışınlarının etkisiyle eriyerek mikroplastiklere dönüşür. Bu şekilde mikroplastikler, deniz canlıları aracılığıyla sofralarımıza kadar ulaşarak sağlığımızı olumsuz etkiler.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir