Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Kapıcıya Ödenen Kıdem Tazminatında Bilinmesi Gerekenler

Kapıcıya Ödenen Kıdem Tazminatında Bilinmesi Gerekenler

Kıdem tazminatına hak kazanılması için ilk şart İş Kanunu’na tabi olarak çalışmaktır. Kapıcının sağlık sebepleri veya zorunlu sebeplerle işine son verilmiş olunması; ahlak veya iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri veyahut zorunlu sebeplerden biri nedeniyle işten ayrılması; muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılması; yaşlılık, emeklilik veya malûllük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla iş yerinden ayrılması ve ölümü durumunda kıdem tazminatı ödenmek durumundadır. Tabi genel kurallar böyle olmakla birlikte bunlarla da sınırlı olmadığı ifade edilmelidir. Haklı bir sebebe dayandığı sürece kapıcı, kıdem tazminatına her zaman hak kazanır. En az bir yıllık çalışmanın şart olunduğu kıdem tazminatına hak kazanılması durumunda, öncelikle kıdem tazminatına temel hizmet süresinin hesaplanması gerekecektir. Kıdem tazminatının başlangıcı, işçinin fiilen işe başladığı tarihtir. 


Hizmet sözleşmesinin sona erdiği tarih, kıdem süresinin de sonu olacaktır. Kıdem tazminatının istenebilmesinin bir koşulu da hizmet sözleşmesinin yasada belirtilmiş biçimde sona ermesidir. Yani bildirimsiz fesih, bildirimli fesih, işçinin tutuklanma durumu, ödevli askerlik, hizmet sözleşmesinin askıda bulunduğu süre içinde yapılan fesih, iş yerinin kapatılma durumu, mevsimlik işlerde mevsimin bitimi ve ölüm gibi durumların gerçekleşmesi kıdemin bitim tarihini oluşturacaktır. Kıdem tazminatının hesaplanmasında temel alınacak ücret, geniş anlamda ücrettir. Geniş anlamdaki ücret, dar anlamdaki ücrete ek kalemlerden oluşur. Örneğin, devamlı surette sağlanan gıda yardımları, yakacak yardımları, aile ve çocuk yardımları, konut yardımları vb. menfaatler de kıdem tazminatının hesabında dikkate alınacaktır. Ancak, söz konusu çıkarlar geçici değil sürekli bir nitelik taşımalıdır. 


Örneğin; yemek yardımı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, aile yardımı, taşıt yardımı gibi. Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin son ücreti göz önünde bulundurulur. Ücretin brüt tutarı dikkate alınır. Kıdem tazminatının yıllık miktarına alt ve üst sınır getirilmiştir. İşçi, kıdem tazminatı olarak, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük ücretini isteyebilir. Ancak, söz konusu süre, hizmet sözleşmesiyle ya da toplu iş sözleşmesiyle işçi yararına değiştirilebilir. Bununla birlikte, toplu sözleşmelerle ve hizmet sözleşmeleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Yasası’na tabi en yüksek devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Yasası kurallarına göre, bir hizmet yılı için ödenecek en yüksek emeklilik ikramiyesini geçemez.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir