Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Bahçeye Çöp Atan Konut Sakini İçin Hangi Yola Başvurulmalıdır?

Birlikte yaşamın en önemli kurallarından biri de diğer kat sakinlerinin özgürlüğünü kısıtlayıcı davranışlarda bulunmamak ve onu rahatsız etmemektir. Günümüzde hala bazı yerlerde kat sakinlerinin, ortak alanlara çöp ya da diğer sakinleri rahatsız edecek eşyalar attığı görülüyor. Bu nedenle çöpünü ya da diğer eşyalarını bahçeye atan kat sakini aleyhinde ne yapılabilir sorusu her zaman güncel sorulardan biri olma özelliğini koruyor. Birçok kişi, apartman yönetmeliğine göre bu problemler için başvurulacak çözüm yolları arıyor. Fakat apartman yönetmeliği, hukuki mevzuatımızda kendiliğinden yer alan bir yönetmelik değildir. Herhangi idari bir makam tarafından apartman yönetmeliği diye bir yönetmelik oluşturulmamıştır. Dolayısıyla bizim ilk olarak bakacağımız yer daha önceki yazılarda da belirttiğimiz üzere yönetim planıdır. Bulunduğumuz sitenin ya da apartmanın yönetim planında, tahsisli ya da şahsi olması hiç fark etmeksizin bağımsız bölüm bahçelerine çöp veya başka bir eşyasını atan komşu kat sakini hakkında uygulanacak bir yaptırım var ise o anagayrimenkulün yöneticisinden bu yaptırımı uygulamasını istemek olacaktır.
Apartman Kuralları Nelerdir?

Yönetim planı başta olmak üzere diğer bakacağımız yer yine Kat Mülkiyeti Kanunu madde 18 hükmüdür. Kat Mülkiyet Kanunu’nun ilgili hükmü şu şekildedir; “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.” Bu kanunda, kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur. Dolayısıyla bu kuraldan sadece kat maliklerinin değil kiracıların ya da o yeri fiilen kullanan kişilerin de sorumlu olduğunu anlamaktayız.
Apartmanda Ortak Alan İşgali Nedir?

Eğer bulunduğumuz anagayrimenkulün yönetim planında bir yaptırım yer almıyorsa bu sefer apartman yöneticisi ya da site yönetim kurulu, birlikte yaşam kuralları adına bir apartman ya da site yönetmeliği yazabilir. Yaşam kurallarını belirleyecek ve bazı yaptırımlar getirecek olan bu yönetmelik neticesinde, kurallara aykırı hareket eden kat sakinleri aleyhinde cezai yaptırımlar uygulanabilir. Apartman yöneticisi veya site yönetim kurulunun KMK madde 35 çerçevesindeki yetkisiyle hazırlayacağı bu yönetmeliğin tüm kat maliki ve sakinlerine tebliği ve ayrıca görünen bir yere asılması gerektiği de unutulmamalıdır. Apartman yöneticilerinin ya da site yönetim kurullarının bu yönetmeliği hazırlama aşamasında kanuna ve yönetim planına aykırılık teşkil etmemesi adına bir hukukçudan destek alması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir