Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, kişinin sahip olduğu ev, dükkân, arazi vb. taşınmaz mallar için ödediği bir vergidir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na (EVK) göre bu vergi, Türkiye’deki bütün bina ve arazileri kapsar. Mülk sahibi veya bu bina ya da arazinin tahsis edildiği kişiler emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Emlak vergilerinin ödenebilmesi için yeni bir ev, dükkân ya da arazi satın alındığında ilk olarak yapılması gereken bildirimde bulunmaktır. Satın alınan taşınmazın öncelikli olarak gayrimenkul ya da gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerin emlak birimlerine verilir. Bu bildirime “Emlak Vergisi Bildirimi ” ismi verilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir.


Emlak Vergisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu başlık altında, emlak vergisi hakkında akıllara takılan sorulara yanıt vermeye çalışacağız.


Emlak vergisi nasıl belirlenir?

Emlak vergisi tutarı, taşınmazların vergi değerleri üzerinden hesaplanır. EVK’nın 29’uncu maddesinin (b) bendi gereğince, bina vergi değeri, Maliye ve Bayındırlık ve İskân bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak binanın üzerinde inşa edildiği arazi/arazi payının (arsa/arsa payının) vergi değerinin toplamından oluşur. Vergi de bu miktar üzerinden hesaplanır.

Yapı Kooperatifleri Emlak Vergisi Öder Mi?

2022'de emlak vergisi ne kadar?

Bilindiği gibi 2022’de yeniden değerleme oranı %36,20 olarak belirlenmiştir. Emlak vergisi artış miktarı da bu oranın yarısı olan %18,10 üzerinden hesaplanmıştır. Bu oranın netleşmesinin ardından vergi, ceza, harç vb. bedellerin tümü güncellenmiş, bu kapsamda emlak vergisi miktarlarında da bu oranda bir artış söz konusu olmuştur.

 

Emlak vergisi nasıl öğrenilir?

Emlak vergisini öğrenmek isteyenler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden, e-Devlet sistemi üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden sorgulama yapabilirler. Emlak vergisi borçları aynı zamanda https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesi üzerinden de öğrenilebilir.

 

İnceleme önerisi: Emlak Vergisi Kanunu

 

Emlak vergisi beyannamesi ne zaman yapılır?

Emlak Vergisi Kanuna göre yeni bir taşınmaz edinildiğinde emlak vergisi bildirimi, ilgili yılın son gününe kadar yapılmalıdır. 2022 yılında edinilen  bir taşınmaz için emlak vergisi bildirimi yılın son iş günü olan 30 Aralık 2022’ye kadar yapılmış olmalıdır. Bu beyannamede önceki yıllara ait edinilmiş taşınmazlar olmakla birlikte içinde bulunulan yıl süresince satın alınmış olan taşınmazlar birlikte bildirilir. Aksi takdirde bazı cezalarla karşılaşılması söz konusu olabilmektedir.

Emlak Vergisinin Ödenmesi Hakkında Merak Edilenler

Emlak vergisinden sorumlu kişinin vefatı durumunda varisler ne yapmalıdır?

Emlak vergisinden sorumlu kişinin vefatı durumunda öncelikli olarak yapılmamışsa mevcut taşınmazın bildiriminin yapılması gerekir. Bu işlem, vefatın gerçekleşmesini takiben 3 ay içinde tamamlanmış olmalıdır. Bu 3 aylık sürenin aşılması durumunda varislerin her biri için ayrı olacak şekilde cezai işlem başlatılacaktır. Bunun yanı sıra gecikme faizinin yansıtılması gibi durumlar da olabilmektedir.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir