Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Enerji Kimlik Belgesi Olmadan Ev Alım-Satım, Kiralama Yapılabilir mi?

Enerji Kimlik Belgesi Olmadan Ev Alım-Satım, Kiralama Yapılabilir mi?

2019 bitmeden önce Enerji Kimlik Belgesi konusunda sizler için bir blog yazısı hazırlayarak bilgilendirme yapmıştık. “Apartman ve sitelerde Enerji Kimlik Belgesi zorunlu mu?” yazımızda da detaylı olarak okuyabileceğiniz gibi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütülen “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”ne göre, asgari olarak bir binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren enerji kimlik belgesi alınması zorunlu hale geldi. Ayrıca 01.01.2020 tarihi itibariyle de bu zorunluluk başladı.


Bu zorunluluk kapsamında binaların veya bağımsız bölümlerin satılması veya kiraya verilmesi aşamasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermek durumundadır. Kiracı da bu belgeye dayanarak abonelik gerektirecek (doğalgaz, elektrik, su vb.) işlemleri gerçekleştirecektir. Bu düzenlemeler uyarınca enerji kimlik belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama işlemleri yapılamaz hale gelecekti ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklama en azından şimdilik enerji kimlik belgesi olmadan da satış ve kiralamanın yolunu açtı.

Enerji Kimlik Belgesi ve Satıcının/Kiracının Beyanına Göre Satış ve Kiralama İşlemleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yazımızın sonunda tam metnine ulaşabileceğiniz 26.12.2019 tarihli yazıda şu açıklamaya yer verilmiştir: Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden alınan ilgi (a) yazıda da, 01.01.2020 tarihi itibariyle Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin 25 inci maddesi on beşinci fıkrasının uygulamasının başlayacağı,  alım ve satımlarda tapu işlemleri aşamasında enerji kimlik belgesinin varlığına ilişkin taraflardan beyan alınarak işlem yapılabileceği belirtilmiştir.


Yukarıda bahsi geçen Kanun ve Yönetmelik düzenlemeleri ve ilgi  (a) yazı çerçevesinde, 01.01.2020 tarihinden başlamak üzere yukarıda belirtilen tüm bina/yapıların bulunduğu taşınmazlar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım,  satım ve kira şerhi işlemlerinde başvuru esnasında binanın veya bağımsız bölümün enerji kimlik belgesinin olup olmadığının sorulması, taraflarca enerji kimlik belgesinin var olduğunun beyan edilmesi halinde; "Enerji kimlik belgesi vardır. Tarafıma verilmiştir."  şeklinde, eğer taraflarca enerji kimlik belgesinin olmadığı beyan edilmiş ise "Enerji kimlik belgesi olmadan satış/kira şerhi işleminin yapılmasını kabul ediyorum/ediyoruz." şeklinde başvuru belgesinin ilgili yerine başvuru esnasında veya en geç imza aşamasında tarafların beyanı alınıp imzalatılarak işlemlere yön verilmesi, ayrıca enerji kimlik belgesi ibrazının aranılmaması gerekmektedir”. Bu açıklamaya göre Enerji Kimlik Belgesi olmaksızın satış ve kiralama yapılabilmesinin mümkün hale getirildiği anlaşılmaktadır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir