Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Emlak Vergisinin Ödenmesi Hakkında Merak Edilenler

Emlak Vergisinin Ödenmesi Hakkında Merak Edilenler

Bu yazımızda emlak vergisinin ödenmesiyle ilgili merak edilenleri açıklamaya çalışacağız. Emlak vergisi nasıl ve ne zaman ödenir, emlak vergisinde yapılandırma ve muafiyet olur mu gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin internet sitesinden ya da belediyenin hesap numarasına EFT ya da havale yoluyla ödenebilir. Aynı zamanda bankaların ATM, internet ya da mobil şubelerinden de vergi ödemesi yapılabilir.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisinin ilk taksiti mart, nisan ve mayıs ayları içinde, ikinci taksiti ise kasım ayında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir. İsteğe göre ilk taksitin yansıtıldığı dönemde her iki taksit birden de ödenebilir. Verginin ödenmemesi durumunda taşınmazın bağlı olduğu belediye tarafından gecikme zammı uygulanacaktır. Bu zam, mart ayında ilk taksitin yansıtılmasının ardından 1 Haziran itibariyle her ay için %1,6 oranında hesaplanmaktadır.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak Vergisinde Yapılandırma Olur Mu?

Evet, emlak vergisinin ödenmediği ya da unutulması gibi durumlarda yapılandırma söz konusu olabilir. Bu işlem, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurarak yapılabilir. Yapılandırma ile borcun 18 aya kadar bölünen taksitlerle kolay ödenmesi sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yapılandırma başvurusunun belirlenen tarihler içinde yapıldığından emin olunmasıdır.

Emlak Vergisinde Muafiyet Olur Mu?

Evet, bazı durum ve koşullar sağlandığında emlak vergisinden muaf olunabilir. Engelli bireyler, hiçbir geliri olmayan işsizler, ev hanımları, gaziler, 1. dereceden şehit ve gazi yakınları ile dul ve yetimler emlak vergisinden muaf olmak için başvuruda bulunabilir. Bu kişiler başka gelirlere sahip olsalar dahi vergi muafiyetinden yararlanabilmektedirler. Burada belirleyici olan, kişinin tek konutunun olması ve bunun 200 metrekarenin altında olmasıdır.


Engelli bireylerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için engel oranı minimum %40 olarak belirlenmiştir. Emlak vergisi muafiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık almakla birlikte çalışmaya devam edenleri kapsamamaktadır. Örneğin emekliler, başka bir gelirinin olması durumunda emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar.


Taşınmazın brüt yüzölçümünün 200 metrekarenin altında olması gerekir ancak kişinin gayrimenkulünde ikamet etmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Aynı zamanda emeklilere de emekli oldukları yıldan itibaren emlak vergisi muafiyeti hakkı doğar. Kişilerin bundan yararlanabilmeleri için emekli olduklarını ve emekli maaşı dışında gelirlerinin olmadığını ilgili belediyeye bildirmeleri gerekir.


İnceleme önerisi: Emlak Vergisi Kanunu

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir