Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Masraf Dağıtımı Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kural

Masraf Dağıtımı Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kural

Özel sitelerin yönetiminde, masrafların dağıtımı yapılırken bazı temel unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Adil masraf dağıtımı için dikkatli olmak şart. Özel sitelerde ortak kullanım alanları, beraberinde ortak masrafları getirir. Bu gibi masrafların belirlenip kat maliklerine bildirilmesi ise, yönetimin kontrolü altındadır. Ancak adil masraf dağıtımı yapabilmek için dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Daire Başına Masraf Dağıtımı

Masraf dağıtımı yaparken dairelerin kapladığı alan, arsa payı, dairedeki oda sayısı ve yaşayan insanların sayısı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu sayılanlar yakıt ve ortak elektrik kullanımını, siteye giriş için kart çıkartılması gibi masrafların maliyetini etkiler.

Araç Sayısına Göre Masraf Dağıtımı

Masraf dağıtımı yaparken kat maliklerinin araçlarının olup olmaması ya da sahip oldukları araç sayısı masraflar açısından değişikliğe sebep olur. Otoparkın temizliği, otopark görevlisi, elektrik kullanımı gibi masrafların adil dağılımı için kat maliklerinin araç sahipliği belirleyicidir.

Ekstra Masraflar Kapsamında Masraf Dağıtımı

Özel sitelerde kimi zaman, bazı dairelerin kiler dolaplarının yenilenmesi, bazı binaların kazan dairelerinin arızası ya da dairelerdeki kalorifer peteklerinin değişimi gibi ekstra masraflar çıkabilir. Bu gibi sorunlarda masraflar bazen tek bir daireyi, tek bir binayı ya da tüm site içerisindeki birkaç daireyi ilgilendirebilir. Böyle durumlarda masrafların dağıtımı, sadece sorundan etkilenen kat maliklerinin sorumluluğundadır. Bununla ilgili notların alınıp gider makbuzlarıyla birlikte masrafların dağıtımının planlanması gerekir.

Masraf Dağıtımından Sonra Ödemelerin Takibi

Masraf dağıtımı, detaylandırıldıktan sonra ilgili dairelere durum bildirilmelidir. Sonrasında ise, ödemeler takip edilerek her kat malikinin kendi payına düşen masrafın bedelini ödeyip ödemediği takip edilir. Ödemeler sistemli bir şekilde takip edildiği sürece adil olmayan durumlar ile karşılaşılmaz.

Yapılanların Kanunlara Uygunluğu

Masraf dağıtımı ile ilgili zaman zaman sorunlar yaşanabilir. Site sakinlerinin masraflar ile ilgili şikayetleri, adil olunmadığına dair güvensizlikleri olabilir. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için masrafların apartman yönetimini kapsayan kanunlara uygun olarak düzenlenmesi, atılan her adımın faturalandırılması ve gerekçelendirilmesi gerekir. Masraf dağıtımı ile ilgili tüm bu dikkat edilmesi gereken kurallar, yönetimin sorumluluğu altında olan, emek ve zaman harcanması gereken konulardır. Bu işi dikkatli ve adil olarak yapabilmek için masraf dağıtımı ile ilgili etkin çözümler sunan site yönetim yazılımı Apsiyon'un kapsamlı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir